Akciğer üzerinde biriken toksinleri temizliyor! Sirke ile hazırlayıp tüketin! Söküp atan besin
Sirke ile hazırlayıp tüketin Akciğer üzerinde biriken toksinleri temizliyor, bağırsakları harıl harıl çalıştırıyor Her meyve kendine özgü faydalar sunar, ancak bazıları var ki hem sağlığımıza katkı sağlar hem de tatlarıyla bizi kendilerine hayran bırakır. Düşük kalorili yapısı ve yüksek lif içeriğiyle metabolizmamızı hızlandırırken, içeriğindeki A ve C vitamini ile bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Söküp atan tek besin. İşte o meyvelerden biri de ayva!
Ayva, yalnızca lezzetiyle değil, sağladığı faydalarla da dikkat çeken bir meyvedir. Her mevsim rahatlıkla tüketilebilen bu meyve, özellikle kış aylarında vücudun ihtiyacı olan besinleri sağlar. İşte ayvanın sağlık üzerindeki etkileri ve vücuda katkı sağlayan özellikleri hakkında bilmeniz gerekenler.
SİNDİRİMİ DESTEKLER
Ayva, doğal lif içeriğiyle sindirim sistemini düzenler. Lif, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlık gibi sindirim sorunlarının önüne geçer. Aynı zamanda mideyi yatıştırarak hazımsızlık gibi problemleri de engeller. İçeriğindeki pektin, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur, böylece sindirim sağlığını iyileştirir.
GÖZ SAĞLIĞINI KORUR
Ayva, içerdiği A vitamini ile göz sağlığını destekler. A vitamini, gözleri zararlı ışınlardan koruyarak gece körlüğü gibi sorunları engeller. Ayrıca göz kaslarının sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve düzenli tüketim, uzun süreli göz sağlığını sağlar.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Ayva, yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu vitamin, vücudun enfeksiyonlarla savaşma kabiliyetini artırırken, vücuda güç verir. Ayrıca antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikalleri yok eder ve hastalıklara karşı korur.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Ayva, potasyum bakımından zengin bir meyvedir. Potasyum, kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını korur. Ayva, damarları rahatlatırken kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur ve dolaşım sistemini güçlendirir.
CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Ayva, A vitamini ve antioksidanlar içerdiğinden, cilt sağlığını iyileştirir. Ciltteki iltihapları yatıştırır, yaşlanma belirtilerini geciktirir ve cilt tonunu eşitler. Sivilce ve cilt lekeleri gibi problemleri azaltarak, doğal bir parlaklık sağlar.
METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR
Düşük kalorili ve yüksek lifli yapısı sayesinde ayva, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermek isteyenler için ideal bir meyvedir. Tokluk hissi sağlar, böylece aşırı yemek yemenin önüne geçer ve sağlıklı kilo kontrolü yapmanıza yardımcı olur.
KEMİK SAĞLIĞINI DESTEKLER
Ayva, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleri içerir. Bu mineraller, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur ve osteoporoz riskini azaltır. Düzenli olarak ayva tüketmek, sağlıklı kemiklere sahip olmanızı sağlar.
ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİYLE KANSERLE SAVAŞIR
Ayva, güçlü antioksidanlar içerir. Bu bileşikler, vücudu serbest radikallere karşı korur ve hücre hasarını engeller. Bu sayede kanser gibi hastalıkların gelişme riskini azaltabilir.
Ayrıca beta-karoten ve diğer antioksidanlar, genel sağlığı iyileştirir.
Tereyağında Pişirilen Ayva;
Nefes yolu hastalıklarına, müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir. Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser. Ayva çiçeği kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır. Ayva kokusu kalp ve dimağı kuvvetlendirir. Ayva hoşafı yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir. Ayva varise karşı iyidir, yorgunluğu, bitkinliği giderir.”
Ayva hoşafının ağız yaralarına, akciğer veremine iyi geldiğini, gece uyurken ağızdan salya gelmesini önlediğini de belirten Prof. Dr. Karadeniz, şu bilgileri verdi:
-Yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser.
-Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılıp, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir.
-Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilmelidir.
-Ayva suyu dizanteriye karşı çok faydalıdır.
-Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir. Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.
-Ayva suyu iştah açar, böbrek ve sidik torbası iltihaplarını iyileştirir.
-Grip ve nezle olanlar bol bol yemelidirler. Ayva suyu vücudu terletmek için çok etkilidir.
-Ayva böbrek zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, midenin kuvvetlenmesine çok faydalıdır. Pişirilmiş ayva mide zafiyetine iyi gelir.
-Ayva suyu vesveseye ve mide ülserine iyi gelmekte, dimağı kuvvetlendirmektedir.
-Göz beyazı, göz kapak ve kirpiklerinin iltihaplanmasında ayva yaprağı kaynatılıp soğutulduktan sonra gözler günde birkaç kez yıkanır.
-Ayva meyvesi üzerindeki tüyler kanayan yere konursa kanamayı durdurur.
-Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen -şurup gargara olarak kullanılırsa şifalı gelir.