Her yıl muharrem ayının 10. günü Aşure Günü olarak idrak ediliyor. Aşure nasıl yapılır? Milyonlarca kişi Muharrem ayıyla birlikte aşure yapmaya hazırlanırken pek çok kişi aşurenin nasıl yapıldığını araştırıyor. İslam alemi, bu tatlı ile bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin önemini hem paylaşmış hem de anlamış oluyorlar. İşte denenmiş aşure tarifi, tam ölçülü aşure tarifi... Muharrem ayı, 2025 yılında 26 Haziran Perşembe günü başlayacak ve 26 Temmuz Cumartesi günü sona erecek.
Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan Aşure, Muharrem ayının 10. gününde yapılıyor. İslam alemi, bu tatlı ile bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin önemini hem paylaşmış hem de anlamış oluyorlar. Bizde sizlere herkesin seveceği hatta komşularınızın bayılacağı en lezzetli aşure tarifi ile geldik. İşte detaylar…
EN LEZZETLİ AŞURE!
Küçükten büyüğe herkesin merakla beklediği o Aşure ayı geliyor. Geçmişten günümüze gelen bu harika lezzet de tahıllar, taze ve kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bu tatlı karışım şimdiden gündeme geliyor. Her tarif kendi içinde farklı ürünleri ve teknikleri barındırıyor. Muharrem ayının 10. gününde yapılan bu tatlı, lezzetli ve pratik yapımı ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Bu sene Muharrem ayı 5 Temmuz 2025 tarihine denk geliyor. Aşure her yörede farklılık gösterir. Ancak ana malzemeleri buğday, pirinç, kuru fasulye, nohut, şeker ve su şeklindedir. Ancak içine koyulan diğer malzemeler yöreden yöreye hatta ve hatta evden eve değişiklik gösterir.
AŞURE TARİFİ
Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
2 yemek kaşığı pirinç
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı haşlanmış fasulye
150 gram kuru kayısı
150 gram kuru incir
150 gram kuru üzüm
1 su bardağından biraz az fındık
2 litre su (buğdayları pişirmek için)
4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
1 tatlı kaşığı karanfil
1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
1,5 su bardağı sıcak süt
3 su bardağı toz şeker
1 tutam tuz
Hazırlanışı:
İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın
Buğdayı yıkayıp, tencereye alalın, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün,
Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı bir daha kaynatın,
Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın,
Ardından doğradığınız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kâseye alarak üzerine sıcak su ekleyerek bekletin,
Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Suyu azalan buğdaylarınıza biraz daha sıcak su ekleyin,
Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığınız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyin ve 15 dk kadar daha kaynatın,
Küçük bir cezve içerisine karanfil alın ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakın,
Bu sırada suyu azalan buğdaylarınızın üzerine tekrar sıcak su ilave edin,
Son olarak süzgeçten geçirdiğiniz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştırın ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatın,
Hazırladığınız aşuremizi tek tek cam kaselere bölüştürün. Tarife göre çıkan ölçüler ile 15 kâse aşure elde edeceksiniz.
Aşure kaselerde soğumaya başlayınca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
KOMŞULAR BAYILACAK!
Yapacağınız Aşurenin püf noktalarına dikkat ederek bu lezzetli tatlıyı daha lezzetli yapabilirsiniz. Komşularınızı bayılacağı Aşure için öncelikle mümkünse büyük tencere kullanın. Öte yandan aşurenin içine koyacağınız malzemeleri bir gece önceden ıslarsanız malzemeler yumuşamış olur. Aşureyi yaparken sabırlı olmanız gerekiyor çünkü bazen aşureyi yapmak saatleri alabiliyor. Aşurenin piştiğini anlamak için ise en doğru yol suyunun ve yoğunluğuna bakmaktır.
İçerisinde onlarca farklı malzemeyi barındıran ve her kaşıkta dolu dolu bir lezzet deneyimlemeyi mümkün kılan aşureyi glutensiz yapıyoruz! Hadi, geleneksel tatlılarımız arasında öne çıkan bu lezzeti gönül rahatlığıyla yemek için siz de glutensiz aşure tarifimizi deneyin!
