• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ASKON’dan emeğe saygıyı hatırlatan çağrı! Kapanan işyerlerinin çalışanları için fon kurulsun

Yeniakit Publisher
2020-01-23 10:54:00 - 2020-01-23 11:01:01
ASKON’dan emeğe saygıyı hatırlatan çağrı! Kapanan işyerlerinin çalışanları için fon kurulsun

İflas eden firmaların çalışanlarının hak kayıplarını uğramalarını önleyecek bir teklif daha geldi. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, kepenk kapatan irili ufaklı firmaların ana ve ara elemanlarının mağduriyetlerini gidermek için kıdem tazminatı oluşturulmasını önerdi.

Darboğaza giren, kapılarına kilit vurmak zorunda kalan şirketlerin çalışanlarının durumları tartışma konusu. Hükümetin teşviklerine, kredi yardımlarına rağmen hayata tutunamayan bu şirketlerde görev yapan mavi ve beyaz yakalıların karşı karşıya kaldıkları maddi sorunların önüne geçilmesi için pek çok tavsiyede bulunuluyor.

Huzura katkı olur

Sanayicilerce her ortamda iflas eden firmaların çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarını koruyacak adımlar atılması çağrısı yapılıyor. Bu adımların toplumsal barışa ve huzura katkı yapacağı ifade ediliyor.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Yeni Akit’e yaptığı açıklamada ekonomi paydaşlarının problemlerine duyarlı olunması; el atılması gerektiğini belirtti.

Sıkıntılar dikkate alınmalı

Son zamanlarda çalışanların kıdem tazminatı noktasında çok ciddi sıkıntılar gözlendiğini dile getiren Aydın, şöyle konuştu: “Bir firma iflas ettiğinde yöneticileri, ticaret ortakları ve çalışanları mağduriyetler yaşamaktadırlar. Alacaklılar bir şekilde uzlaşmaya giderek veya icradan mağduriyetlerini bir nevi giderebiliyorlar. Ne var ki çalışanlar için aynı durum söz konusu değil. Bu mağduriyetin giderilmesi için derhal zorunlu kıdem tazminatı fonu oluşturulmalı. İşveren her ay düzenli bir şekilde bu fona çalışanının kıdem tazminatını yatırmalı. Bu fon mutlaka ve mutlaka devlet garantisi altında olmalı.

Mentörlük zorunlu olmalı

Çok çalışanı olan şirketlere mentörlük hizmeti zorunluluğu getirilmesi gerektiğini de kaydeden Aydın, şunları söyledi: “Bu mentörlerin bağımsız bir şekilde çalışmasına imkân tanınmalı. Mentörlük hizmeti alan firmaların durumları Ticaret Bakanlığı’yla devamlı paylaşılmalı. İleriye dönük riskler belirdiğinde kayyuma gidecek noktaya gelinmemeli. Mentörlük hizmeti için CEO danışmanlık birimleri oluşturulmalı. Bu birimler daralan, küçülen şirketlerle yakından ilgilenmeli. Mentörlük yöntemi, pek çok şirkete ilaç olacaktır. ASKON olarak bu yöntemin dikkate alınması, uygulamaya dökülmesi için her türlü desteği vermeye hazırız.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

11 bin 670 şirket kapısına kilit vurdu

2019’un ilk 11 ayında 11 bin 670 şirket kapandı. Bu dönemde 8 bin 788 limitet, 2 bin 161 anonim 764 kooperatif, 45 kolektif, 2 komandit şirket kepenk indirdi.

2019 Ocak-Kasım aylarında kurulan şirket sayısı ise 77 bin 311 olarak kayıtlara geçti. 65 bin 968 limitet, 10 bin 271 anonim, bin 58 kooperatif, 14 kolektif şirket hizmete girdi.

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23