--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

Çanakkale Zaferi tarihi devamlılıktan koparılmamalı

Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
6

 

Çanakkale deniz ve kara savaşları, ısrarla tarihi devamlılıktan koparılmak istenmektedir. Oysa her yönüyle milletimize mal edilmesi gerekirken, maalesef bile isteye tartışma konusu yapılmaktadır.

Bu husus asla iyi niyetle bağdaşmaz. Bütün bir Devleti Ali’nin, en üst subayından Mehmetçiğe kadar cephede topyekûn bir ve beraber olmuş, kardeşten öte birlik ve beraberlik içerisinde, topraklarımızın asırlık düşmanı Haçlılara karşı zafer elde etmiştir.

Günümüzde belli kesimler, Çanakkale Zaferini tarihi devamlılıktan koparma adına ideolojik ve siyasi oyunlar sergileseler de devletimiz ve milletimiz, İstiklalini baki kılmak için hamdolsun ısrarla sahiplenmektedir.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, tarihi devamlılık anlamında muhteşem işler yapmış. Bölgedeki kaleler, tabyalar, diğer eserler, Kilit Bahir köyünün tepe noktasında bulunan ve bölgenin manevi bekçisi kabul edilen Cahidi Sultan devamlılığın çok önemli şahitlerindendir.

Türkiye Yüzyılına girdiğimiz şu sıralarda milletimizin 250 bin kaybı, 80 bini aşkın şehidiyle, ayrıca Haçlı Batılıların ellerindeki belgelere, bilgilere, hatıralara rağmen tartışmak; cephede çatışan subayından erine ve ailelerine kadar büyük bir ihanettir.

İstanbul’un fethiyle başlayan Çanakkale Boğazını savunma meselesi, V. Mehmet Reşat’a kadar bütün padişahların önceliği olmuştur. Hatta Seddülbahir kalesini yaptıran da IV. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan’dır.

Yeri gelmişken aşağıya Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine şiirinden birkaç mısra almak istiyorum. Çünkü söyleyeceklerim var.

“Sen ki, İslam’ı kuşatmış, boğuyorken hüsran,

O demir çemberi göğsünde kırıp parçaladın

Sen ki, ruhunla beraber gezer ecrâmı adın;

Sen ki, a’sara gömülsen taşacaksın… Heyhat

Sana gelmez bu ufuklar; seni almaz bu cihat”... 

Bugün bile hâlâ Alan Başkanlığı şehit mezarları buluyor ve ihya ediyor. Meramımızı yine mısralara yükleyelim.

“Şühedâ gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar...

O, rükû olmasa, dünyâda eğilmez başlar,

Vurulup temiz alnından, uzanmış yatıyor;

Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker!

Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer”.

Şehitlikleri ziyaret ederken, 81 vilayetimiz, 932 ilçemiz ve hemen her köyümüzden şehitlerimize rastladığımız gibi; Filistin’den, Suriye’den, Irak’tan, Sudan’dan, Balkanlardan nice şehitlerimizin isimlerini gördük.

Önemli bir ayrıntıyı daha dillendirelim. Çanakkale Zaferi anlatılırken, duygu sömürüsü yapılan bir husus var. Cephedeki açlık ve yoksulluktan dem vuruluyor.

Zerresi doğru değil. Subaylarımız da Mehmetçiklerimiz de açlık çekmemişler, elbise yoksulu olmuşlardır. Bu anlayış, Devlet-i Aliye’yi küçültme zihniyetinin ürünüdür.

Bir de 57. Alay’ın toptan şehit olduğu yalanı var. Hepsi şehit olmamıştır. Hatta kahramanlarımız Çanakkale’den sonra Galiçya ve Filistin cephesine geçmişlerdir.

Çanakkale, Vahşi Avrupalının dersini alıp, hâlâ ezber edemediği zaferin adıdır.

 

Yorumlar

(6)

Yorum yazın

0/1000

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Orhan İnan

1 Mart 2024 15:26

Bu Milletin geçmişini inkar eden ve yine Milletin değerleri ile kavgalı olan bir nesil yetişmiş. Bunlar dininden uzak, atasına düşman ve zihin olarak batıya çok yakın kitle. Bizimle ortak olan hiç bir değerleri yok.

Yorum

1 Mart 2024 10:05

Sevgili yazar Osmanlı'da biz kuvayı milliyede biz İstanbul"uda biz ferh ettik Kahramanmaraş' ıda Fransızlar dan biz kurtardık. Neden ayırıştırıyorsunuz kurtuluş savaşını papuyenigineliler mi kazandı.

Nuh

1 Mart 2024 09:57

Bağ 1918 de kopmuştur. Ne deseniz boşuna, onlar bir ümmetti geldi gecti, bizler ayrı bir ümmetiz. Biz ne yapabiliriz ona bakalım. Geçmişle, mezardakilerle oyalanmak batıl bir gelenek, bırakmak gerek.

Ali Güvercin

1 Mart 2024 08:50

Çanakkalede Gazze den Halepten falan şehitlerimiz var doğru. Oralar bizim vilayetimiz bu doğal. Osmanlı memurları zaten o isimler. Ama ingiliz ordusunda ki Müslüman Arap asker sayısı tam 700 bin. Ingilizlerin Müslüman sehidlikleri var sözümona. Bunları da unutmayalım

Nuh

1 Mart 2024 09:59

Gecmişi bırak geleceğe bak. Biz ne yapıyoruz nerede nasıl şehit veriyoruz? Şu anda, ve gelecekte.

Şeref

1 Mart 2024 05:04

Çanakkale savaşlarını güney doğu Asya ülkelerinin (anzaklar) insanları gibi yüce duyguyla anan (şafak ayinleri için binlerce km. uzaktan gelerek katılan) insanları görünce bu yazdıklarınızın bizim insanımız için ne kadar anlamsız olduğunu üzülerek görüyorum ...

Hüseyin Öztürk Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle