• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD'ye gideceklerdi... Çatışma çıkınca mahsur kaldılar

Yeniakit Publisher
2021-01-19 11:02:00 -
ABD'ye gideceklerdi... Çatışma çıkınca mahsur kaldılar

ABD'ye gitmek isteyen binlerce Honduraslı göçmen, askerlerle yaşanan çatışma sonrası Guatemala’da mahsur kaldı.

Orta Amerika üzerinden uzun ve zorlu bir yolculuktan sonra ABD’ye ulaşmak isteyen binlerce Honduraslı göçmen, dün güvenlik güçlerinin müdahaleleri sonrası Guatemala’da mahsur kaldı.

AFP’nin aktardığı bilgilere göre, pazar günü yola çıkan göçmenler, yolculuğun üçüncü gününde, Honduras sınırına yakın Guatemala’nın güneydoğusundaki Vado Ancho kasabasında, seyahat izni ve Kovid-19 negatif testlerini gösteremeyen göçmenler durduruldu. Ordu ve polis tarafından göz yaşartıcı gaz ve coplarla göçmenlere sert müdahalelerde bulundu.

Güneyden yaklaşık 4 bin kişinin oluşturduğu bir konvoyun daha ilerlediğini açıklayan Ulusal Göç Enstitüsü (INM), 9 bin kişiye yakın göçmenin Honduras’tan ayrıldığını bildirdi. Güvenlik güçlerinin sert müdahaleleri sonrası yüzlerce kişi farklı yönlere dağılırken bin 500’ü Honduras’a geri döndü.

ABD’ye ulaşmak isteyen ve aralarında çocuklu ailelerinde bulunduğu göçmenler, yolcuğun ikinci akşamını Guatemala’ya 50 kilometre uzaklıkta olan Vado Ancho kasabasının bir sokağında geçirdi. Geri dönmeyi planlamadığını belirten göçmen Melvin Cabrera (50) “Ben bir kaynakçı ve marangozum ancak Honduras’ta ailemi geçindirebilecek bir iş bulamıyorum” dedi.

Meksika ve Guatemala üzerinden ABD’ye geçmek isteyen göçmenler, yoksulluktan, işsizlikten, çete şiddetinden, uyuşturucu ve Eta tropik fırtınası ve Lota kasırgası nedeniyle meydana gelen hasardan kurtulma ümitlerini dile getirdiler.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Göçmenlerin birçoğu, yıllarca Donald Trump’ın benimsediği göçmen karşıtı politikadan sonra, ABD’nin seçilmiş yeni Başkan Joe Biden döneminde daha iyi bir yaşam ve daha sıcak bir karşılama umut ediyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Sert

Kendi ülkeleri sömürülürken. Efendilere ucuz sigortasız yeni köleler lazım. İnsan hakları beyannamesi hani kölelik yasaktı. Şekil değiştirmiş isim değiştirmiş patronlar aynı. Sistemde aynı. Kanuni süleymanın kölelik fermanı daha demokratik. 7 senelik kölelikten sonra serbest bırakmak zorunda idiler. Şimdi ise ömür boyu gönüllü kölelik.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23