• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ateşle oynuyorlar! Türkiye'ye karşı yeni hamle: ABD adalara göz dikti

Yeniakit Publisher
2021-09-19 07:19:00 -
Ateşle oynuyorlar! Türkiye'ye karşı yeni hamle: ABD adalara göz dikti

Dedeğaç'ı askeri üsse çeviren ABD, şimdi de Çanakkale Boğazını çevreleyen adalara göz dikti. Türk ve Rus etkinliğini bastırmak için harekete geçen ABD, Lozan'ı da ihlal etmeye başladı.

Pentagon’un yerleşmek istediği adalar Limni, Midilli, Semadirek ve Skiri. Özellikle Limni’nin hava operasyonlarında kullanılacağı belirtiliyor. “Gayri Askeri Statü”deki bu adalarda sınırlı sayıda kolluk kuvveti dışında asker bulundurmak Lozan’ın ihlali anlamına da geliyor.

Balkanlar ile Akdeniz ve Ege’de varlık göstermek, Rusya ile Türkiye’yi baskılamak için Dedeağaç’a üs kuran ABD, şimdi de adalara gözünü dikti. ABD’nin Ege’de gayri askeri statüde olan ancak Yunanistan tarafından silahlandırılan adaların bazıları için kullanım izni isteyeceği belirtiliyor.

ABD, Türkiye sınırına 40 km uzaklıktaki Dedeağaç Limanı’nı genişleterek, büyük askeri gemilerin yanaşabileceği üs haline getirmiş, Balkanlar’a bu üs üzerinden binlerce tank ve askeri araç sevk etmişti. ABD ile Yunanistan, Dedeağaç’ın kullanımı konusundaki anlaşmanın süresini 5 yıl daha uzatacak.

Adalara göz dikti

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Ekim ayında Washington’a gideceği ifade ediliyor. Ancak daha önceki anlaşmalara ek olarak ABD, Ege’deki bazı adaları da anlaşmaya dahil etmek istiyor. Pentagon’un Skiri, Limni, Midilli ve Semadirek adalarını kullanma izni peşinde olduğu vurgulanıyor. ABD’nin özellikle Limni’yi hava operasyonlarında kullanmak istediği belirtiliyor.

Pentegon’un kullanım hakkı istediği adalar, 1923 Lozan Barış Antlaşması’nda belirlenen gayri askeri statüde. Yani bu adalarda asayişi sağlayacak sınırlı sayıda kolluk kuvveti dışında asker bulundurulması, Lozan Antlaşması’nın ihlali anlamına geliyor. Antlaşmaya rağmen bu adalara asker ve silah yığan Yunanistan, sözlü ve yazılı olarak defalarca uyarılmıştı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ayrıca 2020 Eylül ayından bu yana yayınlanan 10’dan fazla Navtex’le bu ihlallare dikkat çekilerek, Limni, Midilli ve Semadirek’in de aralarında bulunduğu 12 adanın acilen silahsızlandırılması gerektiği ifade edilmişti.

Kaynak: Yeni Şafak

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

BK

bu lozan barış antlaşmasına uyan tek ülke biziz yunan bildiğini okuyor dünyanın en uzak ülkesi abd bildiğini okuyor ve biz bunu sade uyarmakla ve izlemekle yetiniyoruz olmaz böyle kardeşim bu antlaşma fes edilmeli ve bu on iki ada geri alınmalı bunlar zaten zamanında bizi oyuna getirmiş

Mikail okuroğlu beylikdüzü AA B

Haklısınız bizden görünüb onlardan olanları ne yapacağız!?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23