• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mahmud Sami
Mahmud Sami
TÜM YAZILARI

İRAN; Sebep Ağaç Değil Halâ Anlamadın Mı?

05 Ocak 2018
A


Mahmud Sami İletişim:

ABD, dış politikasını yamyamları mumla aratacak bir vahşilikte izlemeyi sürdürüyor. Demokrasi, insan hakları, rejim bahane. Öyle bir yere gidiyoruz ki yakında Trump “gözün üstünde kaşın var, birde varil varil petrolün var” dese şaşırmayacağız.

İsrail’in Filistin zulmü ve Suriye açıkça ortadayken, ABD’nin insan haklarından bahsetmesi komediden başka ne olabilir. İnsan hakları diye uydurduğunuz beyanname batı ve özellikle ABD dünyada istediği yere rahatça zulmedebilsin diye mi çıkarıldı. İnsan insan olalı hakkı bu kadar yıpratılıp, suiistimal edilmemiştir.

ABD, 2018’de uluslararası düzeni ve istikrarı özellikle Ortadoğu’da daha çok bozacağının sinyalini veriyor. Görülüyor ki barışın ve insan özgürlüğünün dünyadaki en büyük düşmanı ABD.

Ancak ABD’nin son zamanlarda bu kadar saldırganlaşmasını, uluslararası alanda etkisini yitirmeye başlamasına bağlayabiliriz. Kürt devletini hala kuramamış olmaları, buna karşılık Türkiye ve İran’ın böyle bir ülkeye karşı aynı tondan yaptıkları açıklamalar ABD’nin işlerini çıkmaza sokuyor. Kudüs meselesi ile durum daha bir su yüzüne çıkınca tabii olarak saldırganlaşmaya başladılar.

Son hedef İran.

ABD Ortadoğu planlarını gerçekleştirmek için İran’da bir değişiklik yapmaya çalışıyor. 2013 gezi kalkışmasının bir benzeri şu anda İran’da. Ekonomik adalet, insan hakları gibi inanılmaz haklı nedenlerle, örgütlenmiş ve batı güdümünde ki kalabalık karakol ve devlet binalarına saldırıyor, silahlanmaya çalışıyor. ABD bu kalkışmaya açık derdiğini beyan etti. Öyle ki Trump alenen çıkıp “yozlaşmış hükümetlerini geri almaya çalışan saygın İran halkı, vakti geldiğinde ABD’den büyük bir yardım görecektir” dedi.

Buyurun, uluslararası hukukun yeni temelleri ve altın kuralları.

  1. Tüm devletler ve hükümetler sadece ve sadece ABD çıkarlarına hizmet ettiği sürece varlığını sürdürebilir.
  1. Hiçbir ülke ABD’nin kendisi için belirlediği sınırlardan daha çok gelişemez ve büyüyemez.
  1. Tüm dünya zenginliği ABD’ye doğru akmalıdır.
  1. ABD tüm savaşlarda yetkilidir. İstediği devletler arasında savaş çıkartabilir. Bu savaşlarda tüm taraflar sadece ABD silahları kullanabilir.

1865’te ABD’de kölelik resmen kaldırılmış olsa da, zihniyeti varlığını korumuş görünüyor. Tüm dünyayı köleleştirme peşindeler. Aslında Amerika denklemden çıksa dünya güllük gülistanlık bir yer olacak.

Hal böyleyken içimizde İran’ın insan hakları konusunda ki eksikliklerini anlatanları görüyoruz. Ancak mesele ağaç değil ki! Oynanan oyunu görmeleri için ne olması gerekiyor? İnsan aklı, şuuru nasıl bu kadar felçli olabilir. Öyle bir haldeler ki yarın ABD Türkiye’yi bombalasa ABD’nin yanında olacaklar resmen.

Aynı tutumu geçtiğimiz gün sonuçlanan Rıza Sarraf davasında da gösterdiler. Mahkemede Hakan Atilla suçlu bulundu, nisan ayında temyiz mahkemesine başvurulacak. ABD’nin mahkemede alınan bu karara istinaden Türkiye’ye yönelik bir yaptırım hazırlığında olduğu biliniyor. Türkiye’ye gezi ve 17-25 Aralık ile yapamadıkları müdahaleyi İran’a uygulamaya çalışırken, Türkiye’yi de ABD mahkemelerinde mahkûm etme peşindeler.

Muhtemelen ABD yaptırımlarını açıklarken aynı zamanda 2019 seçim sürecini manipüle etmeyi amaçlıyor. 2019’a giden süreçte, hem içerde hem dışarda birçok şey yeniden şekillenecek. Şimdiden seçim ittifakları ve Abdullah Gül’ün adaylığı konuşulmaya başlandı.

Gül Aday Olur mu?

Açıkçası, Abdullah Gül aday olacak gibi durmuyor. Arada yaptığı açıklamalar ile gündem olsa da anketler ortada. Evet, Gül’ün bir gücü var, ancak sonucu değiştirebilecek bir isim değil. Kim ne kadar uğraşırsa uğraşsın AK Parti - MHP milli cephesi yıkılmadığı sürece 2019 seçimlerinin sonucu belli. Durumu fark eden merkez medya bu aralar sürekli bu milli cepheyi yıpratmaya çalışıyor. Şimdiden seçimlere nasıl girileceğini ve yerel seçimlerde AK Parti ve MHP arasında paylaşılacak şehirleri ağızlarına dolamışlar.

Gül’ün açıklamaları sonrasında, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert bir çıkışı olmuştu. Bazı yazarlar ve medya bu açıklamayı Gül’ün üzerine gitmek için adeta bir talimat olarak algıladı. Bülent Arınç içinde benzeri olmamış mıydı? Yaptığı açıklamalar ile tüm okları kendine çekerken bir baktık ki Arınç saray davetlerinde boy gösteriyor. Gül için durum neden farklı olsun. Siyasi mücadele 2019 sonrasında bittiğinde, tekrar kardeşler barışacak, el sıkışacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23