• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arabaşı çorbası: Bu çorba gribe şifa, bu çorba içilmiyor löp löp yutuluyor

Yeniakit Publisher
2022-02-01 15:18:00 - 2022-02-01 15:33:53
Arabaşı çorbası: Bu çorba gribe şifa, bu çorba içilmiyor löp löp yutuluyor

Yozgat’ta, özel olarak hazırlanan hamuru ile birlikte löp löp yutulan arabaşı çorbası, kış aylarında vatandaşların içini ısıtıyor.

Bünyesinde birçok lezzeti bulunduran mutfak kültürüne sahip illerden biri olan Yozgat’ta, özel olarak hazırlanan hamuru ile birlikte löp löp yutulan arabaşı çorbası, kış aylarında vatandaşların içini ısıtıyor.

Arabaşı çorbası

Av hayvanlarının, hindi, kaz veya tavuk etiyle pişirilen sıcak çorba ile özel olarak hazırlanmış soğuk hamurun buluştuğu "arabaşı", Yozgat'ta kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel lezzeti olarak tarihi konaklarda ikram ediliyor. 2012'de TSE'ye tescil ettirilen arabaşı, restore edilerek kültür hizmetlerinde kullanılan tarihi konaklardaki etkinliklerde yaşatılıyor.

Arabaşı etkinlikleri, Yozgat türküleri ve şiirleri ile yıllardır vatandaşların bir araya gelerek birlik ve beraberliğinin artmasına vesile oluyor. Özellikle uzun kış gecelerinde yapılan ev ziyaretlerinde ikram edilen arabaşı geleneği, Yozgat’ta asırlardır devam ediyor.

Kış mevsiminde gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmasıyla da bilinen arabaşı çorbası, vatandaşlarca sıklıkla tercih ediliyor.
Hüzni Baba Tarih-Edebiyat ve Musiki Konağında düzenlenen arabaşı programında açıklamlarda bulunan Fadime Solmaz, “Yozgat arabaşısı Yozgat’ımızın tarihi ve kültürel konaklarında özellikle soğuk kış günlerinde insanlarımızı birleştirici bir özelliğe sahip. Soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez lezzetlerinden olan arabaşı çorbasını burada belirli gün ve haftalarda içiyoruz” dedi.

İlk defa arabaşı çorbası içtiğini söyleyen üniversite öğrencisi İsmail Arslan ise “Ben ilk defa arabaşı çorbası içiyorum ve çok lezzetli olduğunu düşünüyorum. Hamurunu da birlikte çorba eşliğinde yutuyoruz, bu bizi tok tutuyor, güzel bir tadı da var. Yozgat arabaşı çorbası kışın vazgeçilmez lezzetlerinden, biz bu çorbayı içmiyoruz löp löp yutuyoruz” şeklinde konuştu.

Arabaşı çorbasının gribal rahatsızlıklara iyi geldiğini belirten Dursun Ayer de, “Yöremizin arabaşı çorbası hem kış şartlarına insanı dayanıklı hazırlar hem de gribal enfeksiyonlarına çok iyi gelir. Av ve kümes hayvanı etleriyle çorbamız yapılır. Misafirlerimize ikram ettiğimiz bir yemeğimizdir. Önceleri köy odalarında misafirleri ağırlamak için yapılırdı. Örfümüzü, adetimizi, geleneklerimizi unutturmamak ve sofrada yapılan sohbetlerde de eski hatıraları canlandırmak için arabaşı etkinliklerini asırlardır sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Arabaşı çorbası (Yozgat yöresi) tarifi

Malzemeler

Hamuru için

  • 7, 5 su bardağı su
  • 1, 5 su bardağı un
  • Yeterince tuz
  • Çorbası için
  • 1 büyük kase haşlanmış hindi eti
  • 3 lt su (Hindi eti suyu ile)
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı salça ( Domates biber)
  • 1 su bardağı kavrulmuş un
  • Kavrulmuş unu çırpmak için 2, 5 su bardağı su
  • Yeterince tuz
  • Limon, acı pul biber

Arabaşı çorbası (yozgat yöresi) tarifi nasıl yapılır?

Bu soğuk kış günlerinde bu çorba yapılmazmı mükemmel bir çorba soğuk algınlığına karşı çok etkili. Önce hamurunu hazırlayalım. 5 su bardağı suyu kaynatalım ayriyeten 2, 5 su bardağı su içinde 1, 5 su bardağı unu çırparak kaynayan suya karıştırarak ilave edelim Koyu bir kıvam alana kadar karıştırılır. İki üç dakika pişirilir Su ile ıslatılmış tepsiye dökülür Soğuması için serin yere bırakılır. Soğuyan hamuru baklava şekli kesilir.

Çorbasının yapılışı

Haşlanmış hindi etinin suyu üzerine su ilave ederek 3 lt tamamlanır ben misafirler için fazla yaptım siz ölçüyü yarıya indirebilirsiniz. Ayrı bir kapta 2, 5 su bardağı su ile 1 su bardağı önceden kavrulmuş un çırpılarak kaynayan suya karıştırarak eklenir 3 yemek kaşığı tereyağı bir tavada eritilerek salçaları ve acı pul biber ilave edilir kaynayan çorbaya eklenir. Tuzu ilave edilerek 10 dakika pişirilir. Çorbamız hazır hazırlanmış hamuru limon ve acı pul biber ile servis yapılır. Afiyet olsun

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23