• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yoğurt mayalarken üstü örtülür mü?

Evde yoğurt mayalamak oldukça pratik bir iştir. Yoğurdu evde mayalayınca hem tadı çok daha lezzetli hem de sağlık açısından daha yararlı olmaktadır. Evde yoğurt mayalamak kolay olduğu kadar bazı püf noktaları da vardır. Yoğurt mayalalarken gerekli detaylar atlanırsa yoğurdun mayası tutmaz dolayısıyla amaca ulaşılmamış olur. Yoğurt mayalarken en çok merak edilen konulardan biri de yoğurdun üzerinin örtülüp örtülmeyeceğidir. Yoğurt mayalarken üstü örtülür mü? İşte bu sorunun yanıtı...

2019-11-09 14:55:00 -
Yoğurt mayalarken üstü örtülür mü?

Evde yoğurt mayalamak oldukça pratik bir iştir. Yoğurdu evde mayalayınca hem tadı çok daha lezzetli hem de sağlık açısından daha yararlı olmaktadır. Evde yoğurt mayalamak kolay olduğu kadar bazı püf noktaları da vardır. Yoğurt mayalalarken gerekli detaylar atlanırsa yoğurdun mayası tutmaz dolayısıyla amaca ulaşılmamış olur. Yoğurt mayalarken en çok merak edilen konulardan biri de yoğurdun üzerinin örtülüp örtülmeyeceğidir. Yoğurt mayalarken üstü örtülür mü? İşte bu sorunun yanıtı...

Yoğurt mayalarken üstü örtülür mü?

Yoğurdun püf noktaları : Yoğurdunuzun üzerinde bir su tabakası birikmesin istiyorsanız sütünüzü pişirdikten sonra tercerenizin ağzına bir kağıt peçete yayın. Bu peçete nemi alacaktır ve yoğurdunuz sonrasında mayalandığında daha kıvamlı olacaktır.

*Yoğurdunuzu mayaladığınız kap çelik, metal ya da toprak kap olmalı. Plastik kap asla kullanmayın zira bu ısıyı tutmadığından yoğurdunuzun oluşumunu etkileyecektir.

*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir.

*Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur. Mayayı koyarken o tabakayı yok etmemeye çalışırsanız güzel bir kaymak elde edersiniz.

*Kıvamlı olsun diye püf noktası : Yoğurdunuz olduğunda azını açın ve 30-45 dakika arasında dışarıda oda sıcaklığında bekletin. Sonrasında buzdolabına kaldırın. Yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan sonra ağzını bir tam gün açık bırakın. Yoğurt geçen bu gün zarfında kıvamına kavuşacak ve katılaşacaktır.

*Yoğurdunuzu tüketmeye başladığınızda yoğurtta bir sulanma olacaktır ki bu doğal bir durumdur. Sakın bu suyu atmayın ve yoğurtta bulunan besin ve mineral değerlerinin neredeyse yarısının bu suya karıştığını unutmayın. Özellikle mide rahatsızlıkları için bu yoğurt suyu ilaç değerindedir. Bu suyu doğrudan da içebileceğiniz gibi ayran yapmakta da kullanabilirsiniz.

Yoğurdun evde yapımına gelince. Önce sütü pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dakika karıştırarak ateş üstünde tutun. Sonra sütü mayalayacağınız kaba alıp ılıyana kadar soğumaya bırakın. İyi bir ev yapımı yoğurt istiyorsanız annenizden ya da komşunuzdan bir kaşık ev yapımı yoğurt alın. Maya olarak bunu kullandığınızda yoğurdunuz çok daha kaliteli olacaktır. Şayet bu yoksa market yoğurdu da işinizi görür. Ancak tavsiyemiz yoğurdunuzu elde ettikten sonra her zaman bir kap içinde buzdolabında maya saklamanız olacak.

Yoğurt mayalama sıcaklığı ne olmalı?

Pişirdiğiniz sütü kabına koyun. Ancak bu kabı soğuk zemine koymayın. Altına sıcak tutacak bir şey koyun. Sütünüzün sıcaklığının parmağınızı yakmayacak seviyeye kadar düşmesi gerekiyor. Mayalama sıcaklığını serçe parmağınızı süte sokarak kontrol edin. Parmağınızı 5 saniye sütte tutabiliyorsanız sütünüz mayalama sıcaklığında demektir. (parmağınızda çok fazla sıcaklık olmamalı ideali sıcakla ılık arasında bir nokta )

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23