• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Emekli imamın doğayla iç içe 200 kovanlık bal üretimi!

Yeniakit Publisher
IHA Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Emekli imamın doğayla iç içe 200 kovanlık bal üretimi!

Ağrı'nın Hamur ilçesinde, emekli imam Cemil Kotan ve eşi Hanım Kotan, devlet desteğiyle başladıkları arıcılıkta 200 kovanla üretim yapıyor. 25 yıldır bu işi yapan çift, kadınların da arıcılığa katılmasını teşvik ediyor. Ağrı Arıcılar Birliği Başkanı Erol Kılıç, Ağrı balının yüksek kalitesini ve bölgedeki arıcılığın gelişimini vurguluyor. Kotan ailesi, üretimi gelecekte çocuklarına devretmeyi planlıyor.

Ağrı'nın Hamur ilçesinde yaşayan emekli imam Cemil Kotan ve eşi Hanım Kotan, devlet desteğiyle başladıkları arıcılığı 200 kovana çıkararak üretimlerini sürdürüyor. Kotan çifti, Aladağ eteklerinde kurdukları baraka ve çadırda 4 ay boyunca doğayla iç içe bir yaşam sürüyor. Yaklaşık 25 yıldır arıcılıkla ilgilenen Cemil Kotan, emekli olduktan sonra arı sayısını artırdığını belirterek, "Emekli olmadan önce 5-10 kovanla çalışıyordum. 2018'de genç çiftçi desteğinden faydalandık, oğlumuz da bize katıldı. Şu an 200 kovanımız var, hedefimiz 500. Gençlere tavsiyem kendi işlerini kursunlar. Bu iş yorucu ama biz mutluyuz" dedi.

Hanım Kotan ise arıcılıkta kadın emeğine dikkat çekerek, "60 yaşındayım, 25 yıldır eşimle birlikte arıcılık yapıyoruz. Yaylada sabah akşam arıların başındayız. Mum yapıyor, çıta hazırlıyor, tel geriyoruz. Barakamızda sobamızı yakıyor, tandırda ekmek pişiriyoruz. Kadınlar evde oturmasın, gelsinler bu işi öğrensinler" ifadelerini kullandı.

Ağrı Arıcılar Birliği Başkanı Erol Kılıç da kentte arıcılığın her geçen yıl geliştiğini söyledi. 2003 yılında kurulan birliğin 300 üyeye ulaştığını belirten Kılıç, "Yaklaşık 30 bin kovanla yılda 300 ton bal üretiyoruz. 2018 sonrası genç çiftçi projesi ile özellikle kadın arıcıların sayısı arttı. Ağrı balı coğrafi işaret aldı. Geven balı oranı yüzde 65 civarında. Promil değeri 700 ile 1200 arasında değişiyor. Kimyasal yok, mera alanlarımız geniş ve bitki çeşitliliğimiz çok yüksek" dedi.
Kılıç, bu yıl kovan başına 10 kilogramın üzerinde verim beklendiğini vurgulayarak, "Ağrı balı kahvaltılık değil, adeta doğal bir ilaç. Ordu'dan 40 bin kovan bölgeye geliyor. Çünkü burada üretilen balın kalitesi çok yüksek. Üreticilerimiz büyük özveriyle çalışıyor" diye konuştu. Kotan ailesi, üretimi çocuklarına devretmeyi hedefliyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23