• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Anayasa artık namus meselesi'

Yeniakit Publisher
2013-10-25 20:36:36 - 2013-10-26 14:03:43
'Anayasa artık namus meselesi'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, “Türkiye’nin bir anayasaya ihtiyacı vardır, anayasayı değiştirmeye.

ÇANAKKALE - Bunu ben bir  şeref ve namus meselesi olarak görüyorum” dedi. Laçiner, ÇOMÜ Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesince Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Yeni Anayasa Süreci ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü” başlıklı 8. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi’nde yaptığı konuşmada, bazı ülkelerin anayasalarının yazılı olmadığını, bazılarının ise yazılı halde bulunduğunu söyledi.              

“Hiçbir ülkenin anayasasının yazılı olduğuna inanan birisi değilim” diyen Laçiner, “Aslına bakarsanız tüm ülkelerin anayasaları yazılı olmayan anayasalardır. Yazılı bazı kitapçıklar vardır, bunlara anayasa denir. Bazen insanlar birbirlerine atarlar. Genellikle orada yazılı olan şeylere çok uyulmaz. Amerika’nın anayasasını bugün Türkiye’ye organ nakli gibi nakletsek Türkiye’de çok az şey değişir” diye konuştu.              

Anayasaların, ülkelerin ruhu olduğunu; ruhların bir gecede, bir günde, bir haftada yazılamayacağını belirten Laçiner, şöyle devam etti:             
 “Anayasalar, binlerce, yüzlerce yılda yazılır. Damıtıla damıtıla, rafine ola ola gelir ve bugünkü yaşam biçiminizin görünmez kuralları haline dönüşür. O anlamda Türkiye’de anayasa yapımına abartılı düzeyde bel bağlanmasını doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. Türkiye’nin bir anayasaya ihtiyacı vardır, anayasayı değiştirmeye. Bunu bir şeref ve namus meselesi olarak görüyorum. Çünkü Türk insanının bu kadar yetişmiş, eğitimli, meselelere duyarlı, şuurlu milyonlarca insana bir hakaret olarak görüyorum mevcut anayasanın hala duruyor olmasın.”

“ÇANAKKALE RUHU ŞART”

Rektör Sedat Laçiner, özel bir yer olduğunu düşündüğü Çanakkale’nin, Türkiye’nin manevi başkenti olduğuna inandığını bildirdi.        
      
Osmanlı devleti yıkılırken, son bir can havliyle Çanakkale’de sergilenen başarının, “Çanakkale Ruhu”nun anayasanın içinde olması gerektiğini dile getiren Laçiner, “Bedenin ruhudur anayasa dediğimiz şey. Ruhsuz bir beden ise çok sorunlu bir varlıktır. 2023, cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılıdır. O anlamda 2023 yılına kadar bizlerin diğer etnik gruplarla, mezheplerle, yanımızdaki komşumuzla, rengiyle kuşamıyla hepsiyle barışmamız gerekiyor. 2023 yılına kadar cumhuriyete bir ruh üflememiz gerekiyor. O ruhun ben ‘Çanakkale ruhu’ olabileceğini düşünüyorum” dedi.           

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23