• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ahıska Sürgünü'nün 75 yıllık acısı unutulmadı

Yeniakit Publisher
2019-12-10 11:13:00 -
Ahıska Sürgünü'nün 75 yıllık acısı unutulmadı

Ahıska Türklerinin 14 Kasım 1944'te Sovyetler Birliği yönetimi tarafından yaşadıkları yerden sürülmesinin üzerinden 75 yıl geçti.

Sovyetler Birliği döneminde Stalin tarafından, bugün Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska bölgesindeki binlerce kişinin, tren vagonlarına doldurularak Orta Asya'ya sürülmesinin üzerinden 75 yıl geçti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde bu akşam yapılacak "Sürgünün 75. Yılında Ahıska Türkleri Anma Programı" vesilesiyle, AA muhabiri YTB'den edindiği bilgiler ışığında Ahıska Sürgünü'ne ilişkin bilgileri derledi.

Ahıska Türkleri, 14 Kasım 1944'te Sovyetler Birliği yönetimi tarafından yaşadıkları Ahıska, Aspinza, Ahılkelek ve Bogdanovka ilçeleri ile bunlara bağlı 220 köyden Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan gibi ülkelere sürgün edildi.

Yaklaşık 17 bin kişi hayatını kaybetti

Binlerce kişi, tren vagonlarına doldurularak Orta Asya'ya sürüldü. Yaklaşık 17 bin kişinin açlık, soğuk ve hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği yolculuk sonunda Ahıska Türkleri, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a yerleştirildi. Göçün ardından da açlık, salgın ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle 30 bin Ahıskalı daha zorunlu göç ettirildikleri yerlerde yaşamını yitirdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sürgündeki Ahıska Türkleri 1944 ile 1956 arasında 12 yıl boyunca sıkıyönetim rejimi altında tutuldu ve sürgün edildikleri bölgeden dışarı çıkmaları yasaklandı.

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra arşivlerde, sürgünün, Stalin'in Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu ortaya çıktı.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ahıskalı Türklerin Gürcistan'a geri dönüşü gündeme geldi.

Gürcistan 1999'da Avrupa Konseyine üye olurken, Gürcistan'ın önüne konulan şartlardan biri de Ahıska Türklerinin vatanlarına dönüşüne izin vermesi ve bu dönüşü organize etmesi oldu. Ancak Gürcistan'ın bu süreci 3 yıl içinde başlatması ve 12 yıl içerisinde tamamlaması gerekirken uygulamada birçok sorunla karşılaşıldı.

Bugün Ahıska Türkleri, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, ABD, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşıyor.

YTB'nin Ahıska Türkleri için faaliyetleri

YTB, Ahıska Türkleri için çeşitli programlar yürütüyor. Bu çalışmalardan bazıları, Ahıskalı gençlerin yaşadıkları ülkelerde "Yerinde Burslandırma Projesi" ile başarı burslarından yararlandırılması, Türkiye Bursları, Kırgızistan'da Yaşayan Ahıska Türkleri Türkistan Gezisi, Ahıska Sürgünü Tiflis ve Ahıska Anma Etkinlikleri, Salkım Söğütlerin Gölgesinde kitabının basımı ve Ahıskalı Gençler Hukuk Çalıştayı.

YTB, Ahıska Sürgünü 75. yılı vesilesiyle ayrıca, Sürgünün 75. Yılı Resim Yarışması, Ahıska Bölgesi Türk-İslam Eserleri Envanter Kitabı'nın hazırlanması, Kültürel Envanter Sergisi, Arşiv Fotoğrafları Sergisi, müzik albümü hazırlanması, sözlü tarih çalışması belgeselinin ve belgeselin kitabının hazırlanması ile "Kültürel Hareketlilik Projesi" çalışmaları da yürütüyor.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23