• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yüz körlüğü nedir?

Yeniakit Publisher
2018-06-20 16:00:00 -
Yüz körlüğü nedir?

İnsanları yüzlerinden tanımakta güçlük mü çekiyorsunuz? Peki, bu durumun bir hastalıktan kaynaklanabilir. Çok bilinmese de yüz körlüğü ciddi bir nörolojik hastalıktır.

Yüz körlüğü hastalığı tıp litaratürüne 1947 yılında Alman Nöroloji Uzmanı Bodamer tarafından girmiştir. Yüz körlüğü; doğuştan, kafa tasının darbe alması, yaşanan travma, ya da beyinde oluşan ciddi ödem toplaması sonucu meydana gelir. Doğuştan yüz körü olan hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda beynin yüz tanıma bölümündeki rengin pembe yerine gri olduğu gözlemlenmiş.

YÜZ KÖRLÜĞÜNÜN ÇEŞİTLERİ

Bazı hastalarda ise yüz körlüğü daha farklıdır. Hasta tanıdığı insanlar içinden sadece bir kişinin yüzünü seçebilir. Ancak ayırt edebildikleri tek yüz şeklini her baktıkları insanda görebilme ihtimali vardır. Örneğin ABD'de yaşanmış ilginç seri cinayetlerden birinde, kadın katilin ısrarla öldürdüğü kişileri eski sevgilisi olduğunu iddia etmesi polisi şüphelendirmiştir.

Yapılan sorgular ve tetkikler sonucunda katilin yüz körü olduğu ve ayırt edebildiği tek yüzün eski sevgilisinin olduğu ortaya çıkmıştır.

Bir diğer yüz körlüğü çeşidin de ise hastalar, aynadan baktıklarında kendilerini bile tanıyamazlar hatta bu hastaların kaybolma ihtimali yüksektir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

PEKİ, YÜZ KÖRLERİ İNSANLARI NASIL AYIRT EDER?

Yüz körü olduğunu fark eden kişi yakınlarını, akrabalarını ve arkadaşlarını ayırt edebilmek için bazı yöntemler kullanır. Giyim tarzı, aksesuar, ten renginin tonu, vücutta görülür alanda olan ben, ses tonu, kullandıkları koku, yürüyüş tarzları gibi durumları hafızalarına yerleştirerek tanırlar.

YÜZ KÖRLÜĞÜ NASIL TEŞHİS EDİLİR VE TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Yüz körlüğü hastalığının teşhisi zordur. Hastalar genellikle psikolojik bir travma ya da göz rahatsızlığı şikayeti ile bir uzmana başvurmaları sonucu ortaya çıkabilir. Teşhisi zor olan bu hastalığın tedavisi de bulunmamaktadır.

Ancak yüz körü olan kişilerin daha kaliteli bir yaşam sürmesi için bazı nöroloji uzmanları seanslar düzenler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yasemin.com'dan alınmıştır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23