• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Baş döndüren büyüme! 100 şirketin ortalama büyümesi yüzde 605

Yeniakit Publisher
2019-05-20 12:26:00 -
Baş döndüren büyüme! 100 şirketin ortalama büyümesi yüzde 605

TOBB, 100 yıl önce Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımının atıldığı Samsun’da, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini açıkladı. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında cirosunu 2 yılda yüzde 5.324 oranında artıran Aydın merkezli Biomar Sagun Yem Sanayi firması ilk sırayı aldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğiyle belirlenen Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi, istiklal mücadelesinin 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen törenle açıklandı.

Törene Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile çok sayıda Oda-Borsa Başkanı ve TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Başkanları katıldı.

Milli gelirin 18 katı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye 100 listesi hazırlanırken, başvuran şirketlerin son iki yılının (2015-2017 arası) ciro artış hızının dikkate alındığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “İşte bu salonu dolduran şirketler bu alanda müthiş bir başarı kaydetti. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin bu dönemdeki ortalama büyümesi, yüzde 605. Bu, çok çarpıcı bir rakam. Çünkü Türkiye’deki milli gelir artışının 18 kat üzerinde performans gösterdiler” dedi. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Yine aynı süre içinde çalışan başı üretimlerini, yani verimliliklerini ise ortalama yüzde 332 artırdılar. 2017 yılında her bir şirket ortalama 60 milyon TL’lik satış yaptı, yine her biri ortalama 93 kişiye istihdam sağladı. 2015-2017 döneminde Türkiye 100 şirketlerinin istihdamı yüzde 70 arttı. Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 63’ü ihracat yapıyor. Tam 68 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Böylesine büyük başarılar gösteren ve Türkiye 100’e girmeye hak kazanan şirketlerimizle iftihar ediyor, hepsini yürekten kutluyorum. Bu başarı elbette kendiliğinden gelmiyor. Buradaki şirketler hem genç hem yenilikçi hem de sürdürülebilir şirketler.

“Anadolu’nun yükselişi açık şekilde görülüyor”

Bu yıl Türkiye 100 listesine giren şirketlerden 10’unun önceki yıllarda da Türkiye 100 listesinde yer aldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Burada çok önemli iki nokta daha var. Türkiye 100 listesinin bölgesel dağılımı da oldukça dikkat çekici. Listede 3 büyük şehir dışında 22 şehrimizden şirketler var. Anadolu’nun yükselişi, burada da açık şekilde görülüyor. Sektörler açısından da yine ilginç bir dağılım var. Listede bilişimden telekoma, inşaattan lojistiğe, gıdadan tekstile, plastikten makineye kadar çok sayıda farklı sektörden şirketler bulunuyor. Bu çeşitlilik, aslında ülkemizde her sektörde fırsatlar olduğunun, doğru iş modeliyle her sektörde başarının yakalanabileceğinin en güzel ispatı” ifadelerini kullandı.

“Ekonomik alanda istikbal mücadelesi veriyoruz”

Türk iş dünyası olarak 1919’dan 2019’a aynı ruh, aynı inançla çalışmayı sürdürüyoruz. 100 yıl sonra şimdi, ekonomik alanda bir istikbal mücadelesi veriyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu, “Türk özel sektörü olarak diyoruz ki dün yapabildiysek bugün de yapabiliriz. Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almasını ve lider ülke haline gelmesini hep birlikte çalışarak sağlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hibe ve destek alarak büyüdüler

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bakanlığımızın sağlamış olduğu desteklerin bugün ödüllendirilen 100 şirkete katkı sağlamış olması tabi ayrı bir övünç kaynağı” dedi. Varank, şöyle konuştu: “Sevinerek görüyorum ki; kalkınma ajanslarımızın desteklemiş olduğu 7 girişimci firma bugün en hızlı büyüyen bu 100 firma listesinde yer alıyor. Yine listeye girmeye hak kazanan şirketlerimizin 56 tanesi bizlerden KOSGEB aracılığıyla 9.2 milyon liralık destek almış. En hızlı büyüyen 100 şirketimizin 27 tanesine, ilgili kuruluşumuz TÜBİTAK aracılığıyla 27 milyon lirası hibe olmak üzere 72 milyon lirayı aşkın maddi destek vermişiz. İnşallah teknoloji odaklı proje yürüten 146 genç girişimcimize 200 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe desteği vereceğiz.

Pekcan: İhracatçıya 3,1 milyar lira destek vermeyi öngörüyoruz

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin temsilcilerini tebrik eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu firmaların, ülkenin kalkınması ve büyümesi için yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin tüm hedeflerine emin adımlarla ulaşmasını sağlayacağını söyledi. Konuşmasında inovasyon ile kâr ve rekabetçiliğin bir bütün haline geldiği bu yüzyılda Türkiye’yi yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükseltmenin yolunun inovasyon ve yenilikçi teknolojilerde var olmaktan geçtiğinin altını çizen Bakan Pekcan, “Bu da ancak ülkemizdeki girişimcilerin desteklenmesiyle mümkün olacaktır” diye konuştu.

“Lütfen bu destekleri kullanın”

İhracatçılara yönelik desteklere de değinen Pekcan, şunları kaydetti: “Katma değeri yüksek ve markalı ürün ihracatımızı artırmak için KOBİ düzeyinden başlayıp, kurumsallaşma ve küresel marka olma yolunda ilerleyen her seviyedeki ihracatçımıza bu yıl 3 milyar 104 milyon TL civarında destek vermeyi öngörüyoruz. Lütfen bu destekleri kullanın, kolaydestek.com.tr’den hepsini rahatça görebiliyorsunuz.

Cirosunu yüzde 5.324 artırdı

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini belirlediği yarışmada birinciliği, 2015-2017 döneminde cirosunu yüzde 5.324 oranında artıran Aydın merkezli Biomar Sagun Yem Sanayi firması aldı. Biomar Sagun’u İstanbul’dan Optimal Proje Yönetimi ve İnşaat (Yüzde 4.452), Ankara’dan Naturel Yenilenebilir Enerji (Yüzde 3.774), İzmir’den Vergo Enerji Sistemleri (Yüzde 3.030) ve yine Ankara’dan Profen Savunma ve Güvenlik Teknolojileri (Yüzde 2.320) izledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23