• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Binaların depreme dayanıklılığı nasıl anlaşılır?

Yeniakit Publisher
2020-01-25 11:30:00 - 2020-01-25 11:37:55
Binaların depreme dayanıklılığı nasıl anlaşılır?

Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Oturduğumuz ev depreme dayanıklı mı? Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır, evinizin sağlamlığı nasıl anlaşılır? Binanın sağlamlığında betondan ziyade zemin önemli. Binada kullanılan malzemeler önemli bir de proje zemine göre yapılıp yapılmadığı bunların bilinmesi çok önemli. Peki depreme dayanıklı bina nasıl belirlenir? Binanın depreme dayanıklılığı nasıl anlaşılır? İşte detaylar

Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Oturduğumuz ev depreme dayanıklı mı?  Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır, evinizin sağlamlığı nasıl anlaşılır? Binanın sağlamlığında betondan ziyade zemin önemli. Binada kullanılan malzemeler önemli bir de proje zemine göre yapılıp yapılmadığı bunların bilinmesi çok önemli.  

Depreme dayanıklı bina nasıl belirlenir? Deprem yönetmeliğine uygun şekilde incelemeler yapılırken kullanılan depreme dayanıklı bina belirleme yöntemleri arasında, öncelikle binanın yaşının kontrol edilmesi geliyor. Özellikle 1999 yılında yaşanan büyük Marmara depremi sonrasında devlet tarafından oluşturulan yeni deprem yönetmeliğine bağlı bir şekilde inşa edilen yapılar daha yüksek sağlamlık gösterirken, eski dönemlerde inşa edilmiş yapılar daha riskli konumda bulunuyor.

Kimi zaman bina sahipleri eski dönemde inşa edilmiş ve risk barındıran yapıları, dış cephe kaplama, boya ve hasar onarımları ile sağlam bir görünüme kavuştururken, bu yapılarda kullanım ömrü dolmuş ve tehlikeli bir durum ortaya çıkabiliyor. Oysa bir yapı ne kadar ilerleyen bir yaşa sahipse depreme karşı direniş gücü de o kadar azalıyor.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Depreme dayanıklı bina tespiti nasıl yapılır?

Bilinen bu ayrıcalıklı noktalar üzerinde durularak depreme dayanıklı bina tespiti yapılabilirken daha doğru bir yöntem için tercih edilecek yol ise uzmanlara danışmak oluyor. Deprem dayanıklılığı ile ilgili binalarda gerekli tespitleri yapmak için profesyonel olarak hizmet veren ücretli veya ücretsiz danışmanlar bu hizmeti sağlarken, hasar raporu ve depreme dayanıklılık raporu oluşturulması ile birlikte binanın gerçek ömrü tespit edilebiliyor.

Bu konuda deprem dayanıklılık testleri ve tüm ayrıntıları ile birlikte binanın incelenmesi sağlanıyor. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için bina deprem testi nasıl yapılır yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bu alanda uzmanlaşmış inşaat mühendisleri ve yapı mühendisleri de binanın sahip olduğu taşıyıcı sistemi kontrol ederek ve örnekler ile analizler sağlayarak olumlu bir sonuç sağlayabiliyor. 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23