Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, barış sürecinin şu anda “yokuş tırmandığını” belirterek, “Şimdi hükümet birkaç adam atarsa örneğin Sayın Öcalan’ın dış dünya ile temasını kolaylaştıracak müzakerelere başlarsa süreç birkez daha yokuş aşağı inip hızlanabilir” dedi.
Demirtaş, ülke içinden ve dışından sürece dahil olmak isteyen birçok kesime hükümetin kapılarını açması gerektiğini vurgulayarak, yaklaşık bir yıl önce başlayan barış sürecinin hızında yavaşlama olduğunu ifade etti. AK Parti hükümetinin son dönemlerdeki yaklaşımını eleştiren Demirtaş, şunları kaydetti:
“Süreç başladığında yokuş aşağı çok hızlı gidiyordu, yaz aylarında düze indi, şimdi ise yokuş tırmanıyor. O yüzden daha yavaş, zorlu gelişiyor. Şimdi hükümet birkaç adam atarsa örneğin Sayın Öcalan’ın dış dünya ile temasını kolaylaştıracak müzakerelere başlarsa, süreç bir kez daha yokuş aşağı inip hızlanabilir. Sonrasında da barış süreci hep böyle gidecek zaten.”
“REJOVA KÜRDİSTANI’NA AMBARGO UYGULANIYOR”
Selahattin Demirtaş, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan gelişmelere de değinerek, burada radikal grupların halka yönelik uyguladığını ileri sürdüğü şiddetin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Demirtaş, Rejova’daki Kürtlere insani yardım ulaştırmamız engelleniyor. Şu anda Rejova bölgesine sınırlı gıda yardımı gönderebiliyoruz. Onun dışında hiçbir yardım geçişine izin verilmiyor, özellikle tıbbı malzeme geçişine Türkiye tarafından izin verilmiyor” dedi.