Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donetsk şehrinde Rusya yanlıları, tek taraflı bağımsızlık ilan etti ve 11 Mayıs’a kadar referandum yapma çağrısında bulundu. Son gelişmeler üzerine Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, acil güvenlik konseyi toplantısı çağrısı yaptı. Öte yandan; Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde görevli bir binbaşının Rus askerler tarafından öldürüldüğü, bir yüzbaşının da rehin alınması bölgede tansiyonu yeniden yükseltti.
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılıp Rusya'ya bağlanmasından sonra şimdi de Ukrayna'nın Donetsk şehrinde Rus yanlıları tek taraflı bağımsızlığını ilan ederken, Rus askerlerinin bir Ukraynalı subayı öldürmesi tansiyonu yükseltti.
Doğu Ukrayna'da bulunan ve ağırlıklı olarak Rus asıllı Ukrayna vatandaşlarının yaşadığı Donetsk kentinde birkaç günden bu yana devam eden Rusya yanlısı gösterilerde önemli gelişme meydana geldi.
TEK TARAFLI BAĞIMSIZLIK
Rusya yanlısı göstericiler, tek taraflı olarak Ukrayna'dan bağımsızlıklarını ilan ettiler. Tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden göstericiler, 11 Mayıs'tan geç olmamak kaydıyla bölgede referandum yapılması çağrısında bulundular.
Göstericiler diğer taraftan Rusya'nın bölgeye asker göndermesi çağrısı yaptılar.
ITAR TASS Haber Ajansı gelişmeyi Ukrayna'nın Donetsk kentinde "Halk Cumhuriyeti" ilan eden Rusya yanlıları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den barış gücü talebinde bulundu şeklinde duyurdu. Donetsk'in yanı sıra Luhansk ve Harkov şehirlerinde de Rusya yanlısı gösteriler devam ediyor. Luhansk'ta göstericiler bir silah deposunu ele geçirdiler.
UKRAYNA'DA ACİL TOPLANTI
Bu arada; Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, ülkenin doğusunda yerel yönetim binalarının işgaliyle sonuçlanan Rusya yanlısı gösteriler nedeniyle acil güvenlik konseyi toplantısı çağrısında bulundu. Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Turçinov'un, sözkonusu kriz üzerine Litvanya'ya yapacağı geziyi iptal ederek, güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdığı belirtildi. Ukrayna'da geçici hükümetin İçişleri Bakanı Arsen Avakov, sözkonusu olaylardan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ve Rusya'ya kaçan, Ukrayna'nın görevinden azledilen Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i sorumlu tuttu. Putin, Ukrayna'da Rusça konuşan vatandaşların, radikal aşırı milliyetçi Ukraynalıların tehditi altında olduğunu savunuyor.