• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mahmud Sami
Mahmud Sami
TÜM YAZILARI

İkiyüzlü ABD!

27 Şubat 2018
A


Mahmud Sami İletişim:

En son ABD dış işleri bakanı Tillerson ile yapılan görüşme sonrası, iki tarafta Suriye konusunda ciddi, somut ve yapıcı işbirliği üretmek üzerine prensipte anlaştılar. Ancak ABD’nin bir yüzü yok ki, Saray başka, FBI’yı, CIA’yi, NSA’yi başka telden, bürokratları ve hukuk kanadı başka tonlardan. Peki, biz hangi ABD ile konuştuk ve anlaştık, muamma.

Karşımızda öyle bir ABD var ki, güvenlikten sorumlu bürokrat ABD başkanı Trump’atwiter’dan alenen “sen daha birkaç aydır buradasın, biz ise 200 yıldır buradayız” diyerek ayar vermeye çalışıyor. ABD’nin seçilmiş başkanının, yani Amerikan devletinin ve sisteminin en tepe noktasında olduğunu düşündüğümüz adamın, ülkeye tam olarak hâkim olmadığı, olamadığı ve oldurulmadığı belli. Böyle bir noktada siz ilişkileri daha iyi noktaya taşımak isteseniz dahi, içeriden bir el bu ilişkilerin altını oymaya devam ediyor. ABD bir elini uzatırken, görünmez diğer eliyle bıçaklamaya çalışıyor.

Buna en bariz ve şaşırtıcı örnek Amerika’nın Avrupa Donanmasının resmi twitter hesabından geldi. Son görüşmelerin ardından ilişkileri tamir etmek adına ciddi çaba gösterileceğini umarken, ABD Donanmasının Avrupa görev gücüprofil resmine kızıl tonda 3. Köprüyü paylaştı. Fotoğrafta köprüye dönük ağır silahı olan bir geminin ucu gözüküyor.

Bu açık bir tehdit mesajından başka nedir? Mesaj sadece Türkiye’ye de değil, üzeri kapalı şekilde Çin’e de selam gönderiliyor. 3. Köprünün en büyük özelliğinden biri Pekin ile Londra’yı birbirine bağlayacak ticaret yolunun önemli noktalarından biri olması. Yani bilinçli bir köprü seçimi var.

ABD stratejik ortağına, bir yüzüyle dostluğunu diğer yüzüyle düşmanlığını gösterebiliyor. Ama hangi yüzüne bakarsanız bakın, öncelik tartışmasız Amerikan çıkarları. Bu çıkarlar sizin toprak bütünlüğünüze, bağımsızlığınıza hatta özgürlüğünüze tehdit oluştursa dahi hiçbir şeyi değiştirmez.

Salih Müslim

Kırmızı bültenle aranan PKK/PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim Çekya başkenti Prag’da yakalandı. Şimdilik hakkında geçici tutuklama kararı var. Türkiye, teröristin iadesi için bürokratik süreci başlatmış durumda. Son dönemde Çekya’da açılan PKK Ofisi henüz hafızalarda tazeliğini korurken, sürecinin kolay geçmeyeceği tahmin ediliyor.Ancak Avrupa’nın genel olarak PKK’yı kollarken, Türkiye’ye karşı sergilediği tutuma baktığımızda iadenin yapılmayacağını, sürecin zamana yayılarak baltalanacağını öngörmek zor değil.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23