• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AB artık iflah olmaz

Yeniakit Publisher
2017-10-06 06:48:00 -
AB artık iflah olmaz

Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, “Avrupa Birliği şu anda çok ciddi sancılar yaşıyor.

BÜLENT SARIDİKENCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran dönüşünde uçakta kendisini takip eden gazetecilerle sohbet etti, gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, AB ile ilgili “Avrupa Birliği’nin çöküş sürecinde mi? Bölünmeye daha yakın gibi görünüyor?” sorusuna, “Avrupa Birliği şu anda çok ciddi sancılar yaşıyor. Şu anda meçhul bir yere doğru gidiyor. Çünkü bizim ahımızı aldılar. Onun için iflah olmazlar. Bakın Hollanda’da hâlâ hükümet kurulamadı. Başta yabancı düşmanlığı, İslamofobi olmak üzere sorunlar çözüm bekliyor” cevabını verdi.

İRAN İLE 4 ÖNEMLİ ANLAŞMA

İran’a gerçekleştirdiği günübirlik gezisinin verimli geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İran ile dört anlaşma imzaladık. Bunlar; gümrük, merkez bankaları, TRT ile İran yayın kurumu ve Devlet Arşivleri ile İran’ın Milli Kütüphanesi arasındaki işbirliği anlaşmalarıdır. İran ile iyi gidiyoruz. Bunun için 30 milyar dolarlık hedefe bir an önce ulaşmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

ETNİK ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ

Bölgesel konulara da değinen Cumhurbaşkanı şöyle devam etti: “Burada Kerkük meselesi önemli. Malum Türkmen kardeşlerimiz var, onların haklarını korumak önemli. Aynı şekilde Musul’da Araplar var, kısmen Türkmenler var, Ezidiler var, Keldaniler, Asuriler var. Bizler o bölgede Kürt, Arap, Türkmen, diğer kabileler ve ırkların, ayrıca Şia, Sünni gibi mezheplerin adeta birbirine girdikleri, birbirlerine düştükleri bir durum olsun istemiyoruz. Tam tersine biz Irak’ın toprak bütünlüğü korunsun, buna saygı gösterilsin istiyoruz. Referanduma kapıyı açanlar, olacakların bedelini de elbette ödeyeceklerdir”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı...

BARZANİ VE AVANESİ VAZGEÇECEK!

Efendim, Kuzey Irak’ta neticede ne olacak? Türkiye ne bekliyor?

“Netice, Barzani ve avanesi bu işten vazgeçek. Zaten yaptıkları işin hiçbir hukuki zemini yok. Uluslararası hukuka zaten aykırı. Federal parlamentodan bunu geçmesi lazım; buradan onay alamayacağı da zaten kesin. Irak merkezi hükümeti bunu resmen açıkladı da. Irak Anayasa Mahkemesi de referandum kararını askıya almış, bunun durdurulması gerektiğine hükmetmişti. Hani meşhur bir söz vardır ya: Makaram sarı bağlar kız söyler gelin oynar.. Bunların hali bu.”

IKBY’nin geri adım atması için Türkiye’nin belirlediği bir süre var mı?

“Biz yol haritamıza devam edeceğiz. İlgili bakanlarımız, birimlerimiz çalışmalarını, görüşmelerini sürdürüyorlar.”

Bir yumuşama sinyali alıyor musunuz?

“Henüz öyle bir şey almadık.”

IKYB ile bir temas var mı? 

“Şimdi o tür bir temas yanlış olur.” 

Peki onlardan bir temas talebi var mı?

“Talebin hangi seviyede geleceği önemli.” 

Barzani ne yaparsa bizi tatmin eder?

“Çekilecek bu işten. Referandumu iptal edecek. Zaten yapılan işin bir geçerliliği de yok... Kosova, şu anda 114 ülke tanımasına rağmen hâlâ ‘Devletim’ diyemiyor. IKYB’nin yaptığı işe ise İsrail dışında kimseden destek bile yok. Dolayısıyla kendisinin bu işi bitirmesi lazım, başka çaresi yok. Aksi halde, adımları atmak durumunda kalacağız.”

TERÖR KORİDORUNA İZİN VERMEYİZ

Uzun vadede sınırımızda İsrail türü bir proje söz konusu olabilir mi?

“Biz ne dedik daha önce? Güneyimizde bir terör koridoru oluşturmayacağız! Devlet olarak, orada bir terör koridoru oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Bunun ilki Suriye’nin kuzeyi... Bunu biz ABD’ye de söyledik. Sayın Trump’la açık net konuştuk. Güneyimizde öyle bir şey olursa kesin müdahale ederiz dedik. Şu anda aynı şey Kuzey Irak için de geçerlidir. Oradaki yerel yönetim ne oldu da böyle bir şeyin içine girdi? Muhtemelen, verdiler gazı o da bu yola girdi.”

IKBY, KERKÜK’TE İŞGALCİ KONUMUNDA

Referandum krizi Kerkük odaklı bir zemine çekilmek mi isteniyor?

“Kerkük çok hassas. IKYB, burası benim havası oluşturmak istedi. Halbuki oralar özellikli bölgelerdir. Hiç kimse, ‘Burası benimdir’ havasına giremez. Biz diyoruz ki: Orada kimler yaşıyorsa biz onların hukukunu koruyalım. Ama iyi biliyoruz ki Kürtlerin orada hiçbir hukuku yok. Aslında işgalci konumundalar. Ama şu anda merkezi yönetim Kerkük’e yönelik gerekli adımları atacak. Irak, İran’la görüşmelerimiz sürüyor. Kerkük için de adım atacağız, Musul için de.” 

VANAYI, IRAK VE İRAN’LA KAPATIRIZ

Almanya ekseninde Türkiye’nin AB sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Avrupa Birliği konusunda bizim tavrımız belli. Biz ne dedik? Minderden kaçan biz olmayacağız. Biz sabırlıyız.

Putin K. Irak’la ilgili, “Biz vanaların kapatılmasına karşıyız, bu petrol fiyatlarının yükselmesine neden olur” dedi..

Petrol fiyatları yükselmesi, Rusya için daha iyi olur. Sayın Putin yükselmesini istemiyor mu petrol fiyatlarının? O latife yapmıştır. (Gülüşmeler). Bölgede onun (vanaları kapatmanın) kararı verilecekse, onu bizler vereceğiz. Türkiye, İran ve Irak merkezi yönetimi, hep birlikte biz vereceğiz kararı.

PARTİNİN ŞANI ŞEREFİ HERKESİN ÜZERİNDEDİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerle sohbetinde “İstifalar yok ama olmayacak anlamına gelmez” sözüne de açıklık getirdi. Erdoğan şunları söyledi: “Bu davaya inanmış olanlar, gerektiğinde genel merkeze gelir istifasını teklif eder, ondan sonra da bir başka arkadaşla yola devam edilebilir. Partiden istifa amacıyla değil, bulunduğu makamı boşaltmak için o tür bir adım atar. Belediyelerdeki durum tabii ki farklı. Onun iki yöntemi vardır: Partiden ihraç veya görevi ihmal veya kötüye kullanmaktan dolayı yapılabilir. Tabii ki biz bu yolları denemek istemiyoruz. Bir makama getirilirken her şey iyi güzel, ama benim metal yorgunluğu olarak dediğim durumlarda makamı boşaltılmasının istenilmesi niye yadırganıyor? Kaldı ki birçok arkadaşımız daha önce bir çok görevlerini bırakmışlar, sonra başka görevler almışlardır. Ama dava olarak görmez de, hasbi değil hesabi davranırsan; ‘Benim şanım var şerefim var’ dersen, kusura bakma ama, partinin şerefi herkesin şerefinin şanının çok daha önündedir.”

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23