• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bankalar faiz de almasın

Yeniakit Publisher
2020-03-29 10:57:00 -
Bankalar faiz de almasın

Yeni tip Corona virüsünün (Covid-19) kredi ve kredi kartı borçlarını kabartmasından, yakıt ile su faturalarını şişirmesinden endişe ediliyor. Tüketici hakları savunucuları, her fırsatta bu endişelere kulak verilmesi ve borçların birkaç ay faizsiz ötelenmesi uyarısı yapıyor.

Hükümetin Corona virüsüne (Covid-19) karşı aldığı tedbirler olumlu yankı uyandırıyor. Bu tedbirlerle sosyoekonomik sorunların önüne geçileceğini kaydeden tüketici derneklerinin yöneticileri, bankalara da “Elinizi taşın altına koyun, kârlarınızı geri plana atın” diye sesleniyor. Ayrıca “Kredi ve kredi kartı ödemeleri  faizsiz birkaç ay ötelensin” talebinde bulunuyor.

Önemli adımlar atılıyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Koçal, Yeni Akit’e yaptığı açıklamada Covid-19 tehdidinin bertaraf edilmesi için önemli adımlar atıldığını belirtti. Virüsün yayılmasını; ekonomiyi vurmasını önlemek için yeni bir paketin devreye alındığına işaret eden Koçal, “Yöneticilerimizce iyi bir hamle yapıldı ama bunun ötesine geçilmeli” dedi.

Tüketicileri mali olarak rahatlatacak kararlar alınmasını savunan Koçal, “Burada bankalar tarafından fedakârlık yapılmalı. Kârlar geri plana atılmalı. Örneğin kredi ödemeleri faizsiz 4 ay ötelenmeli. Kredi kartı ödemeleri de 4 ay ertelenmeli. Tüm ödemelerin faizsiz 12 takside bölünerek yapılmasına imkân tanınmalı” ifadelerini kullandı.

Sübvansiyon şart

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise kredi, kredi kartı ve fatura yüklerini hafifletecek çalışmalara odaklanılması gerektiğini belirtti. Ağaoğlu, “Covid-19’dan ötürü ertelenen kredi ve kredi kartı borçlarına devlet tarafından belirlenecek reel faiz oranı uygulanabilir. Ya da faiz sübvanse edilebilir” teklifini sundu. Ağaoğlu, kredi ve kredi kartı borçlarını ileri tarihlere atmak için başvuran tüketicilerin banka şubelerine çağrılmalarının yanlışlığına da dikkat çekerek, “Müracaatlar e-mail ya da telefon kanalıyla alınabilir” önerisini getirdi.

Faturalarda indirim uygulanmalı

Afet bölgelerinde enerji ve yakıt tüketim bedellerinin 1 seneye kadar ertelenebildiğini hatırlatan Ağaoğlu, “Bu iyi bir haber. Ama faturalarda yarı yarıya indirime gidilmesi daha uygun olur” diye ekledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

‘Yemesek de olur’ demeyin şikâyet edin

Covid-19’a karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden sarımsağın fiyatı ikiye katlandı. Muğla’nın Menteşe ilçesinde kurulan Perşembe pazarında ürünün kilogram fiyatı 90 liraya çıktı. Fiyatların fahiş artışı tepki çekiyor. Zammın ardından Alo 175 hattına, mobil uygulama HFA-Bildirim’e ve tüketici hakem heyetlerine şikâyet yağıyor.

Güvenilir markaları tercih edin

Yeni tip Corona virüsü (Covid-19), paketli ve dondurulmuş gıda ürünlerine talebi arttırıyor. Uzmanlar, paketli ve dondurulmuş gıda maddelerinin tercihinde dikkatli olunması gerektiğini kaydederek, şu uyarılarda bulunuyor: “Güvenilir markalara yönelmekte fayda var. Ürün etiketleri de okunmalı. Taze sebze ve meyveye ulaşamayanlar, dondurulmuş gıda alabilir. Ayrıca mevsiminde toplanan sebzeler ve hızlı bir yöntemle donduruluyorlar, herhangi bir işlemden geçirilmiyorlar. Herhangi bir katkı maddesi ayrıca içerisine konulmuyor. O nedenle dondurulmuş ürünleri de rahatlıkla halkımız kullanabilir.”

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23