• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Büyük tehlike! İşte endişeli yeni müfredat

Yeniakit Publisher
2017-01-19 01:56:00 -
Büyük tehlike! İşte endişeli yeni müfredat

Milli Eğitim Bakanlığı’nın gelecek yıl uygulamayı düşündüğü yeni eğitim müfredatı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Kamuoyuna açıklanan 51 dersin dışında kalan bölümlere ilişkin nasıl bir yol izleneceği şu an muamma. Bakanlığın açıkladığı ve kamuoyunda tartışmaları da beraberinde getiren müfredat ile ilgili çalışmada göz ardı edilen kısmı ise din kültürü ve ahlak bilgisi dersi oluşturuyor. Özellikle ‘dinlerarası diyalog’ gibi safsataların yer aldığı söz konusu ders ile ilgili herhangi bir çalışmanın olmaması büyük bir eksiklik olarak görülüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın gelecek yıl uygulamayı düşündüğü yeni eğitim müfredatı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Kamuoyuna açıklanan 51 dersin dışında kalan bölümlere ilişkin nasıl bir yol izleneceği şu an muamma. Bakanlığın açıkladığı ve kamuoyunda tartışmaları da beraberinde getiren müfredat ile ilgili çalışmada göz ardı edilen kısmı ise din kültürü ve ahlak bilgisi dersi oluşturuyor. Özellikle ‘dinlerarası diyalog’ gibi safsataların yer aldığı söz konusu ders ile ilgili herhangi bir çalışmanın olmaması büyük bir eksiklik olarak görülüyor.
 

EN ÖNEMLİ KONU DİYALOG ÇARPITMASI

Müfredatta yapılmak istenen değişimi gazetemize değerlendiren ÖĞ-DER Genel Başkanı Hamdi Sürücü, düzeltilmesi gereken noktaların olduğunu söyledi. Sürücü, “Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ile ilgili müfredatta çalışma göremedik. 2011 yılında özellikle söz konusu dersin ortaöğretim bölümü değiştirilmişti. O zaman FETÖ’nün bakış açısıyla, diyalogcu bir bakış açısıyla düzenlenmişti. Bu aynen devam mı edecek? Eğer bu konuda bir adım yoksa bir kıymeti yok yapılan çalışmanın. En önemli olan konu bu” ifadelerini kullandı.
 
Eğitim sistemimizin en büyük sorunu olan müfredatın dönüştürülmesi ile ilgili ilk adım geldi. Yıllardır büyük tartışmaları beraberinde getiren ve eleştirilen müfredatın nasıl olacağına ilişkin bakanlığın açıkladığı veriler dikkat çekiyor. 51 program için öncelikli olarak yapılan ‘güncelleştirmeler’ kamuoyunda tartışmalara sebep olurken, özellikle din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ile ilgili herhangi bir güncellemenin yer almaması da dikkat çekti. 
 

SATANİZM, DEİZM; TEMEL DİNİ BİLGİLER DERSİ İÇERİĞİNDE

Tartışmaya açılan müfredat ile ilgili dikkat çeken bir diğer konu ise seçmeli ders olan temel dini bilgiler dersi ile ilgili. Lise düzeyinde seçmeli ders olarak okutulan temel dini bilgiler 1 ve 2 dersi müfredatında yer alan bir bölüm ise tepkiye sebep oluyor. ‘Bazı İnanç Problemleri’ başlığı altında öğrencilere öğretilmesi planlanan dersin içeriğinde Deizm, Agnostisizm, Pozitivizm, Ateizm, Nihilizm, Sekülerizm, Satanizm, Tenasüp ve Reenkernasyon gibi felsefe alanına giren içeriklerin yer aldığı görülüyor. 
 

EVRİM KISMI TAMAM, YARATILIŞ YOK

Müfredatın değiştirilmesi ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Hamdi Sürücü, eskiye göre bir çalışmanın yapıldığını ancak üzerinde daha çalışılması gereken, düzeltilmesi gereken noktaların olduğunu söyledi.  9’uncu sınıf biyoloji dersinde daha önce yer alan ‘Evrim Teorisi’nin çıkarılmasını olumlu bulduklarını da söyleyen Sürücü, “Biyoloji dersinden evrim çıkarılmış, ancak yaratılış ile ilgili bir şey yok. Yaratılış bölümü geniş işlenmeden sadece evrimi çıkarmak doğru değil. Yanlışı çıkarıp doğruyu koymamak büyük eksiklik olur” diye uyardı.
 

DİN KÜLTÜRÜ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA EKSİK

Zorunlu ders olarak okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ile ilgili herhangi bir çalışmanın olmadığına ilişkin sorumuza da yanıt veren Sürücü, önemli bir detaya dikkatleri çekti. Sürücü, “Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ile ilgili müfredatta çalışma göremedik. Öncelikle bu konuda bir çalışma ortaya konmalıdır” ifadelerini kullandı.
 

İNKILÂP TARİHİNDE ŞÛRA KARARI UYGULANMAMIŞ

Sürücü, değerlendirmesinde başka bir konuya daha dikkatleri çekti. 2014 yılında alınan MEB Şûra Kararları’nı da hatırlatan Sürücü, “İnkılâp tarihi dersinin, 2014 yılında toplanan MEB Şûrası’nda tarih ve diğer derslere paylaştırılması kararı çıkmıştı. Ancak şimdi inkılâp tarihine yakın tarih eklenerek bırakılmış oluyor. Bu hangi mantıkla yapılmış onu anlamak zor. Şûrada alınan karar ortada” dedi.
 

İDEOLOJİK ZEMİNE ÇEKİLMEMELİ

Selvi, müfredat değişikliği tartışmasının ise ideolojik bir zemine çekilmesine tepki göstererek, “Birileri müfredatı tartışmak yerine konuyu ideolojik bir tartışmaya kurban etmek istiyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Şu anki taslak metin ne getiriyor, ne götürüyor. Yakın zamanda bu konuda yoğun bir incelemeyi de yapıyoruz” diyen Selvi, “Burada atılan adımları makul bir adım olarak görüyoruz. Ama eğitim müfredatına ilişkin topyekûn bir paradigma değişikliği niteliği de taşımamaktadır.” değerlendirmesini yaptı.
 
Yarıyıl tatili cuma günü başlıyor
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen cuma günü tatile girecek.
 

“BEKLENTİMİZİ KARŞILAYACAK NİTELİKTE DEĞİL”

Çalışmaları yerinde bir adım olarak niteleyen Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, “Beklentilerimizi karşılayacak seviyede değil” dedi. Selvi, “Bakanlığın eğitimin geleceğine dair müfredat çalışmalarına bir ışık verdiğini gözlemliyoruz. Tabii ki bunlar beklentilerimizi karşılayacak seviyede değil. Ancak yöneliş itibarıyla olumlu olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Eğitim müfredatının değiştirilmesi çalışmalarını yerinde ve olumlu bir adım olarak niteleyen Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, bunun topyekûn bir değerler dizisi değişikliği olmadığının altını çizerek, “Beklentilerimizi karşılayacak seviyede değil” dedi. Selvi, müfredat değişikliğine ilişkin daha önce ciddi çalışmalar yürüttüklerini, bu konuda bir raporu kamuoyuna da açıkladıklarını ifade ederek, “Netice de bakanlık 53 dersin müfredatını askıya çıkardı. Taslak çalışmasındaki değişikliklerin bir kısımlarını olumlu bir girizgâh olarak gördük. Kamuoyundan ciddi bir çalışma gelirse müfredattaki yenileşmeye önemli bir katkı olur” dedi.
 

SATANİZM ve DEİZM, TEMEL DİNî BİLGİLER DERSİ İÇİNDE...

Seçmeli ders olarak okutulan temel dini bilgiler 1 ve 2 dersi müfredatında yer alan bir bölüm ise tepkiye sebep oluyor. ‘Bazı İnanç Problemleri’ başlığı altında öğrencilere öğretilmesi planlanan dersin içeriğinde DeizmAgnostisizmPozitivizmAteizmNihilizmSekülerizmSatanizmTenasüp ve Reenkernasyon gibi felsefe alanına giren içeriklerin yer aldığı görülüyor. 
 
Kaynak: Milli Gazete
 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23