• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aksaray'da koronavirüs alarmı! Maske dağıtılıyor

Yeniakit Publisher
2020-01-28 12:05:00 - 2020-01-28 12:20:56

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
Aksaray'da koronavirüs alarmı! Maske dağıtılıyor

Çin'den yayılan ve 106 kişiyi öldüren virüs tüm dünyada büyük korku meydana getirdi. Virüsün Almanya'ya bulaşmasından sonra Türkiye'de de alarm durumuna geçildi. Aksaray'da öksürük ve bulantı şikayetleriyle hastaneye kaldırılan 10 Çinli turist gözetim altında alındı. Çalışanlara ise maske dağıtıldı. Peki Koronavirüsü nedir? Koronavirüsü belirtileri neler? Detaylar haberimizde...

Aksaray'da öksürük ve bulantı şikayetleriyle hastaneye kaldırılan 10'u Çinli turist, 2'si Türk 12 kişi, 'corona virüsü' şüphesi ile tedbir amaçlı gözetim altında tutuluyor. Sağlık Bakanlığı'na gönderilen kan örneği sonuçlarının beklendiği, herhangi bir bulguya rastlanmazsa 12 kişinin taburcu edileceği belirtildi.

Kapadokya gezisi kapsamında dün Aksaray’ın Sultanhanı ilçesine gelen 10 Çinli turistten 1’i, öksürük ve bulantı şikayetleriyle Sultanhanı Entegre Sağlık Merkezi’nin acil servisine geldi.

Tedbir amaçlı gözlem altına alındılar

Çin’de görülen corona virüsü nedeniyle beraberindeki turistler ve onlarla temasta bulunan, ulaşımı sağlayan tur şirketinin şoförü ve rehber de 112 Acil Hizmetleri personeli tarafından korunaklı ve izole olarak Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılıp tedbir amaçlı gözlem altına alındı.

Çalışanlara maske dağıtıldı

Bu kişilere gerekli tetkikler yapılırken, yine önlem amacıyla hastane çalışanlarına maske dağıtıldı. Hastanedeki 12 kişi, bugün ise intaniye (enfeksiyon hastalıkları) servisinde özel bölüme alındı. Aksaray Valisi Ali Mantı, dün akşam düzenlediği basın toplantısında, turistlerin ve temasta oldukları şoför ve rehberin gözetim altında olduğunu açıkladı.

24 saat kontrol altındalar

İl Sağlık Müdürü Dr. Kerim Yeşildağ da gözlem altına alınan 12 kişinin ilk tetkiklerinin temiz olduğunu, 24 saat kontrol altında tutulacaklarını, bakanlığa gönderilen kan tahlillerinde olumsuz sonuç çıkmazsa taburcu edileceklerini ve sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti.

Koronavirüsü nedir?

Dünya Sağlık Örgütü, coronavirüsünü soğuk algınlığı semptomlarıyla başlayan ve çok tehlikeli sağlık sorunlarına neden olan MERS ve SARS virüsleri ile aynı aileden tanımlıyor.

Coronavirüsü, MERS ve SARS tipi virüsler hayvanlar ve insanlar arasında bulaşıyor. Örneğin SARS'ın misk kedisinden insana, MERS virüsünün ise deveden insana bulaştığı tahmin ediliyor. coronavirüsüne sahip hayvanlardan insana bulaşan bir örnek daha bilinmiyor.

Korona ismi nereden geliyor?

Corona Latince taç anlamına geliyor. Mikroskop altında virüse bakıldığında şekli, ışık hüzmesi şeklinde bir taca benzetiliyor. Çinli yetkililerin 7 Ocak'ta tanımladığı ve 2019-nCoV olarak adlandırdığı Coronavirüsü daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir tür. Bu yeni tip Coronavirüsü insandan insana bulaşıyor.

Koronavirüsü belirtileri neler?

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsü belirtilerini, öksürük, nefes darlığı, ateş, nefes almada zorlanma olarak belirledi. Birçok vakada ise koronavirüsü; zatürreye, şiddetli akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve ölümlere neden oldu.

Coronavirüsün kuluçka süresi tam olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklar 10 ila 14 gün arasında olabileceğini ifade ediyor.

Koronavirüsü öldürür mü?

Bazı uzmanlar bu yeni tip coronavirüsünün akrabası SARS kadar ölümcül olmadığını iddia ediyor. SARS 2002-2003 yılları arasında yine Çin'den dünyaya yayılmış ve 800'e yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Geniş kitlelere yayılmayan MERS ise daha ölümcüldü, enfekte olanların üçtü berini öldürdü.

Çinli sağlık yetkilileri hala virüsün menşeini belirlemeye çalışıyor. Ancak uzmanlar Wuhan'da yasa dışı şekilde hayvan ticareti yapılan deniz ürünleri pazarının virüsün kaynağı olduğunu belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü de salgının birincil kaynağının hayvansal olduğunu söylüyor. Çinli bilim insanlarına göre, bu yeni tip virüsün kaynağı Çin krait yılanı, kobralar...

Koronavirüsden nasıl korunulur?

Dünya Sağlık Örgütü, insanların şu an için belirli bir tedavisi veya aşısı olmayan virüse maruz kalmaktan ve bulaşmasını azaltmak için basit önlemler almasını öneriyor.

Birleşmiş Milletler virüsten korunmak için insanlara şu önerilerde bulunuyor. -Ellerinizi sık sık alkol bazlı bezle silin veya ılık su ve sabunla yıkayın.

Hapşırırken veya öksürürken ağzınızı ve burnunuzu kapatın. -Ateşi olan veya öksüren bir kişiyle yakın temastan kaçının.

Ateşiniz, öksürüğünüz varsa ve nefes almakta zorluk çekiyorsanız hemen bir sağlık merkezine görünün ve seyahat ettiyseniz bu bilgileri de paylaşın. Çiğ ve az pişmiş hayvansal besinlerden kaçının.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

mustafa

Bizler de olsa öyle bi hastalık Çin Türklere kapılarını kapatır. Doğu Türkistanda yaptıklarına karşılık Allahımm belalarını verdi. Bizede bulastıracaklar

H ayrettin

Bu tip haberler için yani sağlık ile ilgili haberler için bir danışman bulsanız iyi olur .panik havası yaratmaya yardımcı oluyorsunuz.sizden beklenen toplumun bilinçli farkındalığına katkı sağlamanız.manşetinize bakın tüm şehire maske dağıtıldığını düşündürüyor.bunlar da kul hakkına giriyor hatırlatayım.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23