• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çin'den İngiltere'nin başbakan adaylarına uyarı: Çin tehdidini abartmayın!

Yeniakit Publisher
2022-07-26 14:57:00 - 2022-07-26 14:59:49
Çin'den İngiltere'nin başbakan adaylarına uyarı: Çin tehdidini abartmayın!

Pekin yönetimi, İngiltere'de başbakanlık için yarışan Muhafazakar Parti adayları Rishi Sunak ve Liz Truss'a, sorumsuz açıklamalardan kaçınma, "Çin tehdidini" abartarak siyasi emelleri için kullanmama çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, İngiltere'de başbakanlık için yarışan Rishi Sunak ve Liz Truss'ın adaylık kampanyalarındaki Çin'e yönelik söylemlerine dair değerlendirmede bulundu.

Muhafazakar Parti liderlik yarışının İngiltere'nin iç işi olduğu, bu yüzden yorum yapmak istemediğini ifade eden Sözcü Cao, "Bazı İngiliz siyasetçilere şunu söylemek isterim ki, Çin ile ilgili sorumsuz yorumlar yapmak, Çin tehdidini abartarak siyasi kazanç sağlamaya çalışmak, kendi problemlerinizi çözmenize yardımcı olmaz." dedi.

Muhafazakar Partinin başbakan adaylarından, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, dün yaptığı açıklamada, "Çin'in, İngiltere ve dünya genelinde ekonomik ve ulusal güvenlik için en büyük uzun vadeli tehdit olduğu" görüşünü dile getirmişti.

Sunak'tan Çin'e karşı yeni bir NATO ittifakı oluşturma önerisi

Sunak, başbakanlık yarışındaki rakibi Dışişleri Bakanı Liz Truss'ı, diğer Batılı siyasetçilerle "Çin'in menfur eylemlerine ve ihtiraslarına göz yummakla" suçlayarak, "Başkakan olarak ilk işim bunu değiştirmek olacak. Çin'in üniversitelerimizi ele geçirmesini önleyeceğim, İngiliz şirketlerine ve kamu kurumlarına gereken siber güvenliği sağlayacağım. Batı'nın Çin tehdidine karşı direncini dönüştürmek üzere Başkan Biden ve diğer dünya liderleriyle çalışacağım." ifadesini kullanmıştı.

Eski Maliye Bakanı, başbakan olması halinde İngiltere'deki Konfüçyüs Enstitülerini kapatmayı vadederken Çin'e karşı yeni bir NATO ittifakı oluşturmayı öneriyor.

Dışişleri Bakanı Truss ise görevde olduğu dönemde İngiltere'nin karşı tavrını güçlendirdiğini, artan Çin saldırganlığına karşı uluslararası tepkinin örgütlenmesine öncülük ettiğini savunarak başkan seçildiğinde de aynı siyaseti sürdürme sözü veriyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23