• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Atık Yağlardan Biyodizel Üretimi” projesine büyük ilgi

Yeniakit Publisher
2019-05-02 16:08:18 -
"Atık Yağlardan Biyodizel Üretimi" projesine büyük ilgi

Van’ın Gürpınar ilçesinde yapılan TÜBİTAK Bilim Şenliğinde ‘Atık Yağlardan Biyodizel Üretimi’ projesi büyük ilgi gördü.

Van’ın Gürpınar ilçesinde yapılan TÜBİTAK Bilim Şenliğinde ‘Atık Yağlardan Biyodizel Üretimi’ projesi büyük ilgi gördü.

Gürpınar Anadolu Lisesi tarafında okul bahçesinde TÜBİTAK Bilim Şenliği düzenlendi. Şenlikte en çok ilgi gören projelerden biri olan ‘Yağları Atma Aracına Koy Kullan’ adı ile ‘Atık Yağlardan Biyodizel Üretimi’ projesi oldu. Danışman öğretmen Kutbettin Ağın öncülüğünde Yekta Melih Kural, Ali Turgut Ayşin ve Hacer Mendaş isimli öğrenciler tarafından hazırlanan proje sayesinde hem çevre kirliliği önlenecek hem de ekonomik anlamda büyük katkı sağlanması hedefleniliyor.

Yekta Melih Kural, Ali Turgut Ayşin ve Hacer Mendaş, yaptıkları sunumda, “Atık yağlar çevreye gelişigüzel atılmadan daha zararsız ve kullanışlı biyodizel elde edilir. Amaç olarak atık yağlar çevreye atılmadan önce toplanıp yakıt olarak kullanılabilen ve fosil yakıtlara göre daha zararsız biyodizel elde edilmesidir. Biyodizel; kolza-kanola, ayçiçeği, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizatör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile (Metanol veya Etanol) reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir üründür. Evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar da biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir” şeklinde konuştular.

Gürpınar Anadolu Lisesi Müdürü Hurşit Kara ise, “Gürpınar Anadolu Lisesi olarak bilimsel çalışmalara her zaman önem vermişizdir. 2017-2018 yıllarında 49. ve 50. TÜBİTAK Bölge Yarışmalarına katıldık. Fizik dalında Türkiye finallerine gittik. Matematik dalında ise bölge ikincisi olduk. TÜBİTAK Bilim Fuarlarına 2 yıldan beridir katılıyoruz. İlk yıl 17 proje ile bu yıl ise 19 proje ile katıldık. Bunu da diğer etkinlik ve faaliyetlerde olduğu gibi geleneksel hale getirdik. Bu yılda yaptığımız projelerimiz arasında özellikle ‘Atık Yağlardan Biyodizel Üretimi’, ‘Atık Yağlardan Sabun Üretimi’ ve doğada daha kolay çözülebilir biyoplastik üretimi olan ‘Doğa Dostu Biyoplastik’ projeleri ön plana çıkmış oldu. Bu projeler ile hem çevremiz zararlı atık yağlardan kurtulmuş olacak hem de ekonomiye katkı sağlanmış olacaktır. Amacımız öğrencilerimizi bilimsel alanda yetiştirmek ve bilimi sevdirmektir. Bu çalışmalarda emeği geçen danışman öğretmenlerimize, idare ve öğrencilerimize teşekkür ederim” dedi.

Gürpınar Anadolu Lisesi okul bahçesinde yapılan şenliğe Gürpınar İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Tunç, Eğitim Bir-Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali Uca, kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23