• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Asgari ücret son dakika haberleri 2020 asgari ücret AGİ zam ne oldu?

Yeniakit Publisher
2019-12-02 15:35:00 - 2019-12-02 15:36:18
Asgari ücret son dakika haberleri 2020 asgari ücret AGİ zam ne oldu?

Gözler 2020 yılında asgari ücret ne kadar olacak? Sorusunun cevabının verileceği "Asgari Ücret Tespit Komisyonuna çevrildi. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı. Asgari ücret zammı sadece çalışanları etkilemiyor. Asgari ücret, ihbar, kıdem tazminatı, prim, AGİ'yi de birebir etkiliyor. Peki asgari ücret ne kadar olacak 2020, son dakika asgari ücret ne kadar olacak, 2020 yılında asgari ücret ne kadar olacak? İşte asgari ücret son dakika haberleri, asgari ücret 2020, asgari ücret haberleri, Asgari ücret 2020 zam oranı kaç lira.

Gözler 2020 yılında asgari ücret ne kadar olacak? Sorusunun cevabının verileceği "Asgari Ücret Tespit Komisyonuna çevrildi. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı. Asgari ücret zammı sadece çalışanları etkilemiyor. Asgari ücret, ihbar, kıdem tazminatı, prim, AGİ'yi de birebir etkiliyor. Peki asgari ücret ne kadar olacak 2020, son dakika asgari ücret ne kadar olacak,  2020 yılında asgari ücret ne kadar olacak? İşte asgari ücret son dakika haberleri, asgari ücret 2020, asgari ücret haberleri, Asgari ücret 2020 zam oranı kaç lira.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Toplantıda, işçi ile işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Asgari Ücret Tespit Komisyonunun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşması temel gayemiz." dedi. Bakan Selçuk, "Asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte." diye konuştu.

Asgari ücret AGİ ne kadar?

Bakan Selçuk'un açıklamaları şöyle: Reel anlamda asgari ücreti 1.5 kat artırmış durumdayız. Asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte. Emeğe, alın terine her daim sahip çıkmaktayız. Asgari ücretin satın alma gücüne yansımasına baktığımızda AB üye ve aday ülkeleri arasında 2019'da ülkemiz 10. sıraya yükselmiş durumda. Asgari ücretlilerin gelirinde vergi dilimi düşüşünü kanunla önlemiş olduk. Asgari ücret bir sosyal koruma ücreti olmasına rağmen, ihbar, kıdem tazminatı, prim, AGİ'yi de birebir etkiliyor. 

Asgari ücret desteği devam edecek mi?

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da, "Asgari ücretin çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Hükümetimizce son 4 yıldır iş verenlere verilen asgari ücret desteği için teşekkür ederiz. Asgari ücret geçim ücretini değil çalışanlara ödenebilecek en alt rakamı gösterir. Asgari ücretin siyasi polemiklere konu edilmemesini temenni ediyoruz. Asgari ücret desteğinin 200 TL olarak devam etmesini, sosyal yardımların istihdamı destekleyecek şekilde yeniden değerlendirilmesini bekliyor ve talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret zammı için ilk teklifi geçtiğimiz hafta, işçi temsilcisi Türk-İş yaptı. Türk-İş'ten yapılan açıklamada asgari ücretin en az 2 bin 526 lira olması gerektiği bildirildi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Yaşam maliyeti 2 bin 578 TL. Asgari ücret teklifimiz yaşam maliyetinin altında olmayacak" dedi.

Asgari ücret zammı nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Şuan asgari ücret kaç lira?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23