• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye sınır dışı etti, Rusya uyudu

Yeniakit Publisher
2017-04-06 10:18:00 - 2017-04-11 15:57:51
Türkiye sınır dışı etti, Rusya uyudu

Rusya’nın St. Petersburg kentindeki kanlı saldırıyı düzenleyen Kırgız asıllı Rus vatandaşı Akbarzhon Dzhalilov’un 1 yıldır Türkiye’nin kara listesinde yer aldığı tespit edildi. Akit’in ulaştığı bilgilere göre Dzhalilov, 17 Aralık 2016’da Türkiye’den sınır dışı edildi.

St. Petersburg metrosundaki bombalı saldırıyı düzenleyen 22 yaşındaki Akbarzhon Dzhalilov’un , 2016 yılında Türkiye tarafından kara listeye alındığı ortaya çıktı. Dzhalilov’un 2016’da İstanbul’dan sınır dışı edldiği ve Türkiye’ye giriş yasağı konulduğu belirlendi. Türkiye, daha önce de Brahim el Bakraoui’yi 2015’te deport etmiş, Hollanda ve Belçika’nın ilgili makamlarına bildirilmesine rağmen önlem alınmayan Bakraoui 2016’da Brüksel havalimanına saldırı düzenlemişti.

TÜRKİYE’NİN KARA LİSTESİNDE

Dili, dini, ırkı ve mezhebi olmayan terörün en net biçimde karşısında yer alan Türkiye’nin bu hassasiyeti, St. Petersburg saldırısının ardından bir kez daha ispatlandı. Rusya’nın St. Petersburg şehrinde, metroda iki istasyon arasında düzenlenen ve 14 kişinin ölümüne, 45 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıyı gerçekleştiren Kırgız asıllı Rus vatandaşı Akbarzhon Dzhalilov (Ekbercan Celilov), Rus istihbaratını uyuttu. Ulusal Terörle Mücadele Komitesi Başkanı Andrei Przhezdomsky ise patlamanın “ne olduğu bilinmeyen bir patlayıcı düzenek” tarafından gerçekleştiğini açıkladı. Günde 2 milyon yolcu tarafından kullanılan St. Petersburg metrosundaki saldırı Rusya’da istihbarat zaafiyetini gündeme getirirken, saldırgan Dzhalilov’un Türkiye’ye girişi yasak olanlar listesinde yer aldığı tespitine varıldı.

2016’DA DEPORT EDİLDİ

Akit’in edindiği bilgilere göre Rus vatandaşı Dzhalilov 2016 yılında bir süreliğine Türkiye’ye geldi. İstanbul’da turistik geziler yapan Dzhalilov’un Türkiye macerası fazla uzun sürmedi. Kırgız doğumlu bir Rus olan Dzhalilov, 17 Aralık 2016’da Türkiye’den sınır dışı edildi. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan çıkışı yapılan Akbarzhon Dzhalilov hakkında 5 yıl Türkiye’ye giriş yasağı konuldu. Türk makamları tarafından kara listeye alınan Dzhalilov’un rahat bir şekilde Rusya’ya gittiği ve St. Petersburg’daki bir suşi barında aşçılık yaptığı kaydedildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

BU İLK VAKA DEĞİL

Türkiye’nin kara listeye aldığı ve deport ettiği bir diğer isim de Brahim el Bakraoui’ydi. El Bakraoui, 14 Temmuz 2015’te Türkiye’den sınır dışı edilmişti. El Bakraoui haziran ayında Gaziantep’te yakalanarak idari kararla kendi talebi doğrultusunda Hollanda’ya sınır dışı edilmişti. El Bakraoui’nin yabancı terörist savaşçı olduğu yolundaki uyarısını Türkiye, birer notayla hem Hollanda’ya hem de Belçika’ya bildirmişti. Her iki devlet de Bakraoui hakkında önlem almamıştı. Brahim el Bakraoui, 22 Mart 2016’da Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen terör saldırılarında kendini patlatan intihar bombacıları arasında yer almıştı. Saldırılarda üç bombacı dahil, 34 kişi hayatını kaybetmişti.

FARUK ARSLAN - farukarslan [@] yeniakit.com.tr

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23