Enerji ve ticaret mutabakatı Irak anayasasına uygun
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. Davutoğlu, Irak bölgesel yönetimiyle enerji alanında yapılan anlaşmaların Irak anayasasına aykırı olmadığını belirtirken; Barzani ise ilişkileri daha ileri seviyeye taşımak istediklerini söyledi.
ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile son dönemde varılan mutabakatların hepsinin Irak anayasasına uygun yapıldığını söyledi.
Davutoğlu, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile TRT Haber’de yayımlanan bir programa katıldı ve enerjide işbirliğine vurgu yaptı. Davutoğlu konuşmasında, “Nereden enerji gelirse ve önce nereyle mutabakat sağlanırsa bizim bu imkanları değerlendirmemizden daha doğal bir şey olamaz. Bu kimseye karşı bir adım değil” dedi. Barzani ise, enerji ve ticaret konusunda Türkiye ile ilişkileri daha ileriye taşımak istediklerini belirtti.
KİMSE BACA ARAMASIN
İki ülke arasındaki sınır ticaretinin TIR geçişlerinin hızlanmasıyla hem Türkiye-Irak hem de IKBY ve Kuzey Irak’ın bütünüyle ilişkileri olağanüstü artıracağını belirten Davutoğlu, “O dağların üzerinden geçen sınırlar, zor muhafaza edilecek sınırlardır. Bu iki devletin sınırlarını kapılarla o kadar açık ve hukuki hale getirelim ki kimse baca aramaya, yani başka yolları denemeye kalkmasın. Hem kaçakçılık engellensin ve insanlar insani amaçlar için illegal yolları denemek zorunda kalmasın, hem de her iki tarafın da refahına katkıda bulunsun” diye konuştu.
ANLAŞMA YASALARA UYGUN
Davutoğlu, Rusya, Azerbaycan ve Irak’tan zaten petrol alındığını ancak bu konuda en büyük işbirliğinin hâlâ Irak ile olduğunu dile getirdi. Irak’ta petrol ve doğalgaz kaynaklarının olağanüstü olduğuna ve Türkiye’nin buna duyduğu ihtiyaca işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye’nin öylesine bir enerji ihtiyacı var ki bu sürecin bir an önce tamamlanması önem taşıyor. Irak enerjisinin Türkiye üzerinden dünya piyasasına ulaşması ve bizim bunları satın almamız yönünde müzakereler yürüttük ama maalesef Irak’taki yasal sürecin tamamlanmaması hep bunu geciktirdi. Bu yasama süreçlerinin yavaş gitmesi enerji işbirliğini durdurmamalı. Bölgesel yönetimle son dönemde vardığımız mutabakatların hepsi Irak anayasasına uygun yapılmış mutabakatlar.”
ENERJİDE IRAK’IN ONAYI ALINDI
Neçirvan Barzani de, Türkiye ile enerji ticaretine değinerek, “Biz her şeyi Irak’ın onayı ile yaptık. Bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor. Enerji ve ticaret konusunda Türkiye ile ilişkilerimizi daha ileriye taşımak istiyoruz ve bu siyasetimizi ne Bağdat hükümetine ne de Türkiye hükümetine tehdit olarak görüyoruz. Bütün çalışmaların hepsi halkımıza hizmet içindir” diye konuştu.