• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Zorlu Osmangazi EPSAŞ'ı satın aldı

Yeniakit Publisher
2016-12-03 05:42:00 -
Zorlu Osmangazi EPSAŞ'ı satın aldı

EPDK, 1,5 milyon abonesi bulunan Osmangazi EPSAŞ ve EDAŞ'ın Zorlu Grubu'na satışına onay verdi. Şirketin ana hissedarı Yıldızlar SSS Holding A.Ş bünyesindeki Dedeli Yatırım A.Ş’nin tüm hisseleri böylece Zorlu Enerji'ye geçti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Osmangazi EDAŞ ve Osmangazi EPSAŞ'ın ana hissedarı Yıldızlar SSS Holding A.Ş bünyesindeki Dedeli Yatırım İnşaat Taahhüt Elektrik Dağıtım Sanayi Ticaret A.Ş'nin tüm hisselerinin Zorlu Osmangazi Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye devrine onay verdi. Devir işlemlerinin tamamlanması ile Zorlu Grubu Türkiye elektrik dağıtım sektöründe yerini almış olacak. Osmangazi EDAŞ ve EPSAŞ; Afyon, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde 1,5 milyonu aşkın sayıda aboneye dağıtım ve perakende satış hizmetleri sunuyor.

DEVİR İŞLEMİ 1,5 AY ÖNCE BAŞLADI

Yeni Şafak Gazetesi'ne değerlendirme yapan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, yaklaşık 1,5 ay önce işlemlerin başladığına işaret etti. Bölgenin mevcut ve ödenmiş paylarının tamamının satın alınmasına karar verdiklerini kaydeden Zorlu, dağıtım alanında ilk işlerinin Osmangazi EDAŞ olduğunu söyledi. Zorlu, EPDK'nın onay vermesinden de memnun olduklarını kaydederken, “Başka dağıtım bölgelerine talip olacak mısınız?” şeklindeki bir soruya da, “Buradaki işlemlerin tamamlanmasını işlerimize başlamayı öncelikle istiyoruz. O konulara sonra bakılır” dedi.

125 MİLYON DOLAR ZARARINA SATILDI

Yıldızlar SSS Holding, 1,5 milyon abonesi bulunan Osmangazi- Elektrik Dağıtım A.Ş'nin hisselerinin tamamını 2010 yılında 485 milyon dolar karşılığında Özelleştirme İdaresi'nden devralmıştı. Ancak kısa bir süre sonra, şirketin kuracağı 380 MW kömür santrali için EPDK'nın istediği 6 milyon liralık teminatı bulmakta zorlanmıştı. Osmangazi EDAŞ'ın Zorlu Osmangazi Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye 360 milyon dolara devredildiği öğrenildi.

EPDK EL KOYMUŞTU

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), tüketicilere daha nitelikli ve kaliteli hizmet vermesi esasında yükümlülüklerini yerine getiremediği gerekçesiyle Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış AŞ'nin yönetim kurulu başkan ve üyelerine 2013 yılı Ağustos ayında görevden el çektirmişti.

TETAŞ'A 120 MİLYON LİRALIK BORCU VARDI

Yıldızlar SSS Holding'in 2010 yılında devraldığı Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi'nin (ODEAŞ) satışa çıkarılmasının gerekçesi borçlarını ödeyememesiydi. TETAŞ'ın 120 milyon liralık borcu nedeniyle ihbarname göndermesi ardından, EPDK'nın, hem dağıtım, hem perakende şirketi hakkında soruşturma açtığı ve savunma istemişti. Mali durumu hakkında EPDK'ya savunma yapan Holding'in bazı gayrimenkullerini satarak borçlarının bir bölümünü ödemiş ancak borcun tamamını kapatamamıştı. Osmangazi EDAŞ'ın bir ara Çinlilere satılması kararlaştırılmıştı. Çinli Şanghay Elektrik'in Osmangazi'yi almak üzere görüşmelere başladıkları duyulmuş, ancak talipler son anda vazgeçmişti. Güriş Grubu da geçmişte Osmangazi EDAŞ'ı devralmaya talip olan enerji oyuncuları arasında yer almıştı. Osmangazi EDAŞ'ın talipleri arasında İtalyan enerji şirketi ENEL'in de adı geçmişti.

TÜKETİMİN YÜZDE 2,4'ÜNÜ KARŞILIYOR

Osmangazi EDAŞ, merkezi Eskişehir olan Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde elektrik dağıtım faaliyetinde bulunuyor. OEPSAŞ-Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş. ise Eskişehir Ticaret Sicilinde 320973 numara ile tescili ilan edilerek, bölgede bulunan yaklaşık 1 milyon 500 bin müşteriye perakende satış faaliyeti yürütüyor. 5 il, 54 ilçe, 189 belediye, 1811 köy, 381 köy bağlısı, 56 işletmeye elektrik dağıtımı yapıyor. Türkiye enerji tüketiminin yüzde 2.4'ü söz konusu bölgede tüketiliyor. Türkiye'deki nüfusun yüzde 3,6'sı ve abone sayısının yüzde 4'ü bu bölgede bulunuyor.


(Yeni Şafak)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23