Detoksun günümüzdeki önemli çok büyüktür. Vücudunuzu ve organlarınızı temizlemenin artık birçok yolu vardır. İşte doğal beslenmeyle karaciğer temizliği yapabileceğiniz 19 besin...
Aşağıdakilerle sınırlı olmamakla beraber karaciğerin bir çok fonksiyonu vardır.
- Kanı zararlı maddelerden arındırır (toksinler, ilaçlar, alkol vb)
- Vitaminleri ve demiri depolar
- Vücudun şeker seviyesi normalin altına düştüğünde depolanan şekeri kullanılabilir şekere dönüştürür
- Safra üretir (yağları sindirmeye yarar)
- Hemoglobin, insülin ve diğer hormonları parçalara ayırır
- Eski alyuvarları yok eder
Bu 19 besin sayesinde karaciğerinizi temzileyin!
1. Pancar ve Havuç: Havuç, glütasyon denen bir protein içerir. Bu da karaciğer temizliği için çok faydalıdır. İki sebze de beta-karoten açısından çok zengindir. Pancar ve havuç tüketmek karaciğer fonksiyonlarını geliştirir ve hızlandırır.
2. Domates: Havuç gibi domates de içerdiği yüksek miktardaki glütasyon nedeniyle karaciğer için süper bir temizleyicidir. Ayrıca domatesteki likopen göğüs, cilt ve akciğer kanserine karşı koruma sağlar.
3. Greyfurt: Başka bir glütasyon kaynağı, C vitamini ve antioksidan açısından zengin olan greyfurt, karaciğeri temizleyen enzimlerin üretimini arttırır. Böylece karaciğerin doğal yollarla temizlenme işlemini de hızlandırır.
4. Ispanak: Çiğ ıspanak da diğer bir önemli glüstayon kaynağıdır. Karaciğerdeki toksinleri temizleyen enzimleri tetikler.
5. Turunçgiller: Limon ve misket limonu (lime) C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu da karaciğerin canlanmasına yardımcı olur.
6. Lahana: İçerdiği vitaminler ve mineraller sifon görevi görerek toksinlerin karaciğerden atılmasına yardımcı olur.
7. Zerdeçal: Zerdeçal karaciğerin en favori baharatıdır. Kanserojen maddeleri karaciğerden atmaya yarayan enzimleri destekler.
8. Ceviz: Ceviz iyi bir glütasyon, omega 3 ve amino asit kaynağıdır. Karaciğer temizleme hareketine destek olan bu besin özellikle karaciğerden amonyak atımına yardımcıdır.
9. Avokado: Vücudun glütasyon üretimini arttırır.
10. Elma: Yüksek miktarda petkin içerir. Temizlik işlemi sırasında karaciğerin zehirli maddelerle başa çıkmasına yardımcı olur.
11. Brüksel lahanası: Karaciğerin çevreden veya yiyeceklerden aldığı zehirli maddeleri atması için gereken enzimleri salgılamasını sağlayan kükürt içerir.
12. Sarımsak: Sarımsak da, toksinlerin vücuttan atılması için gereken enzimleri salgılamaya yarayan kükürtle doludur.
13. Kara Hindiba: Kara hindiba kökü çayı, karaciğerin yağları yakmasına, amino asitleri üretmesine ve toksinleri atmasına yardımcı olur.
14. Yapraklı Yeşil Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler, ortamdaki toksinleri emen klorofil açısından çok zengindir. Safra üretimini arttırır, ağır metalleri, kimyaslları ve tarım ilaçlarını etkisiz hale getirirler. Bu da karaciğerin yükünü hafifletir.
15. Turpgiller: Brokoli ve karnabahar gibi sebzeleri tüketmek kanserojen maddelerin ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
16. Kuşkonmaz: Kuşkonmaz güçlü bir idrar sökücüdür. Bu da karaciğer ve böbreklerin temizleme işlevini çok yardımcı olur.
17. Yeşil Çay: Karaciğer fonksiyonlarına destek olan antioksidanlarla doludur.
18. Zeytinyağı: Soğuk sıkım organik yağlar (zeytintağı, kenevir yağı, keten yağı gibi) vücuttaki zararlı toksinleri emen bir sıvı tabanı oluşturarak karaciğere oldukça yardımcı olurlar.
19. Alternatif tahıllar: Glüten bakımından zengin olan buğday ve çavdar karaciğer temizliğine yardımcı enzimlerin üretimini arttırır. Kinoa, kara buğday ve darı gibi alternatif tahılları terci edebilirsiniz.