• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Vücudun doğal zırhı! Bağışıklığın sırrı bağırsaklardan geçiyor

Yeniakit Publisher
Aslı Bayram Yılmaz Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Vücudun doğal zırhı! Bağışıklığın sırrı bağırsaklardan geçiyor

Yüksek lifli bir beslenme alışkanlığı, bağırsaklardaki faydalı bakterileri destekleyerek enfeksiyonlara karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendiriyor. Araştırmalar, bağışıklık sisteminin bağırsakta başladığını ortaya koyuyor.

Bağırsak sağlığı, yalnızca sindirim sistemiyle sınırlı değil; bağışıklık sisteminin güçlü çalışmasında da kilit rol oynuyor. Nature Microbiology dergisinde yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, lif yönünden zengin bir diyetin bağırsaklardaki “iyi” bakterileri destekleyerek zararlı mikropların büyümesini engellediğini ortaya koydu.

Tehlikeli bakterilerin çoğalmasını engelliyor

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Alexandre Almeida ve ekibi tarafından yapılan çalışmada, 45 ülkeden 12 bin bağırsak mikrobiyomu örneği analiz edildi. Araştırma, lif tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendiren kısa zincirli yağ asitlerini artırdığını ve Klebsiella pneumoniae gibi tehlikeli enfeksiyonlara yol açan zararlı bakterilerin çoğalmasını engellediğini gösterdi.

Karşı doğal koruma sağlıyor

Dr. Almeida, “Bağırsaktaki faydalı bakteriler lifle beslendikçe zararlı bakterilerin büyüme alanı daralıyor. Bu, enfeksiyon riskini doğal yollarla azaltmanın en etkili yollarından biri” diyor. Özellikle sebzeler, baklagiller, tam tahıllar gibi lif bakımından zengin gıdalar, bağırsak mikrobiyomunu dengeleyerek hem bağışıklık sistemini destekliyor hem de bağırsakların enfeksiyonlara karşı savunmasını güçlendiriyor.

Fermente gıdaların önemi ve lif tüketimi

Uzmanlar, bağırsak sağlığı için sadece lifli gıdalar değil, aynı zamanda yoğurt, kefir, kimchi, kombucha gibi fermente gıdaların tüketilmesini de öneriyor. Bu tür gıdalar, faydalı bakterileri artırırken, bağırsak mikrobiyomunun çeşitliliğini artırarak bağışıklık sistemini daha da güçlendiriyor.

Antibiyotik direnci ve enfeksiyonların önlenmesi

Antibiyotik direncinin küresel ölçekte artışı, enfeksiyonların tedavisini zorlaştırıyor. Dr. Almeida, bu duruma dikkat çekerek, “Lifli diyetle bağırsağı koruyarak enfeksiyonları önlemek, antibiyotiklere olan ihtiyacı da azaltabilir” diyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ibrahim

Her sabah aç karnına bir çay kaşığı akasya ağacının sakızının tozunu bol su veya yoğurt ile karıştırıp yiyebilirsiniz. Probiyotik olarak yoğurt tan daha fazla. Bağırsaklara reset atıyor
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23