• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD-Çin geriliminde gözler ‘ikinci faz’da

Yeniakit Publisher
2020-01-18 12:02:00 -
ABD-Çin geriliminde gözler ‘ikinci faz’da

Gözler, ABD ile Çin arasında ilk fazı 15 Ocak’ta imzalanan ticaret anlaşmasının ikinci fazına çevrildi.

ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının ilk fazının imzalanmasının ardından gözler imzalanacak ikinci faz anlaşmaya çevrildi.

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu He, uzun süredir yürütülen müzakereler kapsamında ticaret anlaşmasının ilk fazını 15 Ocak’ta imzaladı. Anlaşma ile iki ülke arasında Trump’ın Mart 2018’de Çin’den ithal edilen bazı ürünlere yaptığı ilave tarifelerle başlayan ticaret savaşında önemli bir aşama geride kaldı.

Beyaz Saray’da canlı yayında düzenlenen törende “Bugün Çin ile daha önce atılmamış çok önemli bir adımı atarak birinci faz ticaret anlaşmasını imzalıyoruz. Bu daha önceki herhangi bir anlaşmadan çok daha büyük” açıklamasını yapan Trump, yakın gelecekte Çin’e gideceğini de aktardı. Trump, ikinci faz anlaşma için çalışmalara başladıklarını ancak üçüncü faz gibi bir sürecin söz konusu olmadığını vurguladı.

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu da anlaşmanın önemine vurgu yaparak iki ülke arasındaki bu ticaret anlaşmasının yeni bir dönemin işareti olduğunu ve bu iş birliğinin devam edeceğine inandıklarını ifade etti.

İlk fazda anlaşılmasına karşın, Trump’ın tarifelerin ikinci faz anlaşmanın imzalanmasının ardından kaldırılacağını bildirmesi, konuya ilişkin gelişmelerin gündemde kalmaya devam edeceğini ortaya koydu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Analistler, ikinci faz anlaşmasının ABD seçimlerinden sonraya kalmasının beklendiğini, bunun da en az 10 ay daha Çin’e uygulanan tarifelerin kaldırılmayacağı anlamına geldiğini belirterek, bu durumun konuya ilişkin iyimserliğin törpülenmesine neden olduğunu söyledi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23