• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Analistler böyle oyuna geliyor! FETÖ’nün “cari açık” oyunu deşifre oldu

Yeniakit Publisher
2019-05-14 16:53:00 - 2019-05-14 17:43:32

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
Analistler böyle oyuna geliyor! FETÖ’nün "cari açık" oyunu deşifre oldu

Yeniakit.com.tr'ye konuşan ekonomi yönetiminden çok önemli bir isim, “Mart 2019 cari açığının en az 1 milyar dolar olacağı yönünde sözde ‘beklentileri’ ekranlardan dile getirdiler, gazete sayfalarına yansıttılar. Sonuçta cari açık 590 milyon dolar çıktı, yani öne sürdüklerinin yarısı civarında gerçekleşti. Yüzde 10, hadi diyelim yüzde 20 yanılma olur, ama bu kadarına yanılma denmez, kasıt denir” dedi.

 Serkan Çelik  yeniakit.com.tr 

Bir süredir, FETÖ organizasyonuyla TÜİK’in karalandığını ve itibarsızlaştırma kampanyasının yürütüldüğünü ifade eden “Ekonomi Yönetimi”nden çok önemli bir isim, “beklentiler” üzerinden manüpülasyon yapan odakları yakın takibe aldıklarını belirterek, “Mart 2019 cari açığının en az 1 milyar dolar olacağına ilişkin sözde ‘beklentiler’ FETÖ kaynaklıydı, ekranlarda boy gösteren bazı ‘analistler’ FETÖ malzemeleriyle hareket ettiler. Gerçekleşme 590 milyon dolar oldu, yani sözde ‘beklentilerin’ neredeyse yarısı kadar! Hadi yüzde 10 yanılırsın, hadi yüzde 20 yanılırsın, ama bu kadar mı yanılma olur?” dedi.

Yakın takipteler

FETÖ organizasyonuyla hareket eden unsurların yakın takipte olduğunu belirten Ekonomi Yönetimi’nden üst düzey isim, “Beklentilerden bahsediyorlar. Neyin beklentisiymiş, anket sonucunda oluşan bir beklenti mi? Beklentiler nasıl oluyor da bu kadar yanılıyor? Bunlar dünyanın en güvenilir kuruluşları arasındaki TÜİK’in verilerinin güvenilirliği üzerinde de algı operasyonu yapıyorlar. Oysa, gelişmeler TÜİK verilerini doğruluyor.” diye konuştu.

Yılmaz “Yarı yarıya şaşma, kasıt mı, ne?”

Öte yandan, Ekonomi yazarı Sedat Yılmaz konuyla ilgili olarak Analiz’de yer alan makalesinde konu hakkındaki şu değerlendirmeleriyle dikkat çekti:

Küresel piyasalar çalkalanadursun, Türkiye’de makro alanda iyi gelişmeler oluyor. Eleştiriler yok değil ama neticede dövize olan ihtiyacımız her geçen gün daha azalıyor. Maamafih, bugünlerde TL’deki değer kayıpları ve zayıf tüketici talebi sebebiyle ithalattaki gerilemeye dayalı cari işlemler açığının giderek düşmesi hepimizi sevindiriyor. Bunun anlamı; Türkiye’nin döviz açığı giderek düşüyor. Zirâ Mart ayı cari işlemler dengesi iyice zayıflayan ithalat kaynaklı beklentilerin altında geldi. Ne de iyi oldu… Dengelenmenin en bâriz şekilde ortaya çıktığı yer burası.

Düşünebiliyor musunuz, piyasa Mart ayında cari açık en az 1 milyar dolar hatta daha üstü olur tahmini yapıyor. Ancak gelen sonuç 590 milyon dolar. Yani yarı yarıya bir tahmin şaşması… Geçen yıl aynı ayda bu rakam 4,73 milyar dolardı.

Analistler art niyetten midir, eteklerindeki taşları atamamaktan mıdır, yoksa aldıkları izlenimler ve algılar mı tahminlerini saptırıyor, bunu bugün çözemiyorum. Ancak yakında bu fluluklar da netleşir diye düşünüyorum. Öyle ya, bir tahmin hadi yüzde 5, yüzde 10 sapabilir ama yarı yarıya bir yanılma da olmaz. Hatta gerekçesi bile kabul edilmez.
590 milyon dolarlık rakam, aylık cari açık. Yıllıkta da 12,8 milyar dolara düşmüş. Düşüşe Bakan Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) bile yetişemiyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23