Canan Karatay uyardı! "1950'lerden sonra Türklerde..."

1950'lerden sonra margarinle tanışan Türklerde, kalp ve kanser hastalıklarının arttığını savunan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Çnkü margarinlerde trans yağları vardır." diyerek trans yağlara karşı uyardı.

24 Ağustos 2019 Cumartesi 13:11
Canan Karatay uyardı! "1950'lerden sonra Türklerde..."

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Margarinler 1950'den sonra Türk milletine arz edildikten sonra kalp hastalıkları, kanser hastalıkları artmıştır çünkü margarinlerde trans yağları vardır." dedi.

Karatay, son zamanlarda "bütün hastalıklar genetik" denilerek yeni bir moda çıktığını belirterek, her hastalığın genetik olmadığını söyledi.

Bazı hastalıkların çevresel olduğunu, yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığını belirten Karatay, ancak birçok kişinin bunu bilmediğini kaydetti.

Karatay, bilhassa şekerli içeceklerin ve GDO'lu gıdaların hastalıkları vücutta başlattığını ifade etti.

"Çok bilinenin aksine..."

Evde yapılmış limonlu soğuk çay içilmesi tavsiyesinde bulunan Karatay, şunları kaydetti:

"Şekerli, gazlı içecekler çok tehlikeli. Hepsinin içinde maalesef bilhassa meyveli olanlarda, bromür (kimyasal bileşen) denilen bir zehir var. Bütün vücutta bu hastalıkları başlatan da bromür. Bunun insan vücudunda yeri yok. Kavun, karpuzlar çıkmaya başladığında hastalarımın ürik asitleri yükseliyor. Bu yüzden her şeyin aşırısı zararlı olduğu gibi kavun, karpuz tüketimine de dikkat edilmelidir. Çok bilinenin aksine kırmızı et, yumurta, kuru fasulye veya protein ürik asidi yükseltmez. 'Yerseniz kurtlu elma yiyin' diyorum. Kurdu yemeden elmayı yesinler."

İmmün sistemi hastalıklarının en büyük sebebinin rafine şeker, un ve tuz olduğunu anlatan Karatay, doğal yağların hiçbir zaman hastalık yapmayacağını vurguladı.

Trans yağ uyarısı

İki türlü yağın hastalık yaptığını belirten Karatay, bu yağlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bütün yağları aynı kefeye koymak doğru değil. Onu açıklamaya çalışıyorum. Trigliseritleri insan vücudunda şekerler ve un mamulleri yükseltir. Trigliseritler tehlikelidir. Bir de yapay olarak dışarıdan vücudumuza soktuğumuz trans yağlar var. Margarinler tehlikelidir. Margarinler 1950'den sonra Türk milletine arz edildikten sonra kalp hastalıkları, kanser hastalıkları artmıştır çünkü margarinlerde trans yağları vardır. Ayrıca doğal dediğimiz yağlarla kızartma yaparsak, çok ısıtırsak da orada da trans yağ meydana gelir."

Kanser, alzaymır, şeker hastalığı gibi birçok rahatsızlığa trans yağların neden olduğunu söyleyen Karatay, "Bunlara dikkat eder ve uzak durursak, vücudumuz kendini toparlar." dedi.

Uykuya da değinen Canan Karatay, herkesin kendi vücudunu dinlemesi ve vücudunun ihtiyacına göre uyuması gerektiğini söyledi.

Akit Youtube Kanalına Abone Ol

Haftanın Özeti

www.yeniakit.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü sair içeriklerle ilgili telif hakları Uğurlu Gazetecilik Basın Yayın Matbaacılık Reklamcılık Limited Şirketi’ne aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz, yeniden yayıma konulamaz.
Haber Tarihi: 24 Ağustos 2019 Cumartesi 13:11

YORUM YAZ

  • mustafamustafa1 ay önce
    YAHU ADI ÜSTÜNDE TRANS.İB....NİN ÖNDE GİDENİ DEMEK. HA İNSAN, HA YAĞ HALİ FARKETMEZ. ÇOK TEHLİKELİ. YEMEYİN DEMEYİN.
  • Birol DedeoğluBirol Dedeoğlu1 ay önce
    Halt etmiş ! İngilizce okudugu her eseri kutsal metin olarak algılayan bu nine sürekli tıbbi safsatalar üretip hafızamızı kirletiyor. Söyledikleri ve savundukları eskimiş Amerikan tıp ilkeleridir. Şeker artık Amerika ve Avrupa'da zehir olarak görülmüyor. Sakaroz ve fruktozun zehirlilığı tıp hurafesi olarak her nasılsa literatüre geçmiştir
  • meyyidmeyyid1 ay önce
    her türlü transa karşıyım...
  • Margarin haram,hem bedene hem ruha zararMargarin haram,hem bedene hem ruha zarar1 ay önce
    Margarinlerde alkollü aroma vericiler,domuzlu katkı maddeleri kullanılıyor ve ucuz olduğu için dışarıda satılan pek çok üründe margarin tercih ediliyor.
  • ÖmerÖmer1 ay önce
    Hastalıkların çoğalma sebebi gıdaların bozulması sunihazır gıdalar her tarafı sarmış durumda sadece margarin değil tereyağına bile hile katılıyor zeytinyağı da öyle fabrikalar sütü bile bozdu en iyisi eski usül köye dönmek başka çaresi yok
  • TurkTurk1 ay önce
    1950 den sonra cok sevdiginiz bd ci adnan vardi memleketin basinda ne garip dimi
  • mehmetmehmet1 ay önce
    C Karatay birilerine rağmen milletin sağlığı için uğraşıyor.Iki şeker hastası kadın konuşuyor: Ye bacım ye. Sonra hapını yutarız. ( Yedikleri de baklava ...)
  • nadim hatipoğulları nadim hatipoğulları 1 ay önce
    ÇOK DOĞRU TATLANDIRICILARDA PİYASALARA GİRDİKTEN SONRA ŞEKER HASTALIĞINDA PATLAMA YAŞANDI PİYASALARDA UYGUN OLMAYAN GIDALARDA ÇOĞALMASI İLE ADINI DUYMADIĞIMIZ NE HASTALIKLAR ÇOĞALMAYA BAŞLADI HER ŞEYDE OLDUĞU GİBİ GIDA SEÇMESİNİ YEMEK YEMESİNİ BİLMİYORUZ İBRAHİM HAKKI HAZRT. BUNDAN 650 SENE EVVEL YEMENİN ADABLARI BÖLÜMÜNDE OKUMUŞTUM BİR İNSANIN GÜNLÜK YEMEK MİKTARI 450 GRAM OLMALI BU GÜNKÜ TARTIYA GÖRE SAĞLIKLI YAŞAMAK İÇİN İLLEDE AVRUPALI ABD Lİ YABANCI DOKTORLARIN VEYA DOKTOR TAVSİYESİ OLACAK İSLAMINVE PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYELERİNE UY YEMEK ÖLÇÜSÜNÜ YAP HASTALANMA GÜNLÜK 450 GRAM YEMEĞİ TAVSİYE EDEN İBRAHİM HAKKI HAZRT. UY HASTALANMA HANGİMİZ BİR OTURUŞTA BUNA UYUYORUZ EN AZINDAN BUNUN ÜÇ BEŞ MİSLİNİ YİYORUZ AZ YE TEMİZ YE KALİTELİ YAŞA.

Günün Özeti

Günün Karikatürü

17 Ekim 2019