• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakan Çavuşoğlu: Küresel gıda güvenliği için...

Yeniakit Publisher
2022-05-19 00:26:00 -
Bakan Çavuşoğlu: Küresel gıda güvenliği için...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının küresel gıda güvenliğini doğrudan etkilediğini belirterek, “Bu savaşın açlık krizini daha da kötüleştirmemesini sağlamak için uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının küresel gıda güvenliğini doğrudan etkilediğini belirterek, “Bu savaşın açlık krizini daha da kötüleştirmemesini sağlamak için uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezinde düzenlenen Küresel Gıda Güvenliği Eylem Çağrısı Bakanlar Toplantısında konuştu.

Dünyadaki açlık krizinin en büyük nedenlerinden birinin çatışmalar olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre şu an 800 milyondan fazla insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu ve bunların yüzde 60'ının çatışma bölgelerinde bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Özellikle, Rusya-Ukrayna çatışması ve Rusya'nın saldırganlığı, başlıca küresel gıda tedarikçisi olan her iki ülkenin de üretim ve ihracat yeteneklerini azaltması nedeniyle küresel gıda güvenliğini doğrudan etkileyeceği için önemli bir zorluk teşkil etmektedir. Bu savaşın açlık krizini daha da kötüleştirmemesini sağlamak için uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var. Bu, bu savaşı sona erdirmemiz ve çatışmaların barışçıl çözümü konusunda çalışmamız için bir başka nedendir.” dedi.

Türkiye'nin politikalarının merkezinde insani yaklaşımın olduğunu ve BM'nin insani operasyonlarını hem personel konuşlandırması hem de yardım dağıtımı bakımından kolaylaştırdıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, gıda güvenliğini sağlamak için insani koridorlar oluşturma çabalarını da desteklediklerini kaydetti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Çavuşoğlu, "Tüm bu çabalara rağmen, daha yapılacak çok şey olduğunu biliyoruz. Bugün Türkiye'nin küresel gıda güvenliği eylem çağrısını desteklemek için altı maddelik paketi uygulayacağını duyurmaktan mutluluk duyuyorum. En çok etkilenen ülkelere satış ve teknik uzmanlık sağlayacağız. En çok etkilenen ülkelere fayda sağlamak için ulusal ticareti kolaylaştırma önlemleri üzerinde çalışacağız. Başta mültecilere gıda yardımı olmak üzere farklı türde destekler sağlayacağız." dedi.

BM Gıda Sistemi Zirvesi taahhütlerine bağlılığı teyit ettiklerini ve uluslararası kuruluşlarla iş birliğini geliştirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, "21. yüzyılda kıtlığın ne yeri ne de mazereti var. Bugün için zemin hazırladığımız eylemler, ortaya çıkan bir krizi hafifletecek, tarımı iyileştirecek ve hayat kurtaracaktır. Türkiye harekete geçmeye hazır ve isteklidir, küresel gıda güvenliği eylem çağrısı için yol haritasını desteklemektedir.” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23