• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Asgari ücrette 4 kişilik aile baz alınmalı

Yeniakit Publisher
2019-12-03 13:18:00 - 2019-12-03 13:18:49
Asgari ücrette 4 kişilik aile baz alınmalı

Bu yıl yapılacak olan asgari ücret zammı öncesi Akit’e konuşan asgari ücretliler, “Ailemizi geçindirecek kadar bir zam yapılırsa çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekmeyiz” dediler. Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, “Asgari ücrette, tek kişilik bir çalışanı değil, 4 kişilik bir ailenin baz alınması gerekir. Umarım işçi, işveren ve hükümet üçlüsünün makul bir ücret üzerinde uzlaşacaklar” şeklinde konuştu.

 Oğuzhan Gültekin  Ankara 

Yeni yıldan itibaren geçerli olacak olan ve milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren asgari asgari ücret görüşmeleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde başladı.

Yapılan asgari ücret görüşmelerini çok önemli olduğunu belirten Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Asgari ücretle alakalı Hak-İş olarak tek kişilik çalışanı değil, 4 kişilik bir ailenin baz alınması konusunda uzun yıllardır uğraşıyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi asgari ücretle beraber, asgari gelir desteği, aile yardımı, çocuk yardımı gibi yardımların asgari ücrete ilave bir destek sağlamasını destekliyoruz. Bu sene asgari ücretle alakalı Türk-İş Konfederasyonu Başkanı Ergün Atalay’ın Hak-İş Konfederasyonu’na yaptığı çağrı bizi memnun etmiştir. Türk-İş’in yaptığı bu çağrı iş birliğimizi güçlendirecektir. Türk-İş’in bizimle istişarelerde bulunarak ortaya çıkaracağı rakamlar belli olana kadar kendimiz yaptığımız çalışmalar ve elde ettiğimiz tespitleri açıklamayı düşünmüyoruz. Umarım işçi, işveren ve hükümet üçlüsünün makul bir ücret üzerinde uzlaşacaklar” ifadelerini kullandı.

“Dar gelirlilerin lehine bir karar alınması gerekir”

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Doğrudan 8 milyon, aileleriyle birlikte çok daha fazla insanımızı ilgilendiren bu kararın en doğru biçimde ve dar gelirli aileler lehine alınması gerekir. Öncelikle, bir işçi için ücretin belirlenmesinden vazgeçilmeli, 4 kişinin geçim ücretinin baz alınması gerekir. Asgari ücretten gelir vergisi alınmamalıdır. Ücretliler de tıpkı diğer kesimler gibi vergiyi doğuran işlem için harcadıkları parayı gider yazabilmeli, KDV iade alabilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Geçinebileceğimiz bir zam bekliyoruz

2020 yılından itibaren geçerli olacak asgari ücret görüşmeleri için Akit’e konuşan Ali D. “Yapılacak olan zam oranının bir aileyi geçindirecek oranda yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Bülent Y. ise, “2 çocuk okutuyorum eşim ev hanımı. Ben asgari ücret ile çalışıyorum. Çocuklarımın okul masraflarını yol masraflarını karşılamayacak, evimin ihtiyaçlarını giderecek oranda bir zam bekliyorum” dedi. “Gözümüz kulağımız yapılacak olan zamlarda” diyen Yalçın K. “Görüşmeyi gerçekleştiren heyet inşallah bizim gibi çalışan milyonlarca insanın durumunu göz önüne alıp zamları ona göre yapar” şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ömer

Niye 4 kişi 3 çocuk istiyorsa başkanımız 5 kişi baz alınmalı

Dağ aslanı

Onların yapacağı zammı 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23