• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bu proje Konya'ya can verecek

Yeniakit Publisher
2017-11-10 10:18:00 - 2017-11-10 10:28:31
Bu proje Konya'ya can verecek

Konya’nın içme suyu hasretine son verecek olan Mavi Tünel projesinde yeni bir aşamaya gelindi.

Mehmet Safa CANAT - Hasan CANAT Konya’nın içme suyu hasretine son verecek olan Mavi Tünel projesinde yeni bir aşamaya gelindi. Konya’nın suya doyacağını söyleyen Doğuş İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Doğan Talu, projenin hayat bulmasında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu‘nun büyük emeği olduğunu vurguladı.

Doğuş İnşaat’ın üstlendiği Konya Mavi Tünel İçme Suyu Arıtma Tesisi ve İsale Hattı projeleri tüm hızıyla devam ediyor. Projenin, Konya’nın geleceğine büyük katkı sağlayacağını söyleyen Doğuş İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Doğan Talu, YENİ AKİT’e açıklamalarda bulundu.

HASRET BİTİYOR

Projenin yapımına daha önce başlandığını dile getiren Talu, “Yarım bırakılmış bir işti. Mavi Tünel İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni tamamen biz inşa ettik ve yapımı 2 yıl önce tamamlandı. Su arıtma kapasitesi 366 bin 850 metreküp / gün olan bu arıtma tesisi; Konya İl Merkezi, Çumra ilçesi ve İçeri Çumra Beldesi’nin 2050 yılına kadar içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyaçlarını karşılayacak. Bu proje kapsamında; Mavi Tünel’den alınan ham suyu arıtmak için tesise temiz su pompa istasyonu ile tahliye ve taşkın sistemleri inşa edilmiş, ekipman temini ve montajı, personel eğitimi ve tesislerin işletmeye alınması sağlanmıştı. Arıtma tesisi hazır olmasına rağmen, içme suyu isale hattının inşaatı henüz tamamlanmadığı için tesisi çalıştırmak için biz de iki yıldır bekliyoruz. Mavi Tünel İçme Suyu İsale Hattı’na ilişkin sözleşmeyi 6 ay önce imzaladık. Proje kapsamında; Konya’daki Bağbaşı Barajı’ndan alınan sular, Çumra’daki arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra Çumra’ya ve diğer ovalara verilecek. Kasım ayının sonunda projemizi tamamlayıp Konya’nın hasret kaldığı su, bölge halkının kullanımına sunulacak.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Konyalılar ve bürokratlar bu projenin tamamlanmasını büyük bir umutla bekliyorlar. Çünkü Konya’nın içme suyuna kavuşma hayali çok eski tarihlere dayanıyor. Konya’nın Çumra ovalarına su getirilebileceğini ilk kez 1870’li yıllarda düşünen Çumra’nın Hayıroğlu köyünden bir çiftçi olan Kurukafa Mehmet Efendi’dir. Kurukafa Mehmet Efendi, çevresindeki halkı bir araya getirerek Beyşehir Gölü’nden Çumra’ya doğru yürüyüş gerçekleştirmiş, bölgedeki etütlerini bizzat kendisi yaparak bu bölgeye su getirmenin mümkün olduğunu tespit etmiştir. Devlet yetkilileri de bu yerinde tespit sonrasında konuya her zaman yakın ilgi göstermiştir. Kurukafa Mehmet Efendi’nin hayalinin, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey tarafından gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

SINIR DEĞER UYGULAMASI İSTİYORUZ

Kamu ihale sistemi konusunda da görüşlerini dile getiren Talu, şöyle konuştu: “İhalelerde aşırı düşük fiyat tekliflerinden dolayı çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Projelere bu tür gerçekçi olmayan tekliflerin verilmesini hiç tasvip etmiyoruz. Sınır değer uygulaması, ihale şartnamesine yazılırsa o ihalenin sonucuna hiçbir şirket keyfi itirazlarda bulunamaz. Çünkü ihale şartnamesinin önüne hiçbir şey geçemez ve geçmemelidir. Eskiden ihaleyi kazanan şirkete ‘hayırlı olsun’ denilirdi. Şimdi sonuçlanan ihaleyi engellemek için art niyetli ve keyfi itirazlar yapılabiliyor. Hatta bundan dolayı sonuçlanamayan birçok ihale var. 66 yıllık bir müteahhitlik şirketi olarak bu gibi durumlarla karşılaştığımızda ‘ah nerede o eski ihaleler’ diyoruz.

28 YILDIR EMEĞİ VAR 

1989 yılından beri Doğuş İnşaat’ta çalışan Doğan Talu, “Doğuş İnşaat’a ilk önce vardiya mühendisi olarak katıldım. O günden bugüne de Doğuş İnşaat’ın yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiği çeşitli yol, baraj ve metro projelerinin yapım ve yönetiminde görev aldım. Bugün şirketimizde Altyapı Projeleri’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyorum” dedi.

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23