Un helvası tarifi nasıl yapılır? Tam kıvamında, yumuşak un helvası tarifi
Ramazan ayında canımız ekstra olarak daha da çok tatlı ister. İftar sonrası çay ve kahveler içilirken yanında da tatlı olmazsa olmazdır. İşte kolay ve pratik yapabileceğiniz Osmanlı mutfağından miras olan un helvası tarifi.
Un helvası tarifi
Un helvası malzemeleri
- 100 gr tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı un
- Yarım su bardağından biraz fazla kırılmış ceviz
Şerbeti İçin;
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı sıcak su ya da süt
- Un helvası nasıl yapılır, tarifi, sunumu
Un helvası nasıl yapılır?
Derin bir tencere içerisinde tereyağını eritin, ardından içerisine bir miktar sıvı yağ ekleyin. (Dilerseniz sadece sıvı yağ da kullanabilirsiniz ancak tereyağı kullanmak hem tadında hem de kokusunda ciddi bir fark yaratmanızı sağlar. Ardından unu ilave ederek kısık ateşte yavaş yavaş karıştırın. Unu mümkünse elekten geçirerek kullanın. Böylece topaklanmasının önüne geçebilirsiniz. Un kahverengi kıvama gelene kadar yaklaşık 15 dakika daha kavurma işlemine devam edin. Unumuz yeterince kavrulduktan sonra cevizleri ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun. Bu işlem yapılırken başka bir kapta oda sıcaklığındaki sütün içerisinde şeker eritin. İstenilen renge gelen una şerbeti ilave edin ve tahta kaşığa yapışmayacak kıvama gelene kadar pişirin. Unumuz kavrulduktan sonra şerbeti yavaş yavaş ilav edin. Ardından şerbetini çekene kadar sürekli karıştırın. Aksi durumda topaklanma olabilir. Tahta kaşığa yapışma olmayınca ocaktan alın ve bir süre dinlendirin. Hazır hale gelen helvayı ocaktan aldıktan sonra çorba kaşığıyla şekil verin. Servis ederken arzunuza göre tarçın, ceviz ya da fındık ile süsleyip sunabilirsiniz.
Ramazan hazırlıkları: Buzluğa atmalık evde kuru yufka, buzluk böreği tarifi