• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

CHP için halk iradesi yetmedi: Kapı kapı dolaşıyor

Yeniakit Publisher
2017-04-27 12:45:00 -
CHP için halk iradesi yetmedi: Kapı kapı dolaşıyor

Referandumda 'hayır' cephesinde yer alan ve 23 milyon 777 bin 91 tercihle halk oylamasını yüzde 48,6'yla kaybeden CHP, 16 Nisan'dan beri sonuçlara gölge düşürmek adına çeşitli girişimlerde bulunuyor. CHP'nin son hamlesi ise AİHM'e başvurmak oldu. Adalet Bakanı Bozdağ ise sonuçların AİHM'e taşınamayacağını ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 16 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini getirecek 18 yeni anayasa maddesinin oylandığı referandum için 'hayır' propagandasını sürdürüyor.

Resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere çok sayıda parti yetkilisi, yüzde 51,4'lük 'evet' tercihine gölge düşürmek adına türlü faaliyetlere girişiyor.

İlk açıklama kafa karışrtırdı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da seçim sonuçlarıyla birlikte partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Kılıçdaroğlu, "Toplumun en az yüzde 50’si 'hayır' diyor. Bu gerçek önümüzde dururken siyasi kuruma bir görev düşüyor. Anayasayı toplumsal uzlaşı metnine dönüştürmek" gibi ifadeler kullandı. Kılıçdaroğlu'nun 'en az yüzde 50 hayır diyor' iddiası ise tartışmalara yol açtı.

Referandumun ertesinde ilk adım
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Süreci tırmandırmaya çalışan CHP, 'tansiyonu düşürecek' reçete öne sürdü. Tek çözümün referandumun geçersiz sayılması olduğunu öne süren CHP Grup Başkanvekili Bülent Tezcan, referandumla ilgili şikayetlerini Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini, gerekirse de konuyu AİHM'e taşıyacaklarını belirtti.

YSK binasında 'dilekçe' şovu

YSK'nın mühürsüz oyları geçerli saymasının yasaya aykırı olduğunu iddia eden CHP, referandumun iptali için resmi olarak harekete geçti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ile görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Erdal Aksünger, "İlk beklentimiz Yüksek Seçim Kurulu’ndan, gerçekten ya bu hilelerin hepsinin bertaraf edilmesi ya gerekenlerin ortaya koyulması ve referandumu iptal etmesi" dedi.

  • 16 Nisan'da yenilince referandumun iptalini isteyen CHP’nin, usûlsüzlüğe ilişkin olarak YSK’ya hiçbir belge ve tutanak sunamadığı ortaya çıktı. YSK da kanıt olmayınca 4 saat süren toplantı sonucunda başvuruyu reddetti.

CHP'ye net yanıt

Adalet Bakanı Bozdağ, YSK'nın CHP'nin itirazlarına ret kararı vermesini doğru bulduğunu ifade etti. YSK Başkanı Güven de "Cevap vermeyeceğim. Bin siyasi değilim, hakimim" dedi.

Toplantı arası sine-i millet

Anayasa değişikliği referandumuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, şaibeli olduğu iddia edilen referandum sonucunu tanımayacaklarını ifade ederek, TBMM'den çekilebileceklerini açıkladı.

CHP Sözcüsü Böke'nin sözlerinden saatler sonra TBMM'de basın toplantısı yapan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP'ye toplumun değişik kesimlerinden böyle bir öneri geldiğini söyledi. Ancak Gök, sine-i millete gitmeyeceklerini duyurdu.

Danıştay'dan da ret

CHP, YSK'nın mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin kararının iptali talebiyle 21 Nisan'da Danıştay'a başvurdu. Danıştay, 1'e karşı 4 oyla CHP'nin başvurusunu 4 gün sonra reddetti.

Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası bir açıklama yapan CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, anayasa değişkliği referamdumunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürmeyi kararlaştırdıklarını bildirdi.

AİHM hamlesi boşa
CHP'nin AİHM başvurusu öncesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu. Bakan Bozdağ, CHP’nin bu kararının da bir sonuç getirmeyeceğini belirterek, "AİHM’e başvuru yapılabilir ama bu başvurudan netice alınamaz. Çünkü Türkiye’nin taraf olduğu sözleşme taraflara başvuru hakkı vermiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, "AİHM’den sonuç çıkmaz" açıklamasını destekledi.

Jagland, "Hiçbir uluslararası kuruluşun herhangi bir ülkede bir referandumu geçersiz sayma imkanı yok" dedi.

CHP halka güvenmiyor

CHP'nin halk oylamasının sonuçlarını 10 günü aşkın süredir kabul edememesi ve seçim sonuçlarına gölge düşürmek adına uluslararası alan da başta olmak üzere çok sayıda kuruma itiraz başvurularında bulunması tepki çekiyor.
(Yeni Şafak)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23