• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD, Çin’i kızdıran füze sisteminden vazgeçti!

Yeniakit Publisher
2020-02-25 12:07:00 - 2020-02-25 14:09:55
ABD, Çin’i kızdıran füze sisteminden vazgeçti!

ABD, THAAD Hava Savunma Sistemi’ni Güney Kore’ye yerleştirmişti. Washington, bölgede sistemin tekrar konuşlandırılmayacağını açıkladı. Çin, ABD’nin Güney Kore’ye füze sistemi konuşlandırmasını eleştirmiş ve kendi testlerinin takip edilebileceğini söylemişti.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi (THAAD) yerleştirme programı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Esper, Güney Kore Savunma Bakanı Jeong Kyeong Doo'nun da katılımıyla düzenlenen bir konferansta konuştu.

Esper, “THAAD'ı şu anda yarımadaya yeniden yerleştirme gibi bir planları yok.” dedi.

ABD'nin Güney Kore'ye THAAD konuşlandırmama kararını, ABD ve Güney Kore askerleri arasında yayılan korona virüs korkusu nedeniyle almış olabileceği belirtiliyor.

Reuters'a göre, iki ülkenin bakanlıklarının aldığı geri bildirimler sonucu bu karara imza attığı tahmin ediliyor.

Şu anda dünya çapında yaklaşık 77 bin'i Çin'de olan yeni 80 bin korona virüs vakası var.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Komşu Güney Kore'de 833 vaka ölümcül virüse yakalanmış durumda.

Esper konferansta, “Karşı karşıya kalacağımız tehditlerle başa çıkmaya tamamen hazır olacağımızdan eminim.” ifadelerini kullandı.

2017’de konuşlandırmaya başladı

ABD, 2017 yılında Kuzey Kore'den gelecek tehditlere karşı, Güney Kore'ye füze karşıtı sistemler konuşlandırmaya başladı.

ABD Başkanı Donald Trump, o tarihte yaptığı açıklamada, “Birleşik Devletler askeri yeteneklerinin tamamını kullanarak Kuzey Kore'nin balistik füzelerini caydırma ve savunma becerilerini geliştirmek için harekete geçti.” ifadelerini kullanmıştı.

ABD'nin Güney Kore'nin Seul başkentinden yaklaşık 130 mil uzaklıkta bulunan Seongju'ya konuşlandırdığı füze sistemine karşı ciddi bir muhalefet tepkisi var.

Bazı ulusal yayın kuruluşlarına göre, ABD'nin bölgeye gönderdiği asker ve silah sistemleri bir çatışma ihtimalini artırıyor.

Çin tepkili: Test edilen füzeler izlenecek

Çin ve Güney Kore arasındaki ilişkiler, Washington'un Güney Kore'ye THAAD yerleştirme kararından sonra sıkıntılı bir hal aldı.

Pekin, sistemin ABD'nin Çin'de test edilen füzeleri tespit etmesine ve izlemesine izin vereceğine dair endişesini dile getirdi.

Güney Kore, Çin'in duyduğu endişelerden dolayı, THAAD'ın konuşlandırılmasından sonra ciddi ekonomik kayıplar yaşadı.

THAAD sistemi

Lockheed Martin şirketi tarafından geliştirilen sistem, Mayıs 2008’de ABD ordusuna teslim edildi.

400 km çapında bir alanı koruyan THAAD’ın en büyük avantajlarından biri, uydulardan, kara konuşlu dev erken uyarı radarlarına, AEGIS gemilerinden C2BMC dediğimiz komuta kontrol merkezlerine kadar tüm BMD (balistik füze savunması) sistemi ile iletişim ve entegrasyon içerisinde olması.

THAAD, 200 km menzilli ve 150 km gibi çok yüksek bir irtifa sınırı olan bir anti-balistik füze sistemidir.

ABD'li yetkililere göre sistem, beyzbol topu büyüklüğündeki bir nesneyi 'yaklaşık 4.600 kilometre (2,900 mil) uzaklıktan izleyebilir.

Kaynak: star.com.tr

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Nihal

Virüsü gönderdikten sonra vazgeçmiş
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23