--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

“İstikbâl”in yolunu açan “istiklâl” yolu!  9 Haziran “şeref ve kahramanlık” günü!

Ahmet Maranki
Ahmet Maranki
4

Bütün ömrümüzde şahit olduğumuz gibi; “Gözüm Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da..!” sözünün nişanesi Şerife Bacı, Hamamcı Kadı, Kara Fatma’larıyla şanlı tarihimize kayıt düşen Türkiye’mizin; kayıkla kağnı mucizesiyle İnebolu, Kastamonu, Çankırı ve Anadolu’ya gönderilen silahlarla Anadolu’muzun düşmandan kurtulduğu yine unutuldu..!!!

Kastamonu üzerinde ölü toprağı mı var!

Kastamonu Üniversitesi tarih bölümleri, Valilik, Kültür Müdürlüğü, Devrekâni-İnebolu kaymakamlık ve belediyeleri, bölge vekilleri, siyasi kuruluşlar, gönüllü teşekküller; Yeni Akit gazetesinde 14 makale ve ulusal kanallarda 25 canlı yayında aktardığımız Kastamonu’nun istiklal mücadelesindeki belge ve bilgilerle ilgili yazılarımızı ve araştırmaları genişletip toparlayarak gün yüzüne çıkaracağı günü bekliyoruz..! 

“İstanbul (Konstantiniyye) muhakkak fethedilecektir! O’nu fetheden emîr ne güzel emirdir…! O’nu fetheden ordu ne güzel ordudur..!” müjdesinde Kastamonu’nun payı pek çoktur! 

Her sene makalelerimde yazdığımız; 23 Nisan ve 19 Mayıs’ları, kahramanlık ve kurtuluş günleri 100 yıldır aynı kutlanmaktadır!? Vatandaşlarımızı, bilhassa devlet memuru ve okul talebelerinin isteksiz bir şekilde, zorla ‘alkışla’, ite kaka, yürüyüş ve kutlamalara ve yapılan harcamalara kesinlikle bir son verilmeli kutlamaların şekli değiştirilmelidir!

Kafkas ve Sarıkamış Harekâtı, Çanakkale Zaferi ve İstiklâl Yolu gibi Türkiye’nin kurtuluşuna vesile olan gerçek hadiseler; geleceğimiz olan çocuklarımıza “törenlerde hazırolda durarak değil; görsellerle yaşayıp anlatarak, bu yolları göstererek, yaşayıp yaşatarak” anlatılmalıdır!

Japonların başarısında bütün okul çocuklarına Hiroşima’yı yakan yıkanları her yıl gezip gösterip slaytlarla tanıtarak işte çalışın vatanınızı muhafaza edin vs. sözleri etkili olmuştur!

Avrupa’nın kararttığı Orta Çağ’ı kapayıp, Türk-İslâm âleminin liderliğinde Yeni Çağ’ı, aydınlığı getiren Fatih Sultan Mehmet’in, “18 yaşındayken!” fetih için döktürdüğü şâhi topları feth-i mübînde hayati önemdedir. Büyüklerimizden dinlediklerimizle İnebolu Demirci Köyü Tophane Mevkii’nde; Küre Madenleri’nden alınan pirit, demir ve bakır ağırlıklı cürufların; büyük odun ateşleriyle, bugün Tophane Orman Deposu olarak kullanılan bölgede döküldüğü, hâlâ kara cüruflara şahit olan, büyük ata dedemiz İsa Paşa’nın torunlarından olan Dülgeroğulları ve sonrasında soyadımızı aldığımız Marangozoğulları’nın bir ferdi olarak tarihe kayıt düşüyorum!!

Gerçek bayramları biz yaşatıyoruz!

Her bayramda köy meydanlarımızda yapılan Oğuz geleneği yüzük ve çuval oyunlarından cehrî zikirlere vs. kadar Orta Asya toy-düğün, eğlence ve bayram kültürü yüz yıllardır devam ettirilmektedir! Candaroğulları Beyliği’nden Kemalettin İsmail Bey’in kız kardeşi olup, çocukluğunu Kastamonu’muzda geçiren “Fatih”i doğuran Hüma Hatun’un köyü ve bölgede 37 yıl evvel rahmetli Özal’ın başbakanlığı döneminde yaptığım çalışmalarda şahit olduğum ve yaşayanlardan dinlediğim Hüma Sultan’ın müştemilatı ev, çeşme ve muhtelif tarihi kalıntının zamanla tahrip olup günümüzde ise  hem bilgisizlikten hem de sahipsizlikten yok olmuştur!

Fatih; Şenlik bölgesi Tophane mevkiine yakın Küre Madenleri’ni bilmektedir ve madenleri “Ergenekon’da tongallarla demir dağları eritip İlâ-i Kelimetullah fütühhatı”na sefer eden büyük ataları gibi, devasa odun ateşleriyle Küre’nin cüruflarını yakıp işletmiştir! Cürufların, fay hattındaki Manastır Çayı’ndan kağnılar vasıtasıyla indirilip gemilere yüklenerek Çatalca bölgesindeki Demirci köyüne taşınarak topların dökülüp Kutlu Fetih’in yolunun açıldığını, başta Kastamonulu hemşehrilerimiz olmak üzere tüm milletimiz ve devletimize ibret vesikası olması temennisiyle tarihe kayıt düşüyorum!

TARİHİ VE ŞAHSİ MİRASIMIZA 

SAHİP ÇIKIYORUZ!

İstanbul Üniversitesi Siyasi Tarih ve Vakıf Araştırmaları, İstanbul Vakfı ile ilgili yaptığı çalışmalarla ilgili pek çok eser veren üniversite arkadaşım Prof. Dr. Ahmet Kala’yla, Çelebi Vakfı’nın mallarıyla ilgili; “Başbakanlık, Genelkurmay, Devlet Tarih Arşivleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü” nezdindeki çalışmalarımızda İnebolu-Kastamonu-Hüma Sultan-Çelebi Vakfı ile ilgili yaptığımız araştırmalarda sona yaklaştık ve neticesini büyük bir basın toplantısıyla yetkililer ve kamuoyuna açıklayacağımızı deklare ediyoruz!

“Memleketin asıl ve asil sahibi Oğuz’lar”ın; harman olduğu Üsküdar’dan Sinop’a Kastamonu Vilayeti’nde Cumhuriyet döneminde bir otoyol, sahil yolu veya demir yolu dahi yapılmayarak hataların telafi edip mükafatlandırılacağı günü beklemektedir..! Türkiye’nin en geri kalmış bölgesi olup bugün üzerinde 20 kadar şehir kurulan ve vaktiyle “sınırları Üsküdar’dan Sinop’a varan vilâyet Kastamonu!”nun yiğit evlâtları adına;  Peygamber muştusuna nail olmuş, son yüzyılda Türkiye’nin kurtuluşuna istiklal mücadelesine verdiği katkılardan dolayı şehitlerimize rahmet diliyor, gazilerimizi tebrik ediyorum!

Türkiye’de, 100 yıldır geri kalmışlığıyla devletten ilgi ve yatırım  bekleyen “beyaz şeritli-düşman ayağı basmayan, İstiklâl madalyalı tek ilçe olan İnebolu!”nun 9 Haziran Şeref ve Kahramanlık Günü’nü tebrik ediyorum!

GENÇLİĞE SESLENİŞ!

Şair diyor ki; “Genç adam! Bundan böyle senden beklediğim manevî babanın tabutunu musalla taşına, Anadolu kıtası büyüklüğündeki dâva taşını da gediğine koymandır!”

Bizler de diyoruz ki; “Rabbimiz! İçimizdeki hain ve gâfiller sebebiyle bu aziz milleti zelîl eyleme! Âmin. Aklımızı başımıza alıp titreyip özümüze dönebilmeyi atalarımıza layık bireyler olmayı nasip eyle! Âmin. Başımızdakilere de liyakâtli ve ehliyetli yol arkadaşları ve feraset nasip eyle! Âmin.”

WhatsApp İhbar Hattı: 530 200 00 96

 

Ahmet Maranki Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle