• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Şanlıdağ
Abdullah Şanlıdağ
TÜM YAZILARI

Kavmin efendisi, o kavme hizmet edendir

09 Temmuz 2018
A


Abdullah Şanlıdağ İletişim: [email protected]

İnsanı fethetmek istiyorsanız, gönlüne hükmedeceksiniz. Boşuna dememişler; “gönülden gönle (kalpten kalbe)bir yol gider diye. Efendimizin (sav)hayatında insana değer vermenin ve onu incitmemenin büyük önemi vardı. İnsan gönlünü kırmamaya özen gösteren Efendimizin bu güzel tabiatına rağmen Allah O’nu uyarmış ve “Eğer sen katı kalpli olsaydın etrafındakiler dağılıp giderlerdi” buyurmuştur. Bizim için hayatın bütününde örneklik teşkil eden Efendimizin bu tatlı üslup ve gönüllere hükmedişini siyasi hayatımızda da gösteremez miyiz? Kibir, müstekbir tavırlar ve halkına tepeden bakmak gibi İslam’ın asla onaylamadığı kötü hasletlerimizi, varsa başka zaaflarımızı terk etmek bu kadar zor mu? 

Bakınız siyasette neredeyse 40 yıldır mücadele veren Recep Tayyip Erdoğan, bu milletin gönlünde taht kurmuşsa, bunun en büyük nedeni inanın “dik duruşu ve tevazusu”dur. Diklenmeden dik durmak, kibre kapılmadan tevazu sahibi olmak erdemliliktir. “Ede bize de çaya buyurmaz mısın?” diyen garibanların sofrasına oturmasıdır; Erdoğan’ı toplum nezdinde değerli kılan. Aracıyla giderken durup bir simitçiden gönül almasıdır. Evet evet, o garibandan simit değil aslında gönül alıyor ona değer vermekle. Küçük bir çocuğu sevmesidir tevazu. Dünya lideri olmasına rağmen tevazuyu bırakmamasıdır. 

Şimdi yerel seçimlere giderken yine tatlı tatlı uyarıyor Erdoğan. “İktidar yıpratır” diyor ve yenilenmeye vurgu yapıyor. Sevgili dostlar, bir yere gelindiğinde sadece hizmet yeterli olmuyor. Bu millet önce sizin efendiliğinize, şahsiyetinize ve adamlığınıza bakıyor. Tabii bu ilke hepimiz için gerekli. Söz konusu yerel yönetim ve seçimler olduğu için bu değerlendirmelerin muhatabı direkt belediye başkanları gibi gözükse de muhatap, millete hizmet etmekte olan herkestir. Hiç kimse bu millete efendilik taslamaya kalkışmamalı. İnsanlık da din de zorbaları sevmez. Zorbalar bir dönem hüküm sürer, sonra unutulup giderler. Bir mecliste Efendimiz (sav) ashabıyla otururken dışarıdan birisi gelir ve “bu kavmin efendisi kimdir?” diye sorar. Efendimiz kendisinin sorulduğunu anlar ve şu tarihi altın değerindeki sözünü söyler: “Kavmin efendisi, o kavme hizmet edendir.” Tevazuyu görüyor musunuz sevgili okuyucularım? Makam ve mevkiler gelip geçici. Mahkeme kadıya mülk değil. “Ben varsam her şey vardır” anlayışı şirktir, “benden sonrası yokluktur” inancı ise tufandır, afettir. İncinmeyin ama incitmeyin de. Ne zulmedin, ne de size zulmedilmesine rıza gösterin. Saygı bekliyorsanız eğer, önce saygı göstermeyi öğreneceksiniz. Sevilmek ve saygı duyulan birisi olmayı arzuluyorsanız, çekip gittiğinizde kapıda hizmet ettirdiğiniz kişiden boyacıya, çaycıdan daire başkanlarına kadar rahmet okutmayı bilmelisiniz. Gittiğinizde yokluğunuz hissedilmeli. İnsanlar arkanızdan beddua etmemeli. 

Erdoğan: “Kusura bakmayın, bu millet şamar oğlanı değil. Bir oy verir, iki oy verir sonra kenara koyar” derken çok önemli bir gerçeğin altını çizdi. Milletimiz hiç kimsenin kara kaşına, kara gözüne bakarak oy vermez. Halk yapılana ve hizmete bakar, ona göre kararını verir. Onun için diyoruz ki, özellikle yerel yönetimlerde Başkan Erdoğan’ın rüzgarıyla seçimleri kazanacağını düşünen ne kadar sorumsuz kişi varsa ayıklanmalı ve kesinlikle halkın rağbet edeceği, sevilen, artı değer katacak kimliklerin ön plana çıkarılması gerekiyor. 

AK Parti’nin yerel temsilcilerinin “tevazu” eksikliğinden yorulan seçmen, kolaylıkla Cumhur İttifakı içindeki partilere kayabilir. Bu, 24 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin en güçlü olduğu illerde bile MHP’ye kayma olarak yaşandı zaten. Tabii bu tespitten MHP’li dostlarımız alınmasın. İttifak ayrı bir şey, yerel yönetim ve seçimler ayrı bir şey. Liste krizlerinden dolayı Ak Partili seçmen kızdı ve oyunu MHP ile diğer partilere verdi. Şimdi önümüzde Başkanlık sisteminin can suyu olacak yerel seçimler var.  

 AK Parti kadroları (Refah döneminden başlayarak) 1994’ten beri belediyeleri yönetiyorlar. Ancak şimdilerde genel kanaat AK Parti belediyelerinin “hizmet ve halka ulaşma” heyecanını yitirmekte olduğu yönünde. Erdoğan’ın kendi partisinden 10 puan fazla alması, teşkilatlardaki metal yorgunluğuna ve yıpranmaya işaret ediyor.. İşte bu sebeple Erdoğan, il başkanlarıyla yaptığı toplantıda gönül seferberliği başlattı. Çöp, çamur, çukur ve altyapı belediyeciliği gerilerde kaldı. Bunlar artık rutin işleriniz. Kültürel belediyeciliğin dahi astarı eskidi. Yenilenmek ve milletle tevazu atlasında bütünleşmek gerekiyor. Yerel yönetimlere eskisinden daha fazla önem veriliyor. Belediyeler bir nevi iktidarların aynaya yansıyan yüzleridir. Seçilecek Büyükşehir Belediye Başkanları belki de ilçe belediye başkanlarını belirleyecek kişiler olacaklar.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23