• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Serdar Demirel
Serdar Demirel
TÜM YAZILARI

İslâmî gündemin ufkunu açmak

09 Haziran 2016
A


Serdar Demirel İletişim: [email protected]

Türkiye’de İslâmî gündemi oluşturan birçok konuya bakınca ufkum daralıyor. Çoğu proje, bir kısmı özenti, bir kısmı orijinallik arayışının sonucu. Bazı isimler Müslümanların tartışacağı konuları belirliyorlar. 

Çoğu öncelikli konular değil. Sunî gündemler sert kamplaşmalara sebep oluyor. İslâmî gündemi bu isimler üzerinden takip eden geniş kesimler de taraf olduğu isimlerin argümanlarını müdafaa etmekle meşgul.

Hangi vakfın davetine gitsem, hangi öğrenci derneğinin konuşmacısı olsam mesele sorular kısmında dönüp dolaşıp aynı sığ konulara tosluyor. Aynı kişilerin bildik iddiaları en büyük meselemiz gibi algılanıyor. 

Bunun konjonktürel olduğunu, konjonktür değiştiğinde bu yorumların da ağır ağır sahadan çekileceğini söylüyorum. Kalıcı başlıklar olduğu gibi konjonktürel başlıklar da vardır. İnsana üzüntü vereni ise Müslümanların gündemini yapay konuların meşgul etmesi. Müslümanlara zaman kaybettiren, asıl meseleleri gözlerden uzaklaştıran ama büyük iddialarla ortalığa serilen sözde orijinal özde proje başlıklar.  

Bu meseleleri çok fazla önemseyip başka mesele yokmuş gibi davranmak, bu meselelerle ilgili okumalar yapıp başka meseleleri okumayı akla dahi getirememek, ehem mühim sıralamasını terk etmek enerji kaybından başka bir manaya gelmiyor.

İslâm dünyasını kasıp kavuran krizleri, fiili çatışmaları ve siyasi tartışmaları bir tarafa bırakıyorum. Bunlar genelde ortak meseleler. Suriye’de neler oluyor, Mısır nereye gidiyor, Filistin ne olacak, Irak bir daha beraber yaşama kültürünü yakalayabilecek mi gibi soruları bütün Müslümanlar gündem yapmalı elbette. Bir de gündemden çıkmış, Afganistan, Keşmir gibi meselelerimiz var..

Birçok üniversite, vakıf vs. önemli ilmî toplantılar düzenliyor ama katılımcı yok denecek kadar az. Gelenler bir kısmı da katılımcılarla selfie çekme ve onu bir ân önce internetten paylaşma derdinde. 

İlgi ise daha çok sosyal medya üzerinden, tv kanalları aracılığıyla yönetilen ve dindarları fena hâlde kutuplaştıran meselelere teksif edilmiş vaziyette...    

Müslümanların Fas’tan Endonezya’ya kadar olan coğrafyada hangi kitapları okuyup hangi konuları tartıştığını, dergilerinin hangi meseleleri kapak dosyaları yaptığına bakan yok meselâ. Ümmetin yetiştirdiği ve dikkate alınması gereken önemli isimler bilinmiyor, bilinenler hakkında ise yüzeysel kanaatler var. 

Türkiye Müslümanlarının biraz geriye çekilip kendilerini az sayıdaki kişinin belirlediği ve hassaten proje olan gündemin dışına çıkması gerekiyor. Az kişinin ufkunu daraltmasına müsaade etmemeli. Bilginin sınır tanımadığı bir dünyada çoğu yapay olan üretilmiş gündemlere aklını ve gönlünü esir etmemeli. Yurt dışına gidip gelen birisiyim. Gittiğim yerlerde İslâmî ilmî meselelerin bizdeki kadar yapay olmadığını görüyorum. 

Meselâ Kur’an’ın tarihselliğini tartışmıyorlar. Sünnet’in dindeki yerini, kader inancını da tartışmıyorlar. İlmî gelenekteki usûl iş görmüyor, dolayısıyla yeni usûller icat edelim de demiyorlar. İlmî geleneği salt hurafeler yığını olarak da görmüyorlar. 

Bizde ise haşa Allah’ın, kulların gelecekte ne yapacağını bilmeyeceğini iddia eden ilahiyat profesörleri var. Kadere inancı çürütmeyi mesele yapmış ilahiyatçılar “14 asırlık hataları (!)” tashihle meşguller. Daha nice faydasız gündem maddeleriyle Müslümanları meşgul ediyorlar.     

Farklı Müslüman coğrafyalarda ortak gündemlerin olacağı gibi yerel gündemlerin de olabileceğini inkâr ediyor değilim elbette. Ama hakiki gündemler olmak kaydıyla çeşitliliğe itiraz yok. 

Müslümanların evvelemirdeki gündemini oluşturması gereken başlık; “Beni/bizi ateşten uzaklaştıracak ve cennete yaklaştıracak söz ve ameller nelerdir” olmalı değil midir? Ama gündemi oluşturan tartışmalar Allah’ın (c.c) rızasını kazanacak hayırlı amellerden uzaklaştırmakta. Burada bir yanlışlık yok mu?

Mübarek Ramazan ikliminde kulluğu, takvayı, samimiyeti unutturan tartışmaların sığlığından kurtulmak temennisiyle..

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23