Babka, en geleneksel haliyle, içi çikolata ya da tarçın gibi farklı dolgularla sarılmış, kıvrımlı bir ekmek formunda olup, mayalı kek ya da ekmek olarak bilinen, tatlı bir hamur işi.
Babka, en geleneksel haliyle, içi çikolata ya da tarçın gibi farklı dolgularla sarılmış, kıvrımlı bir ekmek formunda olup, mayalı kek ya da ekmek olarak bilinen, tatlı bir hamur işi.
Malzemeler
Hamuru İçin;
70 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
3 yemek kaşığı şeker
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı su
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı kuru maya
Yarım çay kaşığı tuz
Aldığı kadar elenmiş un
İçi İçin;
4-6 yemek kaşığı istenilen çikolata
1 su bardağı minik damla çikolata veya ezilmiş ceviz
Üzeri İçin;
1 adet yumurtanın akı
2-3 yemek kaşığı süt
Yapılışı
Önce hamuru hazırlayalım. Sıvı malzemeleri derin bir kaba alalım, karıştıralım. Azar azar ununu ilave edip, yoğuralım. Yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakalım. Kek kalıbını yağlayıp, hazırlayalım. Ben baton kalıp kullandım. Mayalanan hamur, dikdörtgen şeklinde 1-2 cm kalınlığında açılır. Kullanacağınız kalıbın 1,5-2 kat uzunluğunda açın. Hamurun üzerine nutella ve damla çikolata yayın (veya alternatif malzemelerden) ve hamuru rulo yapın. Uzunlamasına ikiye kesin ve iki parçayı birbirine dolayın. Kıvrım olacak, resimde gösteriliyor. Hazırladığınız kek kalıbına yerleştirin ve üzerine 1 yumurta akı ve süt karışımından bolca sürün. Hamur, kalıp içinde yarım saat daha dinlensin. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve fırın telini alt kata indirin. Önceden ısıtılmış fırında, yaklaşık 30 dakika pişirin (veya tam kızarana kadar. Hafif soğuduktan sonra, üzerine temiz bir sofra bezi örtün. Tamamen soğuduktan sonra dilimleyin.