• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Durmuş Yılmaz'dan dolar açıklaması

Yeniakit Publisher
2018-05-25 11:24:00 - 2018-05-25 11:28:56
Durmuş Yılmaz'dan dolar açıklaması

Son dönemde dolarda yaşanan dalgalanmayı değerlendiren Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, siyasilerin kafasındaki kirliliğin de dövizin düşmesini engellediğini, aksine dövizi sürekli yukarıya zorladığını savundu.

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, faiz artırımından sonra kurun yeniden yükselişe geçmesini ‘doğal sonuç’ olarak nitelendirdi. Yılmaz, “Hükümet sadece faizi artırdı. Ama siyasilerin sözleri orta yerde duruyor” dedi.

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın 5 liraya yaklaşan doları düşürmek için faizi yüzde 3 artırmasına rağmen kurun yeniden yükselişe geçmesini “Doğal sonuç” olarak niteledi.

Yılmaz, “Siyasetçilerin kafasındaki kirlilik ortadan kalkmadan güven oluşmaz, kur kalıcı olarak düşmez”diyen Yılmaz, “Hükümet sadece faizi yükseltti. Ama siyasilerin sözleri orta yerde duruyor. OHAL duruyor, hukuksuzluk duruyor. Bunlar varken, kur düşer mi, yeniden çıkar” dedi.

DÖVİZİ KİRLİLİK YÜKSELTİYOR

Yılmaz, Merkez Bankası'nın (MB) faizleri artırmasına rağmen kurun niçin yeniden yükselişe geçtiğini değerlendirdi. MB'nin faizleri yükselterek kısmen doğru bir adım attığını, ancak politika faizleri yükseltilmeden dövizde kalıcı bir düşüş oluşmayacağını belirten Yılmaz, siyasilerin kafasındaki kirliliğin de dövizin düşmesini engellediğini, aksine dövizi sürekli yukarıya zorladığını bildirdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

KİRLİLİK KALKARSA YENİDEN GÜVEN TESİS EDİLEBİLİR

İYİ Parti'nin Ankara Milletvekili adayı Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Merkez Bankası bu faizle birlikte asıl herkesin beklediği haftalık repo faizini de yükseltmiş olsaydı, yani sadeleşme yapsaydı, dolar tekrar yükselmez, düştüğü yerde kalabilirdi. Faizde atılacak böyle bir adım piyasada ‘ekonomi politikası normalleşiyor' şeklinde algılanacaktı. Bununla birlikte normalleşme için faiz yetmez, öncelikle siyasetçilerin kafasındaki kirliliğin ortadan kalkması gerekir. Bütün dünyanın kabul ettiği ekonomi teorilerinin tam tersine hareket etmek kafalardaki kirliliği ifade ediyor. Kirlilik kalkarsa yeniden güven tesis edilebilir.”

OHAL VARKEN DÖVİZ DÜŞER Mİ?

Yılmaz, ekonomide güven unsurlarının alt üst edildiği bir dönem yaşandığını, böyle bir dönemde Merkez Bankası'nın faiz ya da başka yollarla dövizde kalıcı düşüş sağlamasının mümkün görünmediğini söyledi. Yılmaz, “Ne yapıldı da döviz kalıcı olarak düşecek? Tamam, Merkez faizi yükseltti. Ancak OHAL kalktı mı? OHAL varken döviz düşer mi? Hukuka güvensizlik mi bitti? Londra'da söylenen sözler, oluşturulan kaygılar ortadan kaldırıldı mı? Politikalar yerli yerinde dururken faizleri yükseltmek piyasalara güven vermez. Öyle olunca da döviz geçici iner, ancak indiği yerde tutmak pek mümkün olmaz” ifadelerini kullandı.

"TANSU ÇİLLER DE BENZER BİR İNATLAŞMAYA GİRDİ KRİZ YAŞANDI"

Durmuş Yılmaz, dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in 1994 yılında faizleri yükseltme konusunda piyasayla bir çeşit inatlaşmaya girdiğini, ancak sonunda büyük bir kriz yaşandığını, faizleri olağanüstü yükseltmek zorunda kaldığını hatırlatırken, piyasanın bugün de benzer inatlaşmaya sahne olduğunu ifade etti. Yılmaz, ekonominin kurallarına karşı koymanın ülkeye çok daha büyük fatura çıkardığının bir kez daha görüldüğünü belirtti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23