Bereketin ve dayanışmanın sembolü olan aşure, glutensiz beslenenlerin ve çölyak hastalarının diyet listelerinde ne yazık ki yer alamıyor. Ancak güzel haber şu ki, aşureyi glutensiz hale getirmek ve glutensiz tarifler arasında eklemek mümkün. Üstelik oldukça kolay bir şekilde! Tek yapmanız gereken aşureye koyacağınız tüm gıdaları, glutensiz aşure malzemeleri ile değiştirmek. E hadi o zaman glutensiz aşure nasıl yapılır detaylarına birlikte bakalım!
Malzemeler
1x2x3x
Glutensiz Aşure Malzemeleri Nelerdir?
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı kara buğday
1 su bardağı üzüm
3 su bardağı şeker
8 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı mısır unu
1 fincan pirinç
Portakal rendesi
Çubuk tarçın
Glutensiz Aşurenin Üzeri için
Fındık
Ceviz
Tarçın
Nar
Kuru İncir
Kayısı
Talimatlar
Glutensiz Aşure Nasıl Yapılır?
Glutensiz aşure yapımı için öncelikle nohut, kuru fasulye, karabuğday ve pirinci iyice yıkayın.
Ardından 12 saatte bir suyunu değiştirerek, 48 saat boyunca suda bekletin.
Nohut ve fasulyeyi bir yerde, kara buğday ve pirinci ayrı bir yerde haşlayın.
Haşladığınız bakliyatların suyunu süzün ve tüm bu malzemeleri geniş bir tencerenin içerisine alın.
Tencerenin içerisine suyu ve şekeri ilave edin. Bu aşamada şekerin oranını damak zevkinize göre azaltabilir ya da artırabilirsiniz.
Ardından kuru meyveleri küçük boyutlar halinde dilimleyerek tencereye ekleyin.
Pişirmeye başladığınız aşureye sütü, portakal rendesini ve çubuk tarçını ilave ederek bir süre daha pişirmeye devam edin.
Ortalama 30 dakikanın sonunda glutensiz aşureleriniz yemek için hazır olacak.
Sıcak şekilde kaplara alacağınız aşureleri kuru yemiş, meyve ve tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz. İşte kolay glutensiz aşure tarifi bu kadar! Şimdiden afiyet olsun.
Püf Noktalar
Glutensiz aşure püf noktaları ile aşure deneyimlerinizi çok daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Dilerseniz aşureyi pişirirken içerisine birkaç adet karanfil ekleyerek aromalı bir tat elde edebilirsiniz. Ayrıca aşureyi pişirirken kısık ateşte olmasına özen gösterebilirsiniz. Glutensiz aşure kalori miktarını merak ediyor olabilirsiniz.
Kaç Kalori?
Glutensiz aşurenin kalorisi tarifteki malzemelere göre değişiyor. Fakat yaklaşık olarak bir kase glutensiz aşurenin 310 kaloriye karşılık geldiğini söyleyebiliriz.
Not: Çapraz kontaminasyon/bulaşma, gluten kalıntısının glutensiz bir ürüne yapışma riskidir. Üretim yapılan bantlardan gluten içeren besinler geçmişse o bantta üretilen kabartma tozu, pirinç unu, mısır nişastası, mısır unu, kakao, pudra şekeri, vanilya, instant maya, salça, süt kreması, bitter çikolata vs. gibi pek çok ürüne gluten bulaşma ihtimali oluşur. Bu yüzden kullanacağınız ürünlerin açıklamasında “glutensiz” ibaresinin bulunmasına dikkat etmeniz önerilir.
Aşurenin içine ne girer?
Aşureye Kaç Çeşit Malzeme Konur? Aşurenin geleneksel tarifi 12 ana malzemeden oluşur: Buğday, pirinç, nohut, kuru fasulye, kuru üzüm, incir, kayısı, badem, fındık, ceviz, fıstık ve karanfil. Bölgelere göre bu malzemelere kuru erik, kuş üzümü, hurma, pekmez gibi farklı malzemeler de eklenebilir.
MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR, NE ZAMAN BİTİYOR?
Muharrem ayı 26 Haziran Perşembe günü başlıyor ve 26 Temmuz Cumartesi günü ise son buluyor
İslam dünyasında büyük bir manevi öneme sahip olan Muharrem ayı, "haram aylar"dan biri olup savaşın ve kavganın haram kabul edildiği dört kutsal aydan biridir. Safer ayının başlaması ile birlikte sona erecek.