• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çeliğe karşı taşın direnişi 16 yaşında!

Yeniakit Publisher
2016-09-28 21:26:00 -
Çeliğe karşı taşın direnişi 16 yaşında!

Eski İsrail Başbakanı Şaron’un 2000 yılında Mescid-i Aksa’yı basması nedeniyle Filistinlilerin başlattığı İkinci İntifada'nın üzerinden tam 16 yıl geçti.

28 Eylül 2000'de eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa'yı basmasıyla İkinci İntifada Kudüs'te başladı. Mescid-i Aksa'nın avlusunda tur atan Şaron'un, “Burası hep bir İsrail bölgesi kalacak” sözleri, mescitteki Filistinlileri ayağa kaldırdı ve o gün İsrail güvenlik güçleri ile çıkan çatışmalarda 7 Filistinli öldü, 250 kişi yaralandı. Olayda 13 de İsaril askeri yaralandı. "İkinci İntifada" adı verilen bu çatışmalar önce Kudüs'te başladı sonra yayılarak Batı Şeria ve Gazze'ye sıçradı.

İKİNCİ İNTİFADA'NIN SEMBOLÜ: MUHAMMED DURRA

Şaron'un Mescid-i Aksa'yı basmasından iki gün sonra, bir Fransız televizyon kanalının çektiği görüntüler tüm Filistinlileri ayaklandırdı. Gazze'de babasının arkasında saklanarak korunmaya çalışan 11 yaşındaki Filistinli Muhammed Durra'nın, İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi büyük tepkiye neden oldu. Sokaklara dökülen binlerce Filistinli İsrail'i protesto etti.

 

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İNTİFADA'NIN BİLANÇOSU

Filistin'in ve İsrail'in resmi rakamlarına göre, 2. İntifada'da 4 bin 412 Filistinli öldü, 48 binden fazla kişi de yaralandı. İsrail'in kaybı ise bin 69 ölü, 4 bin 500 de yaralıydı.

İkinci İntifada sırasında İsrail ordusu, Batı Şeria ve Gazze'de çok sayıda baskın düzenledi. Binlerce ev yıkıldı, birçok tarladaki ağaçlar söküldü. 

İsrail, ayaklanmayı sonlandırmak için birçok Filistinli liderin ölüm emrini verdi. Başta Hamas'ın kurucusu Ahmet Yasin olmak üzere çok sayıda siyasi ve askeri Filistinli lider öldürüldü.

MESCİD-İ AKSA'DA DURUM AYNI

Aradan geçen 15 yıla rağmen Mescid-i Aksa'daki ihlâllerde bir değişiklik olmadı. Geçtiğimiz hafta Yahudilerin bayram döneminin başlamasıyla yerleşimciler ve iktidardaki Likud Partisi temsilcileri hemen her gün Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Polisin koruması altında Aksa'ya giren İsraillilere tepki gösteren Filistinliler, İsrail güvenlik güçlerinin müdahalesine maruz kalıyor. Filistinlilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldıran İsrail polisi, onaylanan son yasalardan sonra herhangi bir ceza almıyor. Filistinliler, İsrail polisinin sert müdahaleleri ve keskin nişancı tehdidi altında. Filistinli yetkililer, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlâllerinin üçüncü bir İntifada'ya yol açabileceği konusunda uyarıyor. 

Kaynak:Timetürk

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23