• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD'ye çok sert tepki: Cevapsız kalmaz

Yeniakit Publisher
2019-12-23 18:16:00 -
ABD'ye çok sert tepki: Cevapsız kalmaz

ABD'nin '2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası' olarak bilinen 738 milyar dolarlık 2020 savunma bütçesinde yer alan yaptırımların, Başkan Donald Trump tarafından onaylanmasına yönelik tepkiler sürüyor. Yaptırımlara ilişkin konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov da, "ABD yaptırımlarının karşılıksız kalmayacağını" sert bir dille ifade etti.

ABD'nin 2020 savunma bütçesini görüşen Temsilciler Meclisi tasarıya, Rusya-Almanya 'Nord Stream 2 (Kuzey Akım 2) ve Rusya-Türkiye Türk Akım projesine yaptırım uygulanması da eklemişti. 17 Aralık'ta Senato'dan onay alan tasarı, 20 Aralık'ta Trump'ın imzasyla kabul edilerek yürürlüğe girdi.

Trump'ın imzasıyla yürürlüğe giren yaptırımlara, Türkiye Almanya ve Rusya'dan sert tepki gelirken Rusya'dan Avrupa'ya gaz taşıyacak Nord Stream 2 projesinde Danimarka kıyılarındaki boru hattını döşeyen İsviçre-Hollanda şirketi Allseas, ABD'nin yaptırımları gerekçesiyle projeden çekildiğini duyurdu.

''Müttefiklerini bile cezalandırıyor''

Rusya Federasyon Konseyinde konuşan Lavrov, hiçbir ülkenin ABD'nin güvenilmez olduğundan şüphe etmemesi gerektiğini söyledi.

Lavrov açıklamasında, ''Artık ABD'nin yaptırımlar, ültimatomlar ve tehditlerle ekonomik sorunlarını çözmek için, en yakın müttefiklerini bile cezalandırdığından dünyadaki hiçbir ülkenin şüphe edemeyeceğini düşünüyorum. ABD bir şey vaat ederse, her an vazgeçebilir" ifadesini kullandı.

Lavrov Pazar günü yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin, tıpkı Türk Akım gibi tamamlanacağına dair güvence verdi. Rus Bakan, yaptırımlara yeni tedbirlerle yanıt vermeyi planladıklarını belirtti.

Peskov: Mütekabiliyetsiz kalmayacak

Moskova'nın ABD yaptırımlarını "kabul edilemez" olarak nitelendirdiğini belirten Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, bu tür eylemlerin projenin tamamlanmasını engellemeyeceğini belirtti.

Yaptırımlar karşısında ulusal çıkarlara en iyi şekilde hizmet edecek tedbirlerin tartışılacağını belirten Peskov, ''Rusya'nın karşılık vereceği yaptırımlar hakkında henüz çok erken, ancak bu tür eylemler cevapsız kalmayacak.'' dedi.

Peskov, Rusya'nın projeden çekilen Allseas şirketinin yeri için bakındığını çünkü birinci önceliklerinin Kuzey Akım 2'yi bitirmek olduğunu ifade etti. Peskov, her halükarda yaptırımların mütekabiliyetsiz kalmayacağını vurguladı.

Erdoğan karşılık mesajı vermişti

Kuala Lumpur Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temasları basın mensuplarına yaptığı açıklamda, yaptırımlara karşılık verileceğini belirtmişti.

Erdoğan açıklamasında, ''Şimdi bir de utanmadan sıkılmadan Türk Akım ile ilgili “buna yaptırım uygularız” diyorlar. Bu, tam manasıyla haklarımıza tecavüzdür. Bütün bunlara karşı tabi ki bizim de yaptırımlarımız olacaktır. Yani biz eli kolu bağlı duracak bir millet değiliz. Hep söylüyorum “biz kabile devleti değiliz.” Burası Türkiye… Tarihiyle her şeyiyle bizim bir farklılığımız var. Dolayısıyla da bu konu ile ilgili biz de kendi yaptırımlarımızı kesinlikle uygulamaya sokarız.'' ifadelerini kullanmıştı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Alman firma 'bitecek' diyor

Almanya'dan peş peşe gelen yaptırım eleştirilerinin ardından, Kuzey 2'nin inşaat projesinde Gazprom'un ortağı olan Alman şirketi Uniper, boru hattının inşaatını tamamlayacaklarına dair duyduğu güveni yineledi.

Şirketten bugün yapılan açıklamada, ''Kuzey Akım 2 projesinin hızlı bir şekilde tamamlamanın yollarını bulacağımızdan eminiz. Bu Avrupa için oldukça önemli bir proje. Çünkü gelecek gaz, Avrupa pazarında kaynakların güvenilirliğini ve rekabeti güçlendirecektir.'' ifadelerine yer verildi.

Nord Stream-2

Proje, Rusya kıyılarından Baltık Denizi'nden Almanya'ya kadar yılda toplam 55 milyar metreküp gaz kapasiteli iki gaz boru hattının inşasını içeriyor.

Boru hattı, toprak ve deniz alanlarından Rusya, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Almanya'nın münhasır ekonomik bölgelerinden geçiyor.

Ukrayna, Rus doğalgaz geçişinden elde edilen gelirleri kaybetme korkusuyla Nord Stream-2'ye aktif olarak karşı çıkıyor. Polonya'ya, Letonya'ya ve Litvanya'ya gibi ülkelerin yanı sıra, Avrupa'ya kendi LNG ihracatının satışını teşvik eden ABD de projeye karşı çıkıyor.

Türk Akımı projesi

Türk Akımı projesinde ise, 15.75 milyar metreküp kapasiteli iki hattan oluşan bir gaz boru hattının inşası öngörülüyor. Doğalgaz boru hattının, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin gaz tedarikini karşılaması için Rus gazının Türkiye üzerinden taşınmasını öngörüyor.

Rusya'nın Gazprom şirketi, bu hat üzerinden akacak gaz için Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan'ı pazar olarak görüyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23