• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İngiliz askerlerine 'insan haklarını çiğneme' hakkı veriliyor!

Yeniakit Publisher
2016-10-04 21:45:00 -
İngiliz askerlerine 'insan haklarını çiğneme' hakkı veriliyor!

İngiltere, Irak ve Afganistan'daki askerlerine 'kolaylık' sağlamaya karar verdi. Başbakan Theresa May, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni askıya almayı mümkün kılarak, ülke dışında görev yapan silahlı İngiliz askerlerini oradaki muamelelerinden ötürü haklarında açılabilecek 'can sıkıcı' insan hakları davalarından koruyacaklarını söyledi.

Muhafazakar Parti'nin Birmingham şehrinde devam eden yıllık kongresinde Savunma Bakanı Michael Fallon ile Başbakan Theresa May tarafından yapılan ortak açıklamada bu kararın, Afganistan ve Irak'taki İngiliz askerlerine yönelik 'can sıkıcı' ve 'yanlış' suçlamalarla daha fazla uğraşmamak için alındığı belirtildi.

Açıklamada söz alan May, "Silahlı güçlerimiz dünyadanın en iyileri ve bu hizmeti yerine getiren kadın ve erkekler bizleri güvende tutabilmek için büyük fedakarlıkta bulunuyorlar. Onlara minnetimizle ödeme yapacağız ve önceki savaşlarda hizmet edenlere yönelik can sıkıcı davalara son vereceğiz" dedi. Askerlerle ilgili suçlamalar olursa bunların elbette soruşturulması gerektiğini ifade eden May, "Ancak askerlerimize zarar veren iddialara neden olan bu endüstriye son vermeliyiz" dedi.

Yeni düzenlemeyle, gelecekteki savaş hallerinde ya da savaş bölgelerine asker gönderilecekse İngiliz hükümeti, AİHS'nin yaşam hakkı ve özgürlük hakkını düzenleyen ikinci ve beşinci maddelerini askıya alabilecek.

'DAVALAR BÜTÇEYE ÇOK YÜK OLUŞTURUYOR'

May, başta Afganistan ve Irak olmak üzere savaştan dönen İngiliz askerlerine yönelik açılan 'suni' diye nitelediği insan hakları davalarını ve davalar sonucu ödenen milyonlarca sterlini de eleştirdi. Başbakan, hatalı davalar için harcanan paraların ve ödemelerin devlet bütçesi için yük oluşturduğu ileri sürüldü. İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon da yasal sistemin bu konuda suistimal edildiğini kaydederek, vergi mükelleflerine milyonlarca sterline mal olan sistemin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

AÇILMIŞ BİNLERCE DAVA VAR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

2004 yılından bu yana İngiltere hükümetine Afganistan ve Irak'taki İngiliz askerlerinin yerel halka uyguladığı kötü muamelelerden ötürü açılmış binlerce dava bulunuyor. Şimdiye kadar bu tür davalara 128 milyon strelinden fazla para harcandığı açıklanmıştı. Theresa May ve Muhafazar Parti'nin bu davaları eleştirmesine rağmen madur avukatları ise söz konusu iddiaların çoğunun kanıtlandığını söylüyor.

DAVİD CAMERON DA BENZER BİR SÖZ VERMİŞTİ

May'den önce görevde olan David Cameron da İngiliz askerlerini, birçoğu ABD öncülüğünde 2003'teki Irak işgalinden kaynaklanan davalara karşı koruyacağı sözünü vermişti. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23