• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çin zulmü Meclis'te

Yeniakit Publisher
2013-10-25 07:53:53 - 2013-10-25 08:00:18
Çin zulmü Meclis'te

TBMM, Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerinin insan haklarına aykırı uygulamalara maruz kaldığı iddialarını araştırmak için harekete geçiyor.

HASAN ÖNAL/TBMM BÜROSU - TBMM, Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerinin insan haklarına aykırı uygulamalara maruz kaldığı iddialarını araştırmak için harekete geçiyor. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu uyelennden oluşacak bir heyet, bölgeye gidip incelemelerde bulunacak.

KOMİSYON UYGUR TÜRKLERİNİ DİNLEYECEK

Ankara Milletvekili Ülker Güzel ve İstanbul Milletvekili Atila Kaya. Doğu Türkistan da yaşayan Uygur Turklennin ve Muslumanlann maruz kaldığı insan hakları ıhlallennin araştınlmasına ilişkin önerge verdi. TBMM İnsan Haklan Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri ve Müslümanlara dönük insanlık dışı uygulamalar yapıldığına ilişkin iddialar bulunduğunu hatırlatarak, "Heyet halinde oraya gidip yerinde görmek ve inceleme yapmak istiyoruz. Çinli yetkililer ile Uygur Türklerini dinleTBMM, Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerinin insan haklarına aykırı uygulamalara maruz kaldığı iddialarını araştırmak için harekete geçiyor. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşacak bir heyet, bölgeye gidip incelemelerde bulunacak. meyi planlıyoruz" dedi. Ankara Milletvekili Ülker Güzel, komisyona verdiği önergede Çin'in yıllardan beri bölgede asimilasyon politikaları uyguladığını belirterek, yapılan zulüm politikaları sonucunda Doğu Türkistan'da ağır insan hakları ihlalleri yaşandığına dikkat çekti.

DİNİ ÖNDERLER KÖKTENDİNCİ YAFTASIYLA İDAM EDİLİYOR

En temel insan hakkı olan din ve vicdan özgürlüğü için çaba gösteren Uygur yazarlannın uzun yıllar hapiste kaldığını, işkence ve olum riskini göze almak zorunda bırakıldıklannı belirten Güzel, son donemde Çin'de başka hiçbir azınlık ile kıyaslanamayacak sayıda Uygur'un köktendıncı oldukları ya da kamu düzenini bozdukları ıddıalanyla yargılanarak idam cezasına çarptınldıklanna dikkat çekti.

BM DOĞU TÜRKİSTAN'I DA SEYREDİYOR

Dünyanın dört bir yanında Müslümanlara yapılan zulumlen seyreden Birleşmiş Mılletlen de Doğu Türkistan politikası nedeniyle de eleştiren Güzel, "Asli görevi; dünya barışını sağlamak, devletler ve milletler arasındaki problemlen milletler arası hukuk kurallan çerçevesinde çözmek, milletler arası güvenliği ve dayanışmayı sağlamak olan Birleşmiş Milletler Teşkilatı bu ayıbı görmezlikten gelmektedir" dedi. Doğu Türkistan'da yaşanan ağır insan haklan ıhlallennin TBMM İnsan Haklan Komisyonu tarafından araştırılmasını isteyen Güzel, hak ihlallerinin önlenmesi, temel hak ve özgürlüklerin sağlanması ve buyuk devletler ve uluslararası kuruluşların gündemine getirilmesi gayesi ile konunun ele alınmasını talep etti.


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23