Taraflı kararları ile dikkat çeken YSK’ya AK Parti’den sert tepki geldi. AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AK Parti’nin itirazlarını reddedip CHP’nin itirazlarını kabul eden YSK’yı eleştirerek, bunun YSK’nın güvenirliğini zedelediğine dikkat çekti.
YENİ AKİT / TBMM BÜROSU - AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AK Parti’nin itirazlarını reddedip CHP’nin itirazlarını kabul eden YSK’ya sert tepki gösterdi. YSK’nın aldığı kararlarla güvenirliğini zedelediğine dikkat çeken Şentop, siyasi görüşlere göre hukuku ve belgeleri çarpıtmanın büyük bir hata olduğunun altını çizdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ise, YSK’nın tarafgir değil adil olması gerektiğini ifade etti.
CHP’YE EVET, AK PARTİ’YE RED
30 Mart yerel seçimlerinde YSK’nın aldığı kararları değerlendiren Şentop, YSK’nın bu süreçte aldığı kararlarla 60 yıldan fazla zamandır oluşturduğu güvenirliğini malul hale getirdiğini ifade etti. Siyasi partilerin taleplerine karşı YSK’nın bir denge içinde cevap vermesi gerektiğini söyleyen Şentop, “YSK, CHP’den gelen taleplerin hepsini istisnasız kabul ederken, AK Parti’nin talep ve itirazlarını ise büyük çoğunlukla reddediyor. YSK, içeriği aynı, olayın gelişimi aynı, belgeleri aynı durumlardaki CHP’nin taleplerini olumlu, bizim taleplerimizi olumsuz karşıladı” dedi.
SARIYER KARARI TARAFGİRLİKLE VERİLDİ
YSK’nın, CHP’nin seçim listesini süre bittikten sonra ulaştırdığı Sarıyer’deki kararının taraflı ve yanlış olduğunu belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, bu kararın siyasi tarafgirlikle verildiğine dikkat çekti. YSK’nın çarpıtmadan, doğru ve adil karar vermesi gerektiğini hatırlatan Şentop, milletin bir tek oyunun bile boşa gitmemesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. CHP’nin sokağa çıkma olaylarına da değinen Şentop, YSK’nın bunlara prim vermemesi gerektiğini dile getirdi. Şentop, “YSK, seçim sürecinde almış olduğu kararlarla 60 yıldan fazladır oluşturduğu güvenirliği soru işaretleriyle malul hale getirmiştir” dedi.
KAPUSUZ: YSK ADİL OLMALI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ise YSK’nın seçimleri yöneltmek ve denetlemekle sorumlu olduğunu hatırlatarak, 1950’den beri seçimlerin sıhhatli geçmesi için önemli görevler yapan YSK’nın alacağı kararlarla güvenirliğine şüphe düşürmemesi gerektiğine dikkat çekti. YSK heyetinin tarafgir olmak yerine adil olmayı tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Kapusuz, “YSK aldığı kararların haklılığını, gerekçesini inandırıcı olarak ortaya koymalı. Yoksa bir takım itham altında kalırlar ki bu şekilde kurum zedelenir. Sandığı önemseyen bir parti olarak hangi partiye verilmiş olursa olsun bir vatandaşımızın oyunun bile layıkıyla milli iradedeki yerini almasını isteriz. Milli iradenin tecellisi için çok adil bir sonuç ortaya çıkmasını isteriz. Bunun için YSK aldığı kararlarda şüpheler bırakmazsa, azami derecede dikkat, itina gösterirlerse hem milli irade açısından, hem de YSK açısından iyi olacaktır” dedi.