• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Avrupa ülkeleri mültecilere karşı sınıra asker yığıyor!

Yeniakit Publisher
2015-09-15 12:32:00 - 2015-09-15 17:19:37
Avrupa ülkeleri mültecilere karşı sınıra asker yığıyor!

Almanya'nın Schengen sistemini kaldırıp sınır kontrolü yapma kararı alması diğer Avrupa ülkelerini de etkiledi. Avusturya ve Slovakya sınır kontrolüne başlayacağını bildirdi.

Suriye ve Irak’taki savaşlardan kaynaklanan mülteci akını devam ediyor. Bu durum Schengen vizesi kanalıyla hayata geçirilen ‘sınırların olmadığı Avrupa’ hayalini tehlikeye soktu.

SURİYELİLERE KARŞI SINIRI KORUYACAKLAR

Öyle ki Mültecilerin geçişini engellemek isteyen ülkeler Suriyelilere karşı korunmak için sınırlarına asker de yığmaya başladı. Avusturya, Macaristan sınırına binlerce asker yığacağını açıkladı. Macaristan Sırbistan sınırında ise askerler devriye geziyor.

SERBEST DOLAŞIM ASKIYA ALINDI

Türkiye, 2 milyona yakın Suriyeliyi misafir etmesine rağmen bu ülkedeki savaştan kaçanları almaya hala devam ederken, Avrupa ülkeleri Schengen’de pasaport kontrolü olmadan serbest dolaşımı askıya almaya başladı.

ALMANYA PASAPORT KONTROLÜNE BAŞLADI

Almanya, yoğun mülteci akını karşısında Avusturya sınırında pasaport kontrolüne başladı. Federal Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière (CDU), mülteci akınının önüne geçmek amacıyla başlatılan kontrolü savunarak bunun ‘güvenlik açısından zorunlu’ olduğunu vurguladı.

 (Yunanistan'da, Kumçiftliği (Orestiada) bölgesinde sınır kontrolü)
ÖNE ÇIKAN VİDEO

SINIR KONTROLÜ NE KADAR SÜRECEK?

Almanya, sınır kontrolünün ne kadar süreceği konusunda bir açıklamada bulunmadı. Schengen anlaşması, sınır kontrolünün ancak geçici süreyle ve kamu güvenliği nedeniyle yapılabileceğini öngörüyor.

Mültecilerin eşit dağılımı konusunda uzlaşma sağlanamazsa Schengen vizesini kullanan diğer ülkelerin de Almanya gibi sırayla bu uygulamayı askıya alacağı tahmin ediliyor. AB ülkelerinin bu konuda uzlaşma sağlayıp sağlamayacağı merak ediliyor.

 AVUSTURYA VE SLOVAKYA DA SINIR KONTROLLERİNE BAŞLAYACAK

Almanya’nın sınır kontrolü kararı, domino etkisi yarattı. Avusturya ve Slovakya da sınır kontrollerine başlayacağını duyurdu. Polonya hükümeti de güvenlik durumu gerektirdiği takdirde sınır güvenlik kontrollerine başlayabileceklerini açıkladı.

AB "ALMANYA'NIN ASKIYA ALMASI YASAL" DEDİ

AB İçişleri Bakanları mülteci krizini görüşmek üzere dün Brüksel’de toplandı. Avrupa Komisyonu, Almanya’nın Schengen’i askıya almasının yasal olduğunu savundu. Komisyon, alınan kararın mültecilerin AB ülkeleri arasında eşit paylaşılması yönündeki görüşü desteklediğini açıkladı. Avrupa Komisyonu, ‘Schengen kriz anlarında ülkelere bu tür önlemler alma hakkı tanıyor’ açıklamasında bulundu. Almanya’nın bu kararla diğer AB ülkelerini daha fazla mülteci kabul etmeye ikna etmeye çalıştığı yorumları yapılıyor.

 ASKER YIĞIYORLAR

Mültecilerin geçişini engellemek isteyen ülkeler sınırlarına asker de yığmaya başladı. Avusturya, Macaristan sınırına binlerce asker yığacağını açıkladı. Macaristan Sırbistan sınırında ise askerler devriye geziyor.

Serbest dolaşımı geçici olarak durduran Almanya, başta Avusturya sınırındakiler olmak üzere tüm sınırlarında kontrolleri tekrar devreye soktu. Hemen ardından benzer bir uygulamayı Avusturya da başlattı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